Witam Wszystkich,
Dietę bezglutenową stosuję od roku. Kiedy jeszcze nie wiedziałem, że jestem uczulony, często kupowałem fasolkę po bretońsku w słoikach. Jak wiadomo są zagęszczane mąką pszenną, ale znalazłem coś gdzie nie było mąki, ale:
acetylian diskorbiowy
- pewnie coś literki przestawiłem lecz mniej więcej to tak brzmi.
Chciałem się zapytać szanownych uczestników tego forum czy produkty spożywcze zawierające powyższy składnik są bezpieczne?
Druga sprawa.
Czy ktoś z Państwa (stosujących dietę bezglutenową) używa majonezu z Grudziądza firmy Ocetix (niebieskie nakrętki). W składzie są podane 3 zagęszczacze jeden z mąki kukurydzianej, a te 2 pozostałe są tylko symbole.
Gdzie mogę znaleźć wykaz bezpiecznych zagęszczaczy stosowanych w przemyśle spożywczym pod kątem zawatrości w nie glutenu?
Dziękuję z góry Wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam
Robert Jackowski
Fasolka w słoikach i majonez z Grudziądza
Moderator: Moderatorzy