Tak przeglądam forum i albo mi się nie rzuciło albo nikt nie napisał a warto teraz w sezonie zrobić sobie np. cukinię faszerowaną, lub kabaczek, czy patison lub paprykę (uwielbiam).
Po prostu czyścimy warzywko wybrane, wydrążamy środek i nadziewamy mielonym mięskiem wymieszanym z cebuką i wydrążonym środkiem posiekanym i doprawionym przyprawami wedle uznania. Farsz może być podduszony ale nie musi. Faszerrujemy, wkładamy do garnka(papryka) albo naczynia żaroodpornego(reszta warzyw) przykrywamy ścietym wierzchem, zalewamy rozcieńczonym nieznacznie przecierem pomidorowym dusimy z 30 minut. W przypadku papryki, gotujemy w wodzie a jak już jest miękka to zaprawiamy przecierem rozcieńczonym z wodą i maką bezglutenową. Smacznego )
Cukinia faszerowana, lub patison, papryka, itp.
Moderator: Moderatorzy
Cukinia faszerowana, lub patison, papryka, itp.
mamuśka Mariuszka
Re: Cukinia faszerowana, lub patison, papryka, itp.
Robi, tylko nie napisałedyta pisze:Tak przeglądam forum i albo mi się nie rzuciło albo nikt nie napisał
Farsz może być w różnych wersjach, nie tylko samo mięso i cebulka.
Cukinię/patison można nafaszerować farszem z mięsa mielonego + pokrojonych w kostkę warzywek (może być nawet mrożonka, typu sałatka jarzynowa) + cebulki + ulubionych przypraw.
Można dać farsz z pomidorów, świeżej bazylii i cebulki
Do cukinii pasuje też bardzo groszek konserwowy, można zrobić farsz z dużą ilością tegoż groszku.
Bardzo pyszny jest odkryty przeze mnie niedawno gdzieś w sieci farsz do cukinii z mięsa mielonego, cebulki i pieczarek - podsmażyć, wymieszać z posiekaną natką, estragonem, pieprzem i czym kto lubi, nadziać cukinię vel kabaczek i upiec.
Papryki pieczonej jakoś nie robiłam, ale pamiętam takową z grecji, nadziewane to było ryżem z warzywami, całkiem niezłe. Trzeba by poszukać w przepisach greckiej kuchni na sieci.
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"