Składniki:
1 i 1/2 szklanki maku (lub 500 g gotowej masy makowej)
50 g oleju kokosowego
2 duże banany
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki mielonych migdałów
1/2 szklanki rodzynek
3/4 szklanki wiśni (dowolnych, z syropu, nalewki, z kompotu)
50 g ciemnej czekolady
2 łyżki likieru migdałowego amaretto + 2 łyżki likieru pomarańczowego (lub po pół łyżczki aromatów migdałowego i pomarańczowego)
Przygotowanie:
Suchy mak wsypać do garnka, wlać 2 szklanki wrzącej wody i gotować pod przykryciem przez około 15 minut, aż cały płyn będzie wchłonięty.
Następnie dokładnie zmiksować ręcznym blenderem (żyrafą) lub w melakserze, w razie potrzeby należy odparować resztę wody na małym ogniu, co chwilę mieszając. Najlepiej jednak mak odcedzić i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa z sitkiem o małych oczkach. Można też zmielić mak w thermomixie lub użyć gotowej masy makowej.
Do zmielonego maku lub masy makowej dodać olej kokosowy, wymieszać.
Obrane banany skropić sokiem z cytryny i zmiksować blenderem na puree, wymieszać z makiem lub zblendować.
Dodać wiórki kokosowe i mielone migdały (do gotowej masy makowej można ich dodać nieco więcej) oraz rodzynki, wiśnie, startą czekoladę, likiery. Wszystko wymieszać.
Masę spróbować i dosłodzić (miodem, syropem klonowym, ksylitolem lub cukrem).
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Wyłożyć masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Piec przez ok. 40 minut aż makowiec będzie sztywny.
Ostudzić.
Propozycja polewy:
cukier puder
lub
polewa czekoladowa (50 g czekolady deserowej połamać na kosteczki i rozpuszczać razem z 50 ml mleka kokosowego cały czas mieszając)
lub
polewa karmelowa na mleku kokosowym (1/4 szklanki cukru wsypać do garnka, rozprowadzić po całej powierzchi i podgrzewać bez mieszania aż się rozpuści i będzie mocno brązowy, zacznie się też dymić. Wlać 150 ml mleka kokosowego i gotować aż skarmelizowany cukier się rozpuści, w międzyczasie cały czas mieszając. Pogotować ok. 5 minut. Na koniec dodać uprażone 50 g orzechów np. ziemne, pekan, włoskie. Przed użyciem masę ostudzić).
http://www.kwestiasmaku.com/przepis/makowiec-weganski
Genialny makowiec bez mąk, wegański
Moderator: Moderatorzy