Ciasto z marchewką

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 364
Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Ciasto z marchewką

Post autor: AndziaMamusia »

Ciasto:
4 jajka;
1 szkl. oleju;
2 szkl. grubo startej marchewki (ok. 2 duże marchwie);
2 szkl. mąki;
1,5 - 2 szkl. cukru;
2 łyżeczki cynamonu;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
1,5 łyżeczki sody;
szczypta soli;
bakalie (migdały, orzechy włoskie; rodzynki).
Polewa czekoladowa:
tabliczka czekolady (100g - gorzkiej lub mlecznej wg gustu);
50 g masła;
3 łyżki mleka;
łyżka kakao;
wiórki kokosowe.

Ciasto Wykonanie:

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej. Następnie proszek, sodę, cynamon, marchew i bakalie. Piec w temp. 170 st.C około 40 - 45 min. sprawdzając patyczkiem, czy już upieczone. w blaszce o wymiarach 35x24cm

Polewa wykonanie:

Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej (czynność ta polega na włożeniu mniejszego garnka z produktami do rozpuszczenia do większego naczynia z gotującą się wodą). Polewać zimne ciasto i posypać wiórkami kokosowymi.

Przepis ze strony Wielkie Żarcie - zamieszczony przez eNka.

Ja dodaję jeszcze kakao (na oko), cynamon też na oko, zawsze daję więcej. Marchewka smakuje jak skórka z pomarańczy, a całe ciasto ma smak piernika. Jest wilgotne i zniknęło od razu. Ciasto jest wspaniałe.
Zresztą piekąc wszystkie ciasta, bazuje na przepisach glutenowych.
mpiotrowsk
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: pt 30 sie, 2013 10:39
Lokalizacja: Poznań

Post autor: mpiotrowsk »

Bardzo fajny przepis moje ulubione ciasto
hipolitkwiatkow
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 8
Rejestracja: pn 02 wrz, 2013 09:53
Lokalizacja: Poznan

Post autor: hipolitkwiatkow »

A jaką czekoladę polecasz gorzką czy mleczną?
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 364
Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Post autor: AndziaMamusia »

Ja robię sama z margaryny, cukru, kakao i wody.
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 364
Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Post autor: AndziaMamusia »

Ja robię sama z margaryny, cukru, kakao i wody.
julitka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: pt 13 wrz, 2013 13:46
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: julitka »

Nie jadłam ale musi bardzo ciekawie smakowac :)
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 364
Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Post autor: AndziaMamusia »

Jest rewelacyjne, marchewka smakuje i wyglada jak skórka kandyzowana. Jak piernik.
Myszorek1
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: pn 23 wrz, 2013 13:44
Lokalizacja: Polska

Post autor: Myszorek1 »

nie lubię marchewki, ale to ciasto to zupełnie inna bajka. pychota:)
oliwka83
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: wt 24 wrz, 2013 14:02
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: oliwka83 »

To ciasto jest genialne, sama takie robię w domu. Moja córka za nim przepada, więc często je robię, bo nie chce jeść surowej ani gotowanej marchewki, więc w ten sposób ją przemycam do jej menu :)
Militaria oraz kurtki zimowe wykonane z wytrzymałych i nieprzemakalnych materiałów: http://www.usarmy.pl/
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: Anula80 »

Jakiej firmy sody oczyszczonej używacie do ciast? Nie wiem, czy Dr Oetker jest bezpieczny.Od kiedy na ich stronie pojawiła się informacja o możliwych śladowych ilościach w produktach, które wcześniej uchodziły za b/g, trochę się tych produktów obawiam
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
pawel879
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 91
Rejestracja: wt 12 lip, 2011 21:48
Lokalizacja: Nowy Sącz

Re: Ciasto z marchewką

Post autor: pawel879 »

AndziaMamusia pisze:
Ciasto Wykonanie:

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej. Następnie proszek, sodę, cynamon, marchew i bakalie. Piec w temp. 170 st.C około 40 - 45 min. sprawdzając patyczkiem, czy już upieczone. w blaszce o wymiarach 35x24cm
Czy jaja trzeba całe dosłownie utrzeć? czy ubić na pianę białka + zółtka + cukier i mąka ?

Czy można to upiec na tortownicy?
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 364
Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Post autor: AndziaMamusia »

Ja nie ucieram mieszam wszystko razem ;) Mam podobny przepis na piernik tyle, że z jabłkami, prosty, pyszny i też wszystko wrzucasz do jednego gara. Warto przesypać mąkę przez sitko.
Awatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 507
Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
Lokalizacja: Gniezno

Post autor: uniaczek »

Mnie też wczoraj męczyło jaką sodę wybrać. Cykoria ostrzega o śladowych ilościach, Oetker????
Rodzina uznała,że następnym razem połowę mniej cukru, chociaż polewę zrobiłam bez cukru. Podoba mi się łatwość wykonania, to że jest na dużą blachę, puszyste i wilgotne.
Mam pytanie: czy robił ktoś marchewkowca bez cynamonu? Zastąpić cynamon czymś innym? Wanilią?
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

uniaczek pisze:Zastąpić cynamon czymś innym?
Kardamonem, na przykład.
pawel879 pisze:Czy jaja trzeba całe dosłownie utrzeć? czy ubić na pianę białka + zółtka + cukier i mąka ?
Nawet jak w przepisie nie trzeba ubijać białek, to i tak zawsze tak robię (a osobno kogel mogel z żółtek i cukru), bo dzięki pianie z białek ciasto lepiej rośnie i unikam wtedy spulchniaczy typu proszek do pieczenia czy soda.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
kikon31
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: pt 11 paź, 2013 11:13
Lokalizacja: Tarnów

Post autor: kikon31 »

Jedno z najlepszych ciast jakie w życiu jadłem. Nie da się ukryć, że bardzo dobry pomysł na zdrowe ciasto.
Gdzieś za horyzontem być może czeka nas niespodzianka
ODPOWIEDZ