trochę roboty, ale nie ma się co krzywić, w końcu to makowczyk
Składniki:
masa makowa:
200g suchego zmielonego maku
garść suszonych daktyli
garść rodzynek
garść suszonych moreli (u mnie ciemne tzn. niesiarkowane)
garść suszonych fig
kilka łyżek soku z cytryny
miód lub syrop z agawy - do smaku
wanilia - opcjonalnie
Mak wsypać do miski, zalać wrzątkiem i odstawić aż przestygnie (może być lekko ciepły).
Odsączyć mocno za pomocą gazy.
Suszone owoce namoczyć w ciepłej wodzie, a gdy nieco zmiękną, pokroić na kawałki wielkości ok. 0,5-1cm.
Połączyć z makiem i sokiem z cytryny.
Dosłodzić do smaku.
Masę schłodzić w lodówce.
ciasto:
100g mąki jaglanej
100g mąki gryczanej
100g mąki kasztanowej
100g zmielonych pestek słonecznika
pół szklanki zmielonego siemienia złocistego
3 łyżki oleju kokosowego lub sklarowanego masła
2 łyżeczki kamienia winnego
3 łyżki syropu z agawy
1,5 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
W misce połączyć mąki (jaglaną, gryczaną i słonecznikową przygotowałam mieląc w młynku do kawy kaszę i pestki), mielony słonecznik, siemię i kamień winny.
W drugim naczyniu umieścić olej kokosowy, ciepłą wodę i syrop z agawy.
Gdy olej się rozpuści wymieszać zawartość obu naczyń.
Odstawić na 30 minut. Ciasto, na początku jest rzadkie, ale po półgodzinnym "odpoczynku" zmienia konsystencję.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć ciasto (ja pomagałam sobie wilgotną dłonią).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w 180 stopniach.
Ciasto powinno być już trochę "ścięte", ale nadal elastyczne.
Na cieście delikatnie rozprowadzamy masę makową.
Chwytamy papier przy dłuższym boku i ostrożnie odsuwamy ciasto do papieru.
Formujemy "roladę", cały czas pomagając sobie papierem do pieczenia. Na tym etapie może pojawić się chwila zwątpienia, ale nie ma co się poddawać:) U mnie ciasto zaczęło pękać, ale cały makowiec owinęłam papierem na którym piekło się ciasto i którego używałam do formowania.
Makowiec owinięty papierem piekłam jeszcze ok. 35 minut w 200 stopniach.
źródło:
http://arnikowakuchnia.blogspot.com/201 ... jajek.html
MAKOWIEC bez glutenu, mleka, jajek, drożdży
Moderator: Moderatorzy
Re: MAKOWIEC bez glutenu, mleka, jajek, drożdży
Hmmm
A make kasztanowa czym zastapic mozna?
I syrop z agawy jak przeliczyc na cukier?
Czuje wyzwanie Sista
A make kasztanowa czym zastapic mozna?
I syrop z agawy jak przeliczyc na cukier?
Czuje wyzwanie Sista
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: MAKOWIEC bez glutenu, mleka, jajek, drożdży
Dziś odebrałam makowca od Jarzębińskich. Ma termin do 27, o jedno ciasto do zrobienia mniej
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: MAKOWIEC bez glutenu, mleka, jajek, drożdży
Tez mialam kupowac tylko z glutenexu
Ale stwierdzilam, ze chce byka za rogi wziac
Ale stwierdzilam, ze chce byka za rogi wziac
Re: MAKOWIEC bez glutenu, mleka, jajek, drożdży
syrop miodem zastąp, a mąkę jakąkolwiek. tu kasztanowa da aromat i kolor
Re: MAKOWIEC bez glutenu, mleka, jajek, drożdży
Ja robilam pierwszy raz makowca w zyciu juz jako bezglutenowiec ale z troche prostszego przepisu
Wyszlo pyyyyysznie!!!
Wyszlo pyyyyysznie!!!