Awokado

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Awokado

Post autor: Anula80 »

Postanowiłam założyć taki wątek, żeby zgromadzić w jednym miejscu przepisy różne z wykorzystaniem awokado.

Na początek:

Ciasto czekoladowe z awokado:
3 szklanki mąki (zamienić na bezglutenową)
6 łyżek kakao
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki cukru (dla mnie trochę za dużo)
1/4 szklanki oleju
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
1 łyżka wanilii
1 spore awokado

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
1/4 szklanki kremówki (36%)

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni, dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy spód i boki.
Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i łyżeczką wyjmujemy miąższ, który razem z cukrem i mlekiem umieszczamy w blenderze i miksujemy do chwili utworzenia się czegoś na kształt gładkiego koktajlu - nie powinno być żadnych grudek.
W misce od miksera łączymy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy. Do zmiksowanego awokado dodajemy wodę, olej i wanilię, mieszamy je i dodajemy do suchych składników. Ciasto miksujemy do chwili całkowitego połączenia się składników i uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 55 - 60 minut (wbity w środek ciasta patyczek powinien wyjść suchy). Wyjęte z piekarnika ciasto pozostawiamy w tortownicy jeszcze około godzinę, a po zdjęciu boku tortownicy pozostawiamy je do całkowitego wystygnięcia (ja nałożyłam na nie polewę po ok 3 godzinach od wyjęcia z piekarnika).
Kiedy ciasto przestygnie, przygotowujemy polewę. W miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą umieszczamy czekoladę i śmietankę i mieszając podgrzewamy do chwili, aż czekolada rozpuści się i połączy ze śmietaną tworzą jednolitą polewę, którą od razu nakładamy na ciasto.
Ciasto praktycznie od razu gotowe jest do spożycia - i takie z jeszcze ciepłą polewą, smakuje najlepiej :) Pamiętajcie też, by nie trzymać ciasta w lodówce by nie straciło puszystości i nie stwardniało.

źródło:
http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/06/ ... okado.html
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Awokado

Post autor: Anula80 »

Surowe ciasto z awokado karobem i malinami
Składniki na 16cm tortownicę (8 porcji):

Spód:
½ szklanki moreli suszonych (75g)
½ szklanki migdałów ze skórką (70g)
szczypta soli

Masa:
1 ½ szklanki (200g) surowych nerkowców
8 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego*
10 -12 łyżek soku z cytryny
5-7 łyżek syropu z agawy**
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 dojrzałe awokado (200g)
1,5 łyżki karobu (15g)

160g malin

* tłoczony na zimno
** w zależności od tego jak słodkie ciasta lubimy, dolewajcie stopniowo próbując masę

Spód:
Mielimy (blenderujemy) migdały na mąkę. Drobno siekamy morele. Mieszamy z dodatkiem soli, aż powstanie zwarta, nie rozpadająca się masa. Wykładamy na tortownicę i odstawiamy do lodówki.

Masa:
Nerkowce moczymy przez noc. Blenderujemy nerkowce, rozpuszczony olej kokosowy, sok z cytryny, syrop z agawy i ekstrakt waniliowy. Może to trochę potrwać zanim uzyskamy gładką masę, bez grudek.
Następnie wydzielamy 1/3 (lub mniej w zależności od tego jak grubą warstwę karobową chcemy mieć) masy i dodajemy do niej 1 ½ łyżki karobu i blenderujemy, aż uzyskamy jednolity kolor.
Myjemy końcówkę blendera i do pozostałych 2/3 masy dodajemy obrane i pokrojone awokado. Również blenderujemy, aż wszystkie składniki się połączą.
Na orzechowy spód wykładamy masę z awokado i odstawiamy do zamrażalnika na około 30 minut. Następnie nakładamy masę karobową i znów na 30 minut do zamrażarki.
Wyjmujemy ciasto i układamy na nim maliny.
Przechowujemy w zamrażalniku wyjmując na 30 minut przed podaniem lub w lodówce.

źródło:
http://readeat.pl/surowe-ciasto-z-awoka ... -malinami/
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Awokado

Post autor: Anula80 »

Babeczki z awokado bez pieczenia:

Krem z awokado:
2 dojrzałe średniej wielkości awokado (nie za miękkie),
1 łyżka miodu,
1,5 banana,
sok z cytryny do smaku,
szczypta soli do smaku.

Wszystko miksujemy w blenderze.
Do kremu po zmiksowaniu można dodać maliny albo drobno pokrojone truskawki.

Ciasto do muffinek z awokado:
1 szklanka zmielonych migdałów,
1 łyżka miodu,
1 łyżka zmielonych daktyli,
1 szklanka wiórek kokosowych (można je zastąpić także zmielonymi migdałami),
1 łyżka karobu,
1 łyżka soku z cytryny,
szczypta soli.

Wszystkie składniki na ciasto dobrze mieszamy w malakserze. Następnie wykładamy cienką warstwę ciasta do wcześniej wysmarowanych olejem foremek na mini babeczki. Wkładamy na 30-40 min do zamrażalnika. Jeżeli ciasto się nie klei, to należy dodać więcej daktyli.
Wyjmujemy ciasto z foremek, dodajemy krem z awokado do babeczek i dekorujemy owocami, np. malinami lub truskawkami. Z podanych proporcji powinno wyjść ok. 16 mini babeczek.

źródło:
http://zwegowani.pl/babeczki-z-awokado-bez-pieczenia/
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 360
Rejestracja: śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

sos, dip, krem, smarowidło

Post autor: michal_mg »

krem, sos czy jakoś tak.

Wyciągamy miąższ z awocado, trochę oliwy - im więcej tym konsystencja rzadsza. Przyprawy - można i na słodko i na kwaśno, słono itp.
Przepis Makłowicza przewiduje tylko pieprz i sól z dodatkiem soku z połowy cytryny - wszystko miksujemy / blendujemy. Wychodzi trwały kremik, który nadaje się do chleba, naleśników i smarowania czegokolwiek. Nie rozdziela się i ogólnie jest super - robiłem, polecam. (smarowałem babe ziemniaczaną)
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
Awatar użytkownika
kasiqqq
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 102
Rejestracja: czw 06 wrz, 2012 16:07
Lokalizacja: Rabka

Re: Awokado

Post autor: kasiqqq »

Super przepisy ! Właśnie rozpoczynam swoja przygodę z awokado;)
Obrazek
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Awokado

Post autor: Anula80 »

Zrobiłam dziś improwizowane ciasto czekoladowe z awokado z przepisu na marchewkowca. Jeszcze ciepłe czeka w piekarniku :)

Obrazek

Mąż spróbował, mówi że pycha
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Awokado

Post autor: Anula80 »

Spróbowałam odtworzyć przepis :)

Ciasto czekoladowe:
1 średnia marchew starta
1 miękkie awokado (zmiksowane lub rozgniecione)
4 jajka
ok 100 ml oleju
ok 200 g cukru
ok 360 g mąki (dałam amarantusową ok 50 g, płatki jaglano-quinoa ok 20 g, Marcs&Spencer - reszta)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
kilka kropli soku z cytryny (wycisnęłam na sodę)
karob płynny ok 50 ml
kakao gorzkie ok 2 łyżki

Wszystko zmiksowałam w Thermomix'ie i do piekarnika na 175C termoobieg ok. 45-50 minut.
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
kasiqqq
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 102
Rejestracja: czw 06 wrz, 2012 16:07
Lokalizacja: Rabka

Re: Awokado

Post autor: kasiqqq »

Krem czekoladowy z awokado
Jako samodzielna przekąska lub krem do ciasta

1 awokado
1 banan
3 łyżki kakao lub 1/2 rozpuszczonej w kąpieli wodnej tabliczki czekolady

Wszystkie składniki razem blendujemy.
Obrazek
ODPOWIEDZ