Domowa chałwa

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8096
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Domowa chałwa

Post autor: Leeloo »

Składniki:

200 g sezamu łuskanego
3 łyżki miodu
opcjonalnie: garść orzechów włoskich, posiekanych pistacji lub migdałów
opcjonalnie: łyżeczka startej wanilii lub kakao

Przygotowanie:

Sezam prażymy na suchej patelni kilka minut, aż delikatnie zmieni swój kolor. Musimy pilnować, by się nie przypalił – inaczej chałwa będzie miała gorzki smak.
Przestudzony sezam wraz z dodatkami (jeśli zdecydujecie się dodać) blendujemy na gładką masę.
Dodajemy miód i starannie mieszamy, aż do połączenia się sezamu z miodem.
Formujemy dowolny kształt chałwy, zawijamy ją w papier spożywczy i wkładamy do lodówki na całą noc, by stężała.


źródło:
http://dziecisawazne.pl/przepis-na-domowa-chalwe/
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Domowa chałwa

Post autor: Anula80 »

Mniam mniam mniam chałwunia :) Może po świętach wypróbuję
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2561
Rejestracja: ndz 27 lip, 2014 22:30

Re: Domowa chałwa

Post autor: sandyy »

Anula robimy razem :D
Jestem ciekawa, jak bardzo rozni sie od sklepowej.. ;)
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Domowa chałwa

Post autor: Anula80 »

Na pewno jest smaczniejsza :D
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 285
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 21:28

Re: Domowa chałwa

Post autor: violla »

Robiłam keidyś chałwę, tak mi brakuje tego smaku, tak się nią zajadałam :( . Próbowałam raz zamienić miód na ksylitol rozpuszczony w wodzie ale nie wyszło :(.
Ktoś kiedyś pisał, ze syrop z agawy ma IG 20. Nie wiem jaką ma on konsystencję? Czy w lodówce zgęstnieje? Myślicie, ze można nim zastąpić miód?
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8096
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Domowa chałwa

Post autor: Leeloo »

Może zastąpić. Nie powinien zgestniec, to syrop.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 285
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 21:28

Re: Domowa chałwa

Post autor: violla »

Ale chyba właśnie powinien, w przypadku chałwy. Inaczej będzie za rzadka. Chałwa po trzymaniu w lodówce, powinna dać się pokroić. Miód jednak trochę gęstnieje w lodówce.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 285
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 21:28

Re: Domowa chałwa

Post autor: violla »

Sprawdziłam, chałwa z syropem z agawy zamiast miodu, tez może być :). Po trzymaniu w lodówce także gęstnieje i daje się pokroić.... może nie jest tak twarda jak z miodem ale mi to nie przeszkadza.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
ODPOWIEDZ