Z ciepłym wędzonym też łososiem jest cudowna...
Eh, rozmarzyłam się:)
Polenty
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 56
- Rejestracja: ndz 26 lip, 2009 11:40
- Lokalizacja: Lubuskie
Polenta
Nie robilam jeszcze ale spróbuje napewno przepis znalazlsm na http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,8 ... ,9495.html
Polenta - składniki
6 szklanek wody
2 łyżeczki soli
1 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
3 łyżki masła
Polenta - sposób przygotowania
Zagotuj wodę w garnku o grubym dnie. Dodaj sól i stopniowo wsypuj mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając. Następnie zmniejsz ogień - gotuj do czasu, aż polenta zgęstnieje. Pamiętaj, by często mieszać masę - musi być idealnie gładka. Kiedy już uzyskamy pożądany efekt należy zdjąć garnek z ognia i dodać masło - należy mieszać do czasu, aż się rozpuści.
Tak przygotowaną polentę możemy podawać w formie papki lub gdy zgęstnieje możemy pokroić ją w plastry. Plastry polenty możemy również przysmażyć na patelni lub zapiec na grillu lub w piekarniku.
Polenta - składniki
6 szklanek wody
2 łyżeczki soli
1 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
3 łyżki masła
Polenta - sposób przygotowania
Zagotuj wodę w garnku o grubym dnie. Dodaj sól i stopniowo wsypuj mąkę kukurydzianą, cały czas mieszając. Następnie zmniejsz ogień - gotuj do czasu, aż polenta zgęstnieje. Pamiętaj, by często mieszać masę - musi być idealnie gładka. Kiedy już uzyskamy pożądany efekt należy zdjąć garnek z ognia i dodać masło - należy mieszać do czasu, aż się rozpuści.
Tak przygotowaną polentę możemy podawać w formie papki lub gdy zgęstnieje możemy pokroić ją w plastry. Plastry polenty możemy również przysmażyć na patelni lub zapiec na grillu lub w piekarniku.
Zrobiłam ostatnio tę pierwszą polentę, choć z lenistwa użyłam mięsa mielonego. Nie przesadzę ani trochę, ale z miejsca awansowała ona w pierwszej dziesiątce moich ulubionych potraw.
Jest naprawdę przepyszna!
Swoją drogą, w diecie bezglutenowej nie bardzo brałam pod uwagę kaszki kukurydzianej, bo to przecież taka niemowlęca potrawa
Jest naprawdę przepyszna!
Swoją drogą, w diecie bezglutenowej nie bardzo brałam pod uwagę kaszki kukurydzianej, bo to przecież taka niemowlęca potrawa