Pancakes ryżowe z jogurtem
Moderator: Moderatorzy
Pancakes ryżowe z jogurtem
Składniki, ok. 12 sztuk:
• 1 szklanka (300 g) jogurtu naturalnego (można też dodać łyżkę syropu klonowego lub cukru, lub użyć np. jogurtu waniliowego)
• 2 jajka
• 2 łyżki roztopionego masła
• 1 i 1/3 szklanki mąki ryżowej (tę 1/3 można zastąpić też mąką migdałową)
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• dodatki: np. banany, kakao, syrop klonowy lub miód, sok z cytryny
1 szklanka ma pojemność 250 ml
Przygotowanie:
1. W misce wymieszać łyżką jogurt z jajkami oraz roztopionym masłem. Do drugiej miski wsypać mąkę ryżową, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Łyżką połączyć składniki z obydwu misek powoli mieszając, tylko do połączenia się składników.
2. Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nie dodawać tłuszczu. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy, wyrównać powierzchnię ciasta na jednakową grubość ok. 1-1,5 cm.
3. Smażyć po 3 placki jednocześnie na umiarkowanym ogniu przez około 1,5 - 2 minuty aż urosną i zrumienią się od spodu. Przewrócić na drugą stronę za pomocą łopatki i powtórzyć smażenie.
źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_pol ... zepis.html
• 1 szklanka (300 g) jogurtu naturalnego (można też dodać łyżkę syropu klonowego lub cukru, lub użyć np. jogurtu waniliowego)
• 2 jajka
• 2 łyżki roztopionego masła
• 1 i 1/3 szklanki mąki ryżowej (tę 1/3 można zastąpić też mąką migdałową)
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• dodatki: np. banany, kakao, syrop klonowy lub miód, sok z cytryny
1 szklanka ma pojemność 250 ml
Przygotowanie:
1. W misce wymieszać łyżką jogurt z jajkami oraz roztopionym masłem. Do drugiej miski wsypać mąkę ryżową, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Łyżką połączyć składniki z obydwu misek powoli mieszając, tylko do połączenia się składników.
2. Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nie dodawać tłuszczu. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy, wyrównać powierzchnię ciasta na jednakową grubość ok. 1-1,5 cm.
3. Smażyć po 3 placki jednocześnie na umiarkowanym ogniu przez około 1,5 - 2 minuty aż urosną i zrumienią się od spodu. Przewrócić na drugą stronę za pomocą łopatki i powtórzyć smażenie.
źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_pol ... zepis.html
Re: Pancakes ryżowe z jogurtem
No to będzie śniadanko w niedzielę
Re: Pancakes ryżowe z jogurtem
Pajacynko, napisz jak wyszły
Re: Pancakes ryżowe z jogurtem
Leeloo wyszły pychotka ) Zrobiłam na drugie śniadanie dzisiaj. Wyglądały o tak, tuz przed pożarciem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Pancakes ryżowe z jogurtem
Pajacynko, nadajesz sens mojemu życiu cieszę się niezmiernie! wyglądają jak rasowe placuchy, boskość
Re: Pancakes ryżowe z jogurtem
Zawstydzasz mnie Uwielbiam placki wszelkiej maści :-)
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Pancakes ryżowe z jogurtem
Muszę sobie zapisać przepis i wypróbować. Może młodemu podpasuje? Zawsze to jakaś odmiana
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Pancakes ryżowe z jogurtem
Chciałam jeszcze nadmienić, że polane miodem i posypane twarogiem są jeszcze lepsze