Leczo

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Leczo

Post autor: Agniesia »

LECHO

blado-żółta papryka - 5 szt.
papryka zielona - 1-2 szt.
cukinia - 1 szt.
seler naciowy - pół
cebula - 1 duża lub 2 mniejsze
ew. pieczarki - ok. 4-6 szt.
ew. marchewka - 1-2 szt. w zal. od wielkości
ew. koncentrat/przecier pomidorowy
oliwa z oliwek (może być niższej jakości) lub olej
sól
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku i ew. chili

Paprykę i cukinie dokładnie umyć. Pomidory, cebule, pieczarki i ew. marchewkę obrać ze skórki. Cukini nie obieramy! Większe warzywa poprzekrawać wzdłuż na pól, wszystko pociachać w plasterki, ale niezbyt drobne - cala frajda w tym żeby później warzywa wyglądały jak warzywa, a nie jednolita breja.
Wrzucamy wszystko oprócz pomidorów do dużego gara. Dodajemy oliwy/oleju i gotujemy na małym gazie, czasem mieszamy.
Kiedy warzywa już nieco zmiękną wrzucamy pomidory i jeszcze trochę dusimy, uważamy żeby za bardzo nie rozgotować.
Na koniec dodajemy ew. trochę koncentratu i doprawiamy solą i papryka (w proszku). Słodkiej papryki nie żałujemy, ona nadaje fantastyczny charakterystyczny smak.
Obrazek
ODPOWIEDZ