Pieczone płatki śniadaniowe

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8096
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Pieczone płatki śniadaniowe

Post autor: Leeloo »

Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 100 ml syropu z agawy (daj 125 ml, jeśli lubisz bardzo słodkie płatki)
- 175 ml mleka migdałowego lub innego roślinnego (150 ml jeśli dasz więcej syropu z agawy)
- 1/2 szklanki płatków z amarantusa (moa być też jaglane bądź gryczane)
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli

Przygotowanie:

1. Do jednej miski wsypać składniki suche, bardzo dobrze wymieszać. W drugiej misce dokładnie połączyć składniki mokre.
2. Dodać składniki suche do mokrych i wymieszać, by się dobrze połączyły.
3. Ciasto rozprowadzić cienko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piec ok. 30 min. Po tym czasie, ciasto wyjąć, połamać na mniejsze kawałki i ponownie wstawić do piekarnika ze zmniejszoną temperaturą do 100 st. C. Suszyć ok. 1 h.
4. Połamane kawałki wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Jeśli lubicie bardzo drobne płatki, po ostudzeniu połamcie je jeszcze bardziej (możecie np. włożyć do woreczka i pokruszyć wałkiem).

Płatki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do miesiąca.

źródło:
http://truetastehunters.blogspot.com/20 ... niowe.html
ODPOWIEDZ