Polenty
Moderator: Moderatorzy
Polenty
Polenta z pikantnym farszem mięsnym
Składniki:
1 l mleka
sól, pieprz
200 g kaszki kukurydzianej
Nadzienie:
1 marchewka
2 cebule
500 g wieprzowej łopatki
2 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
1 szklanka bulionu
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
10 kropli sosu tabasco
50 g sera żółtego
1 łyżka margaryny
Wykonanie:
Mleko zagotować, przyprawić. Zmniejszyć ogień, mieszając dodawać kaszkę. Gotować na wolnym ogniu 20 min. Jarzyny i mięso oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać mięso, podsmażyć. Dodać marchewkę, ocet i bulion. Dusić 10-15 min, aż odparuje połowa płynu. Przyprawić solą. tabasco i papryką. Formę wysmarować margaryną. Wyłożyć połowę polenty, na nią nadzienie, pokryć resztą polenty. Wstawić do piekarnika. Piec przez 20 min w temp. 200°C. Ser pokroić w kostkę, posypać potrawę, piec 10-15 min.
Składniki:
1 l mleka
sól, pieprz
200 g kaszki kukurydzianej
Nadzienie:
1 marchewka
2 cebule
500 g wieprzowej łopatki
2 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
1 szklanka bulionu
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
10 kropli sosu tabasco
50 g sera żółtego
1 łyżka margaryny
Wykonanie:
Mleko zagotować, przyprawić. Zmniejszyć ogień, mieszając dodawać kaszkę. Gotować na wolnym ogniu 20 min. Jarzyny i mięso oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać mięso, podsmażyć. Dodać marchewkę, ocet i bulion. Dusić 10-15 min, aż odparuje połowa płynu. Przyprawić solą. tabasco i papryką. Formę wysmarować margaryną. Wyłożyć połowę polenty, na nią nadzienie, pokryć resztą polenty. Wstawić do piekarnika. Piec przez 20 min w temp. 200°C. Ser pokroić w kostkę, posypać potrawę, piec 10-15 min.
Ostatnio zmieniony śr 13 paź, 2004 09:05 przez Agniesia, łącznie zmieniany 1 raz.
Polenta zapiekana z cielęciną i sosem pomidorowym
Składniki:
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
190 g kaszki kukurydzianej2 łyżki szałwi
8 łyżek oleju
500 g pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego ac
1/2 łyżeczki skórki z cytryny
400 g selera z nacią
250 g kopru włoskiego z nacią
1 łyżka rozmarynu
400 g cielęciny
180 g startego sera żółtego
30 g masła
Wykonanie:
Czosnek obrać, posiekać, 1 ząbek wrzucić do 1 l wody, dodać pieprz i sól, zagotować. Wsypywać kaszkę, mieszając. Gotować 30 min na małym ogniu. Dodać 2 tyżki oleju i łyżkę szałwi. Blachę natłuścić, rozsmarować polentę, ostudzić, pokroić. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić. 2 ząbki czosnku usmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać pomidory, koncentrat i nasiona kopru, dusić mieszając ok. 30 min. Przyprawić skórką z cytryny, solą i pieprzem. Selery i koper umyć, miąższ pokroić w plasterki, 25 g listków selera i nać kopru odłożyć. Pozostały czosnek poddusićwłyżce oleju. Dodać seler i koper, dusić 5-8 min, przyprawić solą i pieprzem. Osaczyć. Rozmaryn, nać selera i kopru, resztę szałwi posiekać, wymieszać. Cielęcinę umyć, pokroić na plastry, rozbić. Oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na łyżce oleju. Formę natłuścić, wyłożyć 2/3 selera z koprem, posypać 4 łyżkami sera i ziołami. Ułożyć warstwę polenty, mięso, oprószyć ziołami i serem, rozsmarować sos pomidorowy. Ułożyć resztę polenty i warzyw, posypać serem i wiórkami masła. Piec 20-25 min w temp. 220°C.
Składniki:
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
190 g kaszki kukurydzianej2 łyżki szałwi
8 łyżek oleju
500 g pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego ac
1/2 łyżeczki skórki z cytryny
400 g selera z nacią
250 g kopru włoskiego z nacią
1 łyżka rozmarynu
400 g cielęciny
180 g startego sera żółtego
30 g masła
Wykonanie:
Czosnek obrać, posiekać, 1 ząbek wrzucić do 1 l wody, dodać pieprz i sól, zagotować. Wsypywać kaszkę, mieszając. Gotować 30 min na małym ogniu. Dodać 2 tyżki oleju i łyżkę szałwi. Blachę natłuścić, rozsmarować polentę, ostudzić, pokroić. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić. 2 ząbki czosnku usmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać pomidory, koncentrat i nasiona kopru, dusić mieszając ok. 30 min. Przyprawić skórką z cytryny, solą i pieprzem. Selery i koper umyć, miąższ pokroić w plasterki, 25 g listków selera i nać kopru odłożyć. Pozostały czosnek poddusićwłyżce oleju. Dodać seler i koper, dusić 5-8 min, przyprawić solą i pieprzem. Osaczyć. Rozmaryn, nać selera i kopru, resztę szałwi posiekać, wymieszać. Cielęcinę umyć, pokroić na plastry, rozbić. Oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na łyżce oleju. Formę natłuścić, wyłożyć 2/3 selera z koprem, posypać 4 łyżkami sera i ziołami. Ułożyć warstwę polenty, mięso, oprószyć ziołami i serem, rozsmarować sos pomidorowy. Ułożyć resztę polenty i warzyw, posypać serem i wiórkami masła. Piec 20-25 min w temp. 220°C.
Polenta z kapustą włoską
Składniki:
1 1/2 l bulionu mięsnego
2 łyżki oliwy 250 g kaszy kukurydzianej
sól, pieprz
200 g wieprzowiny bez kości
50 g wędzonego boczku
1 cebula
2 łyżki świeżego majeranku lub natki
1 kapusta włoska
3 łyżki żółtego sera
Wykonanie:
Formę wysmarować oliwą. Bulion zagotować (2 łyżki pozostawić), powoli wsypywać kaszę, mieszając. Gotować 35-40 min na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem. Mięso umyć, pokroić na kawałki, boczek w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Resztę oliwy rozgrzać, podsmażyć mięso, dodać boczek i cebulę, smażyć chwilę. Wlać 2 łyżki bulionu, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Wymieszać z polentą. Liście kapusty sparzyć, osuszyć. Formę wyłożyć kapustą, ułożyć 1/2 polenty, przykryć liśćmi, włożyć pozostałą polentę, posypać serem. Wstawić do gorącego piekarnika, zapiekać, aż ser się rozpuści.
Składniki:
1 1/2 l bulionu mięsnego
2 łyżki oliwy 250 g kaszy kukurydzianej
sól, pieprz
200 g wieprzowiny bez kości
50 g wędzonego boczku
1 cebula
2 łyżki świeżego majeranku lub natki
1 kapusta włoska
3 łyżki żółtego sera
Wykonanie:
Formę wysmarować oliwą. Bulion zagotować (2 łyżki pozostawić), powoli wsypywać kaszę, mieszając. Gotować 35-40 min na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem. Mięso umyć, pokroić na kawałki, boczek w kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Resztę oliwy rozgrzać, podsmażyć mięso, dodać boczek i cebulę, smażyć chwilę. Wlać 2 łyżki bulionu, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Wymieszać z polentą. Liście kapusty sparzyć, osuszyć. Formę wyłożyć kapustą, ułożyć 1/2 polenty, przykryć liśćmi, włożyć pozostałą polentę, posypać serem. Wstawić do gorącego piekarnika, zapiekać, aż ser się rozpuści.
aż musiałam zobaczyć cóż to jest polenta?
Według "Słownika wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych" Władysława Kopalińskiego
polenta potrawa włoska, papka, pierw. z mąki kasztanowej, obecnie głównie z kukurydzianej (niekiedy z serem), rodzaj mamałygi.
Etym. - wł. `jw.` z łac. pollenta `kasza perłowa; mąka jęczmienna`.
I znowu wiem coś nowego
Według "Słownika wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych" Władysława Kopalińskiego
polenta potrawa włoska, papka, pierw. z mąki kasztanowej, obecnie głównie z kukurydzianej (niekiedy z serem), rodzaj mamałygi.
Etym. - wł. `jw.` z łac. pollenta `kasza perłowa; mąka jęczmienna`.
I znowu wiem coś nowego
Agniesiu, czy do tej zapiekanki w pierwszym przepisie (polenta z pikantnym farszem mięsnym) dodaje się polentę w postaci świeżo ugotowanej masy (takiej gorącej znaczy) czy trzeba ją najpierw ostudzić żeby stężała? Przepraszam za głupie pytanie, ale powyższy przepis za mną chodzi ostatnio, a nigdy nie robiłam jeszcze polenty... Aha, i czy można to ugotować na wodzie zamiast mleka?
Jeśli chodzi o to czy kasza ma być gorąca, czy przestudzona - to zupełna dowolność. Zależy to oczywiście od tego jak wolisz no i czy masz czas zrobić wszystko od początku do końca w tym samym dniu. Można ugotować kaszę dzień prędzej i też będzie dobrzekfiatek pisze:Agniesiu, czy do tej zapiekanki w pierwszym przepisie (polenta z pikantnym farszem mięsnym) dodaje się polentę w postaci świeżo ugotowanej masy (takiej gorącej znaczy) czy trzeba ją najpierw ostudzić żeby stężała? Przepraszam za głupie pytanie, ale powyższy przepis za mną chodzi ostatnio, a nigdy nie robiłam jeszcze polenty... Aha, i czy można to ugotować na wodzie zamiast mleka?
Oczywiście że możesz ugotować kasze na wodzie.
Kabran, Agniesia, dzięki!
[ Dodano: Pon 20 Mar, 2006 17:16 ]
Zrobiłam tą pierwszą polentę - ale to dobre jest! Co prawda bez sera, no i przyprawy dałam inne, bo zapomniałam kupić tabasco, więc dałam mój standardowy zestaw do duszonej wieprzowiny: czosnek świeży, jałowiec, majeranek, tymianek i trochę chili. Agniesia, dzięki za pomysł! Jakoś do tej pory nie wpadłam na to, że kaszę kukurydzianą można jeść z mięsem, może dlatego, że w dzieciństwie chętnie jadłam kaszkę kukurydzianą, ale tylko na słodko, na mleku sojowym...
[ Dodano: Pon 20 Mar, 2006 17:16 ]
Zrobiłam tą pierwszą polentę - ale to dobre jest! Co prawda bez sera, no i przyprawy dałam inne, bo zapomniałam kupić tabasco, więc dałam mój standardowy zestaw do duszonej wieprzowiny: czosnek świeży, jałowiec, majeranek, tymianek i trochę chili. Agniesia, dzięki za pomysł! Jakoś do tej pory nie wpadłam na to, że kaszę kukurydzianą można jeść z mięsem, może dlatego, że w dzieciństwie chętnie jadłam kaszkę kukurydzianą, ale tylko na słodko, na mleku sojowym...
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Polenta czyli mamałyga czyli kukukaszka
Kasza kukurydziana na gęsto - na Ukrainie zwana mamałyga, we Włoszech nosi szlachetną nazwę polenta.
Koniecznie weź rondel z teflonową powierzchnią, bo się będzie przypalało, najlepiej z grubym dnem.
szklanka wody, 1/3 szklanki kaszki
Zagotować osoloną wodę i dodawać cienkim strumieniem kaszkę, ciągle mieszając, aż się zagęści, zmniejszyć płomień i gotować, mieszając często około 10 minut.
Pod koniec gotowania dodaje się według uznania dodatki:
- mleko
- tarty żółty ser - kilka łyżek
- łyżka masła
Włosi gotują polentę na wodzie pół na pół z mlekiem i dodają duuużo ostrego sera.
Polentę można jeść na ciepło - jest miękka - jako zamiennik klusek czy ziemniaków, z ostrymi sosami, można jeść ją też na zimno, na słodko, z cukrem i owocami lub na słono.
Jeśli chcemy jeść na zimno - trzeba ciepła wylać na mokry talerz i zostawić, aż zastygnie.
Jest świetna następnego dnia pokrojona w kostkę i odgrzana na patelni, zrumieniona, sama lub jako coś w rodzaju podstawy do pizzy. Zabieram też zimną polentę w pudełeczku do pracy, posypuję serem i odgrzewam w mikrofali.
Koniecznie weź rondel z teflonową powierzchnią, bo się będzie przypalało, najlepiej z grubym dnem.
szklanka wody, 1/3 szklanki kaszki
Zagotować osoloną wodę i dodawać cienkim strumieniem kaszkę, ciągle mieszając, aż się zagęści, zmniejszyć płomień i gotować, mieszając często około 10 minut.
Pod koniec gotowania dodaje się według uznania dodatki:
- mleko
- tarty żółty ser - kilka łyżek
- łyżka masła
Włosi gotują polentę na wodzie pół na pół z mlekiem i dodają duuużo ostrego sera.
Polentę można jeść na ciepło - jest miękka - jako zamiennik klusek czy ziemniaków, z ostrymi sosami, można jeść ją też na zimno, na słodko, z cukrem i owocami lub na słono.
Jeśli chcemy jeść na zimno - trzeba ciepła wylać na mokry talerz i zostawić, aż zastygnie.
Jest świetna następnego dnia pokrojona w kostkę i odgrzana na patelni, zrumieniona, sama lub jako coś w rodzaju podstawy do pizzy. Zabieram też zimną polentę w pudełeczku do pracy, posypuję serem i odgrzewam w mikrofali.
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 738
- Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
- Lokalizacja: Warszawa
Właśnie czytałam wczoraj włoską powieść wydaną w Polsce w latach 70. ubiegłego wieku i tam też była mowa o mamałydze, którą żywili się włoscy chłopi w czasie wojny:). Ciekawe, jak by to zostało przetłumaczone teraz - "polenta" brzmi tak trochę salonowo:)Kasza kukurydziana na gęsto - na Ukrainie zwana mamałyga, we Włoszech nosi szlachetną nazwę polenta.
Uczulonym na mleko podpowiadam, że polentę można przygotować też bez mleka czy sera, więc się nie zniechęcajcie:)