Masła i mleka roślinne
Moderator: Moderatorzy
Re: Masła i mleka roślinne
Zalewam wrzątkiem, wtedy ładniej schodzi skórka. Powinno się moczyć przez noc, ale zwykle moczę kilka godzin.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Masła i mleka roślinne
Jak się zaleje wrzątkiem, to nie straci najlepszych składników, np. wapnia?
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Masła i mleka roślinne
Szczerze mówiąc nie zastanawiałam się.
Re: Masła i mleka roślinne
idealne mleko jaglane:
Składniki (polecam eko):
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej*,
dwie szklanki wody,
3, 4 suszone daktyle,
prawdziwa wanilia (opcjonalnie).
*Ugotowanie kaszy jaglanej powinno zająć nam 10 minut (1 miarka kaszy przepłukanej na sitku, 2 miarki wody). Po wyłączeniu gazu kasza powinna stać pod przykryciem jeszcze kolejne 10 minut, aby wchłonąć całą wodę.
Przygotowanie:
1. W blenderze kielichowym umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy przez kilka minut do uzyskania gładkiej masy.
2. Posłodzić możemy nie tylko daktylami, ale także syropem daktylowym lub np. melasą karobową.
3. Wanilię warto dodać na końcu, już po przecedzeniu mleka przez gazę/pieluszkę/sitko.
źródło:
http://baranowscy.eu/wordpress/?p=3366
Składniki (polecam eko):
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej*,
dwie szklanki wody,
3, 4 suszone daktyle,
prawdziwa wanilia (opcjonalnie).
*Ugotowanie kaszy jaglanej powinno zająć nam 10 minut (1 miarka kaszy przepłukanej na sitku, 2 miarki wody). Po wyłączeniu gazu kasza powinna stać pod przykryciem jeszcze kolejne 10 minut, aby wchłonąć całą wodę.
Przygotowanie:
1. W blenderze kielichowym umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy przez kilka minut do uzyskania gładkiej masy.
2. Posłodzić możemy nie tylko daktylami, ale także syropem daktylowym lub np. melasą karobową.
3. Wanilię warto dodać na końcu, już po przecedzeniu mleka przez gazę/pieluszkę/sitko.
źródło:
http://baranowscy.eu/wordpress/?p=3366
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Masła i mleka roślinne
Zapomniałam Wam powiedzieć, że zalanie migdałów letnią wodą nie zdało egzaminu. Skórka owszem zeszła, nie istotne, że szklankę migdałów obierałam jakąś godzinę. Chodzi o to, że migdały przez tak długie moczenie ze skórą zrobiły się gorzkawe, a nie o to mi chodziło. Następnym razem nie będę kombinować, tylko zaleję normalnie wrzątkiem
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Masła i mleka roślinne
Anula, myślisz, że to z powodu tej letniej wody zrobiły się gorzkie? Nigdy mi się nie zdarzyło, fakt zwykle zalewam gorącą/wrzącą,ze względu na skórkę właśnie, ale nie przyszłoby mi do głowy, że inaczej będą gorzkie.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Masła i mleka roślinne
Sprawdzę to jak zrobię "normalnie"
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
- xymi
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 263
- Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
- Lokalizacja: Cieszyn/Katowice
Re: Masła i mleka roślinne
Zrobiłam wczoraj mleko kokosowe z wiórków. W takiej wersji naturalnej nadaje się do zup i innych dań a średnio np do płatków śniadaniowych lub do dzieci.
Dodałam natomiast karob i syrop daktylowy i jest pyszne. Polecam dla dzieci i dla dorosłych również. A najważniejsze, że zdrowe
Dodałam natomiast karob i syrop daktylowy i jest pyszne. Polecam dla dzieci i dla dorosłych również. A najważniejsze, że zdrowe
Re: Masła i mleka roślinne
Kokosowe z wiórków mi się rozwarstwia, ale trudno. Najlepsze taie świeże, zaraz po zrobieniu.
A próbowałyście słonecznikowego? Pyszne, też się rozwarstwia strasznie (jak się zamiesza, jest OK), ale wydaje mi się najbardziej podobne w smaku do krowiego.
A próbowałyście słonecznikowego? Pyszne, też się rozwarstwia strasznie (jak się zamiesza, jest OK), ale wydaje mi się najbardziej podobne w smaku do krowiego.
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3797
- Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
- Lokalizacja: Polska
Re: Masła i mleka roślinne
Naturalnie te mleka się rozwarstwiają, dlatego tak trudno znaleźć mleko roślinne w sklepie bez masy stabilizatorów ... nawet nie wiem czy takie można tam znaleźć :p
Mówisz, że słonecznikowe pycha? No to na liście do zrobienia.
Mówisz, że słonecznikowe pycha? No to na liście do zrobienia.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Re: Masła i mleka roślinne
słonecznikowe..i makowe na mojej liście do zrobienia.
Re: Masła i mleka roślinne
A z jakiego słonecznika robicie? I maku? Kresto, czy jakiegoś innego?
Re: Masła i mleka roślinne
Słonecznik najczęściej kupuję w Rossmanie, z tej ich serii enerbio.
Mak na wagę. Wiem, że może być zanieczyszczony, przeglądam, wszystko i tak długo płuczę.
Mak na wagę. Wiem, że może być zanieczyszczony, przeglądam, wszystko i tak długo płuczę.
Re: Masła i mleka roślinne
A czy ktoś używał roślinną millę cukierniczą? Czasem potrzebuję coś do zabielenia zupy dla synka, który od niedawna jest na bezmlecznej diecie. Przyzwyczaił się, że ogórkowa, czy pomidorowa są zabielone i chciałabym mu jakoś je rozjaśnić. Nie zawsze mam czas na takie na szybko przygotowanie porcyjki mleka z roślin. A w dodatku synek nie lubi kokosowego smaku, więc wszystko kokosowe też mi odpada...