1 l. mleka o dowolnym % tłuszczu, ja zwykle używam średniego - nie może być UHT, bo się nie zsiądzie;
1/4 l/ śmietany bez glutenowych dodatków, łyżeczka soku z cytryny. Śmietana nie jest konieczna, twarożek na śmietanie jest tłustszy i jest go więcej.
zmieszać starannie, przykryć, zostawić.
Po 24 godzinach, gdy zacznie się kwasić, ale jeszcze nie zsiądzie, b. powoli podgrzewać na gazie. Mleko się zwarzy w drobne kłaczki, trzeba je zostawić do przestygnięcia, następnie odcisnąć, najlepiej na drobnym sitku albo w ściereczce, pod obciążeniem.
Z 1 litra mleka twarożku będzie kilka łyżek.
Z takiego twarożku robi się paschę wielkanocną. A serwatka jest świetna jako bialkowa i kwaskowa podstawa żurku.
Domowy twarożek
Moderator: Moderatorzy
Domowy twarożek
Ostatnio zmieniony wt 24 lut, 2015 20:13 przez kawia, łącznie zmieniany 1 raz.
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
pamiętam, że kiedyś dawno... dawno... temu moja mama robiła podobny twarożek... był pyszny
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Re: Domowy twarożek
Ja robię twarożek z zsiadłego wiejskiego mleka. Czekam aż się zsiądzie w taką kule sztywniejszą i wyciskam przez tetrę/ściereczkę.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.