Jaglana Granola

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8096
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Jaglana Granola

Post autor: Leeloo »

Składniki:

- 200 g suchej kaszy jaglanej
- 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 4 łyżki miodu (w wersji wegańskiej - syrop z agawy, lecz może będzie trzeba go więcej użyć, bo jest mniej słodki)
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki nerkowców
- 3/4 szklanki słonecznika
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 50 g suszonych daktyli
- 50 g suszonych fig
- 2 łyżki lnu (najlepiej złocistego)
- 6 łyżek płatków jaglanych
- 6 łyżek poppingu z amarantusa
- 6 łyżek płatków gryczanych

Przygotowanie:

- Nastawiam piekarnik na 180 st. C.
- Kaszę jaglaną dwa razy przepłukuję gorącą wodą. Następnie wlewam do niej sok pomarańczowy i gotuję na ok. 10 min. Tak, by kasza była w części ugotowana. Jeśli kasza wchłonie płyn, dolewam odrobinę wody. Kasza pod koniec gotowania musi być sucha. Broń Boże, nie mieszajmy jej podczas gotowania. Jedynie potrząsajmy lekko garbkiem, by kasza nie przywarła do dna.
- Do płynnego miodu (lub syropu z agawy) dodaję olej, sól i przyprawy. Mieszam, by wszystko się połączyło.
- Wszystkie orzechy i bakalie* kroję w mniejsze kawałki.
- Gotową kaszę wrzucam do miodu. Dodaję orzechy, bakalie, len, płatki jaglane, gryczane i popping z amarantusa. Całość dokładnie mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, starając się by wszystko było równo rozprowadzone. Wkładam do nagrzanego piekarnika.
- Po ok. 10-15 min (musimy obserwować naszą granolę by się nie spaliła), mieszam płatki starając się, by po wymieszaniu były równo rozprowadzone. Zmniejszam temperaturę do 170 st. C i pozostawiam dopiekającą się granolę na 6-10 min. Po upływie 6-10 min powtarzam czynność i ponownie pozostawiam granolę na 10 min. Czynność tą powtarzam tyle razy, dopóki cała granola nie będzie wysuszona i mocno przyrumieniona (ale nie spalona!).
- Gotową granolę wyciągam z piekarnika i pozostawiam do wystygnięcia.

źródło:
http://truetastehunters.blogspot.com/20 ... l?spref=fb
ODPOWIEDZ