Pasztet z czerwonej soczewicy- łatwiutki

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8096
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Pasztet z czerwonej soczewicy- łatwiutki

Post autor: Leeloo »

Składniki:

1 szklanka zmielonej soczewicy czerwonej

1 3/4 szklanki bulionu warzywnego lub wody

1 1/4 szklanki soku pomidorowego

1 łyżeczka cebuli w proszku

1 łyżeczka soli

1/3 łyżeczki bazylii

1/3 łyżeczki oregano

2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku

1 łyżeczka przyprawy warzywnej


Przygotowanie:

1. Zmieloną soczewicę (soczewicę mielimy w młynku do kawy albo w malakserze) dajemy do garnka, zalewamy wodą lub bulionem i dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki.
2. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając przez 10 min, dodajemy sok pomidorowy i resztę składników, i gotujemy przez następne 10 min. Mamy uzyskać konsystencję gęstej śmietany jeżeli masa jest zbyt gęsta należy dodać wody.
3. Gorącą soczewicę dajemy do pojemnika, powierzchnię wygładzamy i pokrywamy cienką warstwą oleju aby zapobiec wyschnięciu oraz powstaniu grubej „skóry” albo przykrywamy folią. Pasztet gotowy jest do spożycia po wystygnięciu.


źródło:
http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/pa ... 2/#more-25
ODPOWIEDZ