Składniki:
1 szklanka mąki jaglanej. *Ja swoją zrobiłam samodzielnie mieląc w młynku do kawy kaszę jaglaną
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich, bądź innych naszych ulubionych przypraw np. słodkiej papryki
***żółty ser opcjonalnie jeżeli chcemy uzyskać Nachos serowe
Przygotowanie:
Mąkę jaglaną mieszamy z wodą tak aby pozbyć się grudek, dodajemy sól, oliwę i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Będą się tworzyły grudki i kleista masa ma tendencję do przywierania, więc jeżeli zbyt bardzo gęstnieje to dodajemy jeszcze wody, bardzo podobnie jak przy gotowaniu polenty z mąki kukurydzianej.
Gotujemy tak mieszając kilka minut, po czym wykładamy naszą masę na blachę pokrytą papierem do pieczenia i staramy się równomiernie rozprowadzić cienką warstwę. Posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy, aż nasz placek osiągnie pożądaną kruchość.
Po lekkim przestudzeniu kroimy ostrym nożem w trójkąty i podajemy z guacamole, ulubionymi sosami czy dipami.
źródło:
http://niebopieklo.com/katalog/nachos-d ... glutenowa/
NACHOSY! z samej kaszy jaglanej
Moderator: Moderatorzy