Masła i mleka roślinne

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

kofi
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 96
Rejestracja: śr 03 gru, 2014 08:52

Re: Masła i mleka roślinne

Post autor: kofi »

Zalewam wrzątkiem, wtedy ładniej schodzi skórka. Powinno się moczyć przez noc, ale zwykle moczę kilka godzin.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Masła i mleka roślinne

Post autor: Anula80 »

Jak się zaleje wrzątkiem, to nie straci najlepszych składników, np. wapnia?
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
kofi
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 96
Rejestracja: śr 03 gru, 2014 08:52

Re: Masła i mleka roślinne

Post autor: kofi »

Szczerze mówiąc nie zastanawiałam się. :oops:
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8222
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Masła i mleka roślinne

Post autor: Leeloo »

idealne mleko jaglane:

Składniki (polecam eko):

szklanka ugotowanej kaszy jaglanej*,
dwie szklanki wody,
3, 4 suszone daktyle,
prawdziwa wanilia (opcjonalnie).

*Ugotowanie kaszy jaglanej powinno zająć nam 10 minut (1 miarka kaszy przepłukanej na sitku, 2 miarki wody). Po wyłączeniu gazu kasza powinna stać pod przykryciem jeszcze kolejne 10 minut, aby wchłonąć całą wodę.

Przygotowanie:

1. W blenderze kielichowym umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy przez kilka minut do uzyskania gładkiej masy.
2. Posłodzić możemy nie tylko daktylami, ale także syropem daktylowym lub np. melasą karobową.
3. Wanilię warto dodać na końcu, już po przecedzeniu mleka przez gazę/pieluszkę/sitko.


źródło:
http://baranowscy.eu/wordpress/?p=3366
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Masła i mleka roślinne

Post autor: Anula80 »

Zapomniałam Wam powiedzieć, że zalanie migdałów letnią wodą nie zdało egzaminu. Skórka owszem zeszła, nie istotne, że szklankę migdałów obierałam jakąś godzinę. Chodzi o to, że migdały przez tak długie moczenie ze skórą zrobiły się gorzkawe, a nie o to mi chodziło. Następnym razem nie będę kombinować, tylko zaleję normalnie wrzątkiem :P
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
kofi
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 96
Rejestracja: śr 03 gru, 2014 08:52

Re: Masła i mleka roślinne

Post autor: kofi »

Anula, myślisz, że to z powodu tej letniej wody zrobiły się gorzkie? Nigdy mi się nie zdarzyło, fakt zwykle zalewam gorącą/wrzącą,ze względu na skórkę właśnie, ale nie przyszłoby mi do głowy, że inaczej będą gorzkie.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Masła i mleka roślinne

Post autor: Anula80 »

Sprawdzę to jak zrobię "normalnie" :D
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 263
Rejestracja: ndz 11 sty, 2015 22:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice

Re: Masła i mleka roślinne

Post autor: xymi »

Zrobiłam wczoraj mleko kokosowe z wiórków. W takiej wersji naturalnej nadaje się do zup i innych dań a średnio np do płatków śniadaniowych lub do dzieci.
Dodałam natomiast karob i syrop daktylowy i jest pyszne. Polecam dla dzieci i dla dorosłych również. A najważniejsze, że zdrowe :D
kofi
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 96
Rejestracja: śr 03 gru, 2014 08:52

Re: Masła i mleka roślinne

Post autor: kofi »

Kokosowe z wiórków mi się rozwarstwia, ale trudno. Najlepsze taie świeże, zaraz po zrobieniu.
A próbowałyście słonecznikowego? Pyszne, też się rozwarstwia strasznie (jak się zamiesza, jest OK), ale wydaje mi się najbardziej podobne w smaku do krowiego.
Awatar użytkownika
pleomorfa
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3797
Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
Lokalizacja: Polska

Re: Masła i mleka roślinne

Post autor: pleomorfa »

Naturalnie te mleka się rozwarstwiają, dlatego tak trudno znaleźć mleko roślinne w sklepie bez masy stabilizatorów ... nawet nie wiem czy takie można tam znaleźć :p
Mówisz, że słonecznikowe pycha? No to na liście do zrobienia.
Jeśli tra­cisz pieniądze, nic nie tra­cisz. Jeśli tra­cisz zdro­wie, coś tra­cisz. Jeśli tra­cisz spokój, tra­cisz wszystko. - Bruce Lee
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8222
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Masła i mleka roślinne

Post autor: Leeloo »

słonecznikowe..i makowe na mojej liście do zrobienia.
Pajacynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 401
Rejestracja: ndz 02 mar, 2014 21:23

Re: Masła i mleka roślinne

Post autor: Pajacynka »

A z jakiego słonecznika robicie? I maku? Kresto, czy jakiegoś innego?
kofi
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 96
Rejestracja: śr 03 gru, 2014 08:52

Re: Masła i mleka roślinne

Post autor: kofi »

Słonecznik najczęściej kupuję w Rossmanie, z tej ich serii enerbio.
Mak na wagę. Wiem, że może być zanieczyszczony, przeglądam, wszystko i tak długo płuczę.
sekunda
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 66
Rejestracja: czw 04 gru, 2014 19:27
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Masła i mleka roślinne

Post autor: sekunda »

A czy ktoś używał roślinną millę cukierniczą? Czasem potrzebuję coś do zabielenia zupy dla synka, który od niedawna jest na bezmlecznej diecie. Przyzwyczaił się, że ogórkowa, czy pomidorowa są zabielone i chciałabym mu jakoś je rozjaśnić. Nie zawsze mam czas na takie na szybko przygotowanie porcyjki mleka z roślin. A w dodatku synek nie lubi kokosowego smaku, więc wszystko kokosowe też mi odpada...
ODPOWIEDZ