Składniki na 2 porcje (4 kotlety):
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
łyżka świeżo mielonego siemienia lnianego + 2 łyżki gorącej wody
1/2 średniej czerwonej cebuli
2 łyżki płatków drożdżowych
5 łyżek płatków jaglanych (lub z niepalonej gryki)- zmielić
przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, naturalna przyprawa do kurczaka
***myślę, że płatki drożdżowe/jaglane można użyć wymiennie z amarantusem ekspandowanym, zmielonymi płatkami owsianymi, najważniejsza jest tu konsystencja masy, co by się nie rozpłynęło podczas pieczenia
Przygotowanie:
Soczewicę płuczemy, zalewamy w garnku szklanką wody i wstawiamy na gaz.
Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż cała woda zostanie wchłonięta.
Mieszamy od czasu do czasu, żeby ziarenka nie przywarły do dna. Jeżeli soczewica będzie miękka, a wody jeszcze trochę zostanie- osączamy ją. W czasie gotowania namaczamy siemię lniane- zalewamy łyżkę mielonych ziaren dwiema łyżkami wrzątku i mieszamy dokładnie, odstawiamy.
W pojemniku blendera umieszczamy soczewicę, namoczone siemię lniane i posiekaną cebulę.
Miksujemy na dość gładką masę.
Dodajemy płatki drożdżowe, mielone płatki jaglane i przyprawy.
Mieszamy łyżką, następnie zagniatamy masę ręką.
Formujemy niewielkie kotleciki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 190 stopniach około 16-20 minut.
Przewracamy je w połowie pieczenia.
źródło:
http://szpinakowawrozka.blogspot.com/20 ... ewicy.html
Kotlety z soczewicy
Moderator: Moderatorzy