Różności z amarantusa
Moderator: Moderatorzy
Różności z amarantusa
"Znalezione" w sieci:
Racuchy amarantusowe
Składniki: 18 dag mąki z amarantusa, szczypta drożdży, 1 cebula, kilka łyżek oliwy, przyprawy: sól, suszone zioła tymianek, majeranek.
Wykonanie: cebulę obrać, cienko pokroić i udusić na oliwie. Wymieszać z przyprawami, mąką z amarantusa i z ciepłą wodą, której dodać tyle, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Zostawić ciasto do wyrośnięcia na 10-15 minut. Małe porcje ciasta kłaść łyżką na rozgrzaną na patelni oliwę i smażyć racuchy na złoto-brązowy kolor.
Bułeczki francuskie z amarantusem
Składniki: 2 filiżanki mąki bezglutenowej, 1 filiżanka mąki z amarantusa, szczypta soli, 3 łyżeczki masła lub margaryny, 1-2 filiżanki wody, 2-3 łyżeczki drożdży.
Wykonanie: Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać rozdrobnione masło lub margarynę. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut. Wymieszać mąkę z drożdżami i wyrobić ciasto. Ciasto odstawić na 45-60 minut. Formować małe bułeczki i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić na następne 30-40 minut. Piec w piekarniku w temperaturze 180 oC przez 40 minut.
Amarantus z warzywami
Składniki: 20 dag nasion amarantusa, 3/4 litra wody, 2 łyżki oliwy, 3 marchewki, 2 pory, seler, pietruszka, strąk papryki, 3 ziemniaki, przyprawy: sól, pieprz, tymianek.
Wykonanie: Nasiona amarantusa zagotować w potrójnej ilości wody i gotować przez około 15 minut. Warzywa oczyścić i pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i wrzucać kolejno pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera, pory, paprykę. Obsmażyć. Zalać wodą i dusić pod przykryciem około 25 minut. Pod koniec duszenia wymieszać z ugotowanym amarantusem. Dusić jeszcze dodając przypraw około 10 minut.
Dla alergików zmieniłabym warzywa na marchew, kalafior, brokół ewentualnie cebulkę
Snak amarantusowy z orzechami
Składniki: 4 łyżki miodu lub dla wegan syropu kukurydzianego lub innego, 1 łyżka masła lub margaryny, 1 filiżanka posiekanych orzechów ziemnych lub włoskich, 1 filiżanka poppingu.
Wykonanie: Miód lub syrop i masło lub margarynę lekko podgrzać. Dodać orzechy i popping. Dobrze wymieszać. Masę rozprowadzić cienką warstwą na blasze i przycisnąć deseczką. Po ostygnięciu kroić na małe kawałki. Tradycyjnie lepiej bez orzechów, ale np rodzynki dla niektórych sa bezpieczne.Zamiast miodu można zrobić karmel.
Racuchy amarantusowe
Składniki: 18 dag mąki z amarantusa, szczypta drożdży, 1 cebula, kilka łyżek oliwy, przyprawy: sól, suszone zioła tymianek, majeranek.
Wykonanie: cebulę obrać, cienko pokroić i udusić na oliwie. Wymieszać z przyprawami, mąką z amarantusa i z ciepłą wodą, której dodać tyle, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Zostawić ciasto do wyrośnięcia na 10-15 minut. Małe porcje ciasta kłaść łyżką na rozgrzaną na patelni oliwę i smażyć racuchy na złoto-brązowy kolor.
Bułeczki francuskie z amarantusem
Składniki: 2 filiżanki mąki bezglutenowej, 1 filiżanka mąki z amarantusa, szczypta soli, 3 łyżeczki masła lub margaryny, 1-2 filiżanki wody, 2-3 łyżeczki drożdży.
Wykonanie: Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać rozdrobnione masło lub margarynę. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut. Wymieszać mąkę z drożdżami i wyrobić ciasto. Ciasto odstawić na 45-60 minut. Formować małe bułeczki i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić na następne 30-40 minut. Piec w piekarniku w temperaturze 180 oC przez 40 minut.
Amarantus z warzywami
Składniki: 20 dag nasion amarantusa, 3/4 litra wody, 2 łyżki oliwy, 3 marchewki, 2 pory, seler, pietruszka, strąk papryki, 3 ziemniaki, przyprawy: sól, pieprz, tymianek.
Wykonanie: Nasiona amarantusa zagotować w potrójnej ilości wody i gotować przez około 15 minut. Warzywa oczyścić i pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i wrzucać kolejno pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera, pory, paprykę. Obsmażyć. Zalać wodą i dusić pod przykryciem około 25 minut. Pod koniec duszenia wymieszać z ugotowanym amarantusem. Dusić jeszcze dodając przypraw około 10 minut.
Dla alergików zmieniłabym warzywa na marchew, kalafior, brokół ewentualnie cebulkę
Snak amarantusowy z orzechami
Składniki: 4 łyżki miodu lub dla wegan syropu kukurydzianego lub innego, 1 łyżka masła lub margaryny, 1 filiżanka posiekanych orzechów ziemnych lub włoskich, 1 filiżanka poppingu.
Wykonanie: Miód lub syrop i masło lub margarynę lekko podgrzać. Dodać orzechy i popping. Dobrze wymieszać. Masę rozprowadzić cienką warstwą na blasze i przycisnąć deseczką. Po ostygnięciu kroić na małe kawałki. Tradycyjnie lepiej bez orzechów, ale np rodzynki dla niektórych sa bezpieczne.Zamiast miodu można zrobić karmel.
- Grażyna
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 340
- Rejestracja: ndz 13 lut, 2005 22:24
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Parę razy próbowałam coś zrobic z mąką z amarantusa (bo taka zdrowa ). Podobne racuchy (z samej mąki amarant.) też robiłam i wyszedł mi glutek - nie nadawały się do jedzenia. Ale gdyby dodać jajko, może byłyby lepsze (ja nie mogę) Piekłam też chleby i bułki. Zbyt duży dodatek w cieście (tak jak u ciebie) powoduje, że miękisz jest gliniasty, taki dziwnie błyszczący na przekroju. Chleb niby wygląda że rośnie, ale w środku jest pusty i zakalcowaty. Gdzieś wyczytałam, że tej mąki nie powinno się dawać więcej niż 10%. Ja dodaję na oko, ze 2-3 kopiate łyżki i jest dobrze. Dodatek tej mąki daje wrażenie że chleb jest "trochę" razowy. Chciałam też zwrócić Wam uwagę, że mąka z amarantusa zawiera bardzo dużo tłuszczu, który łatwo jełczeje. Na forum amerykańskim znalazłam kiedyś informację, żeby po zakupie, wsadzić całe opakowanie do zamrażarki. I tak robię. Mąka pozostaje sypka, łatwo można odmierzyć potrzebną ilość. I co najważniejsze, nie nabiera gorzkiego posmaku w trakcie długiego przechowywania (a przecież nie używa się jej dużo)
Ja mąki z amarantusa do pieczenia dodaję 3-4 łyżki, bo i tak wychodzi mi ciężkie ciasto (używam zawsze połowę proporcji mąki gryczanej). Ale ostatnio "zakochałam się" w poppingu - ponieważ nie mogę ani płatków kukurydzianych ani ryżowych, to do jogurtu zamiast musli popping jest suuuper! Wreszcie coś chrupiącego. Robiłam też szyszki z kajmaku i poppingu (zamiast ryżu preparowanego) i wyszły bardzo dobre. Jak zacznę "normalnie" jeść to będę dalej "rozpracowywać" amarantus, bo jest baaardzo zdrowy - mnóstwo łatwoprzyswajalnego białka, żelaza, witaminek...
Żeby było łatwiej odszukać:
racuchy amarantusowe
sałatka ziemniaczana z poppingiem z amarantusa
zupa porowa z amarantusem
racuchy amarantusowe
sałatka ziemniaczana z poppingiem z amarantusa
zupa porowa z amarantusem
smak amarantusa
Rewelacyjnie jest dodać kilka małych łyżek mąki amarantusowej do cista chlebowego. Świetny smak. Trzeba uważać jednak, bo ciasto może być za kruche.
zapraszam
www.bezglutenu.info
www.bezglutenu.info
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy