Lazania

Wszystko o dozwolonych makaronach i pysznych ryżach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Kuba
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 51
Rejestracja: ndz 04 sty, 2004 20:28
Lokalizacja: Lublin

Lazania

Post autor: Kuba »

czy ktoś z Was opatentował robienie lazanii :) ? wiem ze produkuje gotową lazanie Dr Schaer ale jakoś nie moge trafić na tak u nas nietypowy produkt.

Przepraszam, zamieściłem wcześniej ten post przez pomyłkę w "Produktach"
Ostatnio zmieniony sob 15 kwie, 2006 21:59 przez Kuba, łącznie zmieniany 1 raz.
Martyna
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: wt 13 kwie, 2004 11:14

Post autor: Martyna »

Hey :) Ja robie lazanie z....... placków ryżowych :evil: taki papier ryżowy przekładam mięsem i sosem. Jak się bardzo wczujesz to nawet smakuje jak lazania ;) Pozdrawiam
agastaga
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 126
Rejestracja: sob 29 maja, 2004 22:27
Lokalizacja: Kaczanowo

Post autor: agastaga »

Z mieszanki Celiko "ciasto makaronowe" robię naleśniki, przekładam mięskiem i sosem, serek żółty i gotowe, tyle tylko, że w okrągłym wydaniu. Można się też pokusić o wyprodukowanie też z tej mieszanki ciasta makaronowego, wyciąć prostokąty i obgotować w mocno posolonej wodzie.
Smacznego
Aga
Agnieszka, mama Roberta z crohnem i nietolerancją glutenu
Beatka i Marek
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 67
Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
Lokalizacja: Zielonka

Post autor: Beatka i Marek »

jak Martyna i agastaga - Bartej zjada.... i my z Nim...
Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 824
Rejestracja: czw 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: kfiatek »

A ja mam pytanie odnośnie nadzienia: czy ktoś opatentował nadzienie do lazanii w wersji bezglutenowej i bezmlecznej (tzn. bez sera)? Bym chętnie spróbowała zrobić, choćby z tego papieru ryżowego, tylko nie wiem, czym to poprzekładać?
Awatar użytkownika
MariuszO
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 236
Rejestracja: ndz 04 sty, 2004 17:55
Lokalizacja: obywatel świata

Post autor: MariuszO »

W ofercie GLUTANO znajduje się Lazania. Proszę zajrzeć do naszego sklepu. :?
mario
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: wt 06 lip, 2004 14:28

Post autor: mario »

Aprpos lasagne rzeczywiście Schar ma w swojej ofercie takie płaty do przygotowanie i są naprwde dobre a teraz jeszcze w niższej cenie.
Dostepne są od jakiegoś czasu w BEZGLUTEN-ie z Krakowa.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 527
Rejestracja: ndz 28 lis, 2004 17:31
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Patka »

skorzystała z pomyslu na lazanie z papierem ryzowym wyszła boska! przekładam bądź szpinakiem bądź warzywami :D
dzięki za pomysł
Margot
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 33
Rejestracja: śr 08 cze, 2005 21:55
Lokalizacja: pomorza

Post autor: Margot »

Ja też robię lazanię z papieru ryżowego+ farsz ze szpinaku,na górze

ser.Pycha.
Awatar użytkownika
gosia888
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 171
Rejestracja: sob 11 mar, 2006 14:18
Lokalizacja: Siedlce

Post autor: gosia888 »

zrobilam ostatnio lazanię z tych płatów schara i naprawde nie odbiegalo bardzo od normalnych płatów, ale w moim sosie czegoś brakowało. Czy ktos wie jak zrobic sos do lasanii i do spaghetti???
Obrazek
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 448
Rejestracja: sob 09 kwie, 2005 14:45
Lokalizacja: Nakło nad Notecią

Post autor: krystna »

Mój przepis na sos do lazini i spaghetti:
mięso mielone smażymy na oleju. Dodajemy rozpuszczony, bezglutenowy rosół firmy "Morga", przecier pomidorowy "Pudliszki" (wg TPD Bydgoszcz bezpieczny), trochę keczupu Mc Donals (pełna nazwa to: "Tomato Ketchup" by Develey), sól i oregano do smaku. Ewentualnie trochę wody, żeby nie był za gęsty. Sakuje całej mojej rodzinie i jest prosty do zrobienia :wink:

8) :D Pozdrówki. Mama Krysia :D 8)
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
Awatar użytkownika
Aga 32
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: wt 23 maja, 2006 12:59
Lokalizacja: Włochy

Post autor: Aga 32 »

Nadzienie (raugu) do lasagna moja (włoska) teściowa robi tak cebulkę ze zmieonymi warzywami (pietruszka, marchewka i seler) podsmaża na oleju następnie dodaje mielone mieso podsmaża i dodaje przecier pomidorowy i gotuje (można podlać rosołem ale smaży się mieso więc wystarczy przecier jak jest zagęste to można podlać wodą) Lasagnie przekłada się z raugu i beszamelem (jeszcze nie próbowałyśmy robić go z mąki bezglutenowej) Moje córki jednak najbardziej lubią lasagnię z nalesników zwijanych w rulonik i zapiekane w piekarniku musowo z serem parmazanem :roll: Na topie też sa ze szpinakiem (można zamiast beszamelu dodać białego sera) riccota
Tylko miłość jest wieczna i przekracza granice czasu.
-------------------------------------------------------
Moje córeczki- Weronisia i Martusia!!!!!
Beatka i Marek
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 67
Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
Lokalizacja: Zielonka

Post autor: Beatka i Marek »

Aga 32 pisze:Moje córki jednak najbardziej lubią lasagnię z nalesników zwijanych w rulonik i zapiekane w piekarniku musowo z serem parmazanem :roll: Na topie też sa ze szpinakiem (można zamiast beszamelu dodać białego sera) riccota
tylko to już bardziej ... cannelloni :)
Awatar użytkownika
Joanna
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 62
Rejestracja: pt 16 sty, 2004 11:27
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Joanna »

A ja tu piszę z ogromną prośbą... :(
Czy mogłybyście napisać krok po kroku jak to jest z tą lazanią. Ile czego użyć i w ogóle.
Wstyd się przyznać, ale nigdy czegoś takiego nie jadłam a moja pierwsza próba z papierem ryżowym legła w gruzach (ten papier strasznie cienki, jadłam samo mięso :?: )
No więc gdybyście mogli podać taki konkretny przepis dla największego laika... Będe Wam bardzo wdzięczna!
Patka, Margot, Aga32, proszę napiszcie jak robicie też tą wersję ze szpinakiem, beszamelem itd.
Pozdrawiam Was wszystkich serdecznie, no i cieszę się, że jesteście!!!
Awatar użytkownika
silverka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 111
Rejestracja: czw 13 kwie, 2006 22:52
Lokalizacja: Szaflary

Post autor: silverka »

Ja robię studencką lazanie :)

Oto przepis:
- makaron bezgluteonowy (może być ryżowy)
- sos słodko-kwaśny z Pudliszek (nie zawiera glutenu)
- jakieś mięsko (wedle uznania, może być jakaś kiełbasa lub pierś z kurczaka)
- ser żółty

Sposób produkcji ;) :
1.gotujesz makaron
2.smażysz mięsko
3.mięsko i sos mieszasz z ugotowanym makaronem na blaszce do pieczenia, lub czymkolwiek żaroodpornym
4.wszystko posypujesz serem żółtym
5.można użyć ketchupu ale mi sos wystarcza :)

= SMACZNEGO =
ODPOWIEDZ