Wegańskie burgery z kaszy jaglanej i awokado

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8096
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Wegańskie burgery z kaszy jaglanej i awokado

Post autor: Leeloo »

Składniki:
2 dojrzałe awokado*
szklanka kaszy jaglanej
mała cebulka
szczypta soli
świeże zioła
2 łyżki mąki z cieciorki lub bułki tartej
sezam

mała sałata rzymska
mango
pomidor
czerwona cebula
1/2 cytryny

* Wybieraj dojrzałe awokado. Idealne jest miękkie o intensywnie ciemno zielonej barwie skórki. Do tego przepisu możesz zużyć awokado, które jest twardsze. Jest miękkie, ale po naciśnięciu palec nie odbija się na skórce.


+ hummus, pesto lub sos czosnkowy
hummus: http://wegannerd.blogspot.com/2013/10/i ... ummus.html
pesto z groszku: http://wegannerd.blogspot.com/2013/07/p ... zku-i.html
sos czosnkowy: http://wegannerd.blogspot.com/2012/11/s ... biony.html

Przygotowanie:
1. Cebule posiekaj i zeszklij na patelni z odrobiną oleju.
2. Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem i ugotuj na miękko z odrobiną soli i cukru.
3. Niech kasza się ostudzi.
4. Do miski przenieś miąższ z awokado. Możesz wcześniej pokroić go na większa kostkę. Dodaj ostudzoną kaszę oraz podprażoną cebulkę.
5. Wymieszaj. Chodzi o to by w burgerach zatopiły się większe kawałki awokado.
6. Dodaj sól i posiekany mały pęczek wybranego zioła. Może to być kolendra lub koperek.
7. By złączyć składniki dodaj około 1-2 łyżki mąki z cieciorki.
8. Z masy formuj małe kotleciki. Każdy otocz w sezamie.
9. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. Po 10 obróć na druga stronę. Możesz też je usmażyć na złoto z obu stron. Jeśli planujesz burgerki podawać z grilla, wcześniej lekko je obsmaż.
10. Przygotuj liście sałaty rzymskiej.
11. Każdy posmaruj sosem/hummusem lub pesto.
12. Cebulę i obierz i posiekaj w talary. Skrop sokiem z cytryny i posól. Wymieszaj dłońmi. Cebula lekko zmięknie i będzie idealnie układać się na burgerze. To taki trik na szybkie szybkipiklowanie warzyw.
13. Kładź dodatki piętrowo na burgerze.


źródło:
http://wegannerd.blogspot.com/2015/06/a ... j-lub.html
Kuna_898
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: sob 29 sie, 2015 12:58

Re: Wegańskie burgery z kaszy jaglanej i awokado

Post autor: Kuna_898 »

Uwielbiam wegańskie burgery. Ale ja jeszcze dodaję pieczarki. Dla męża, on uwielbia pieczarki ;)
Szukasz informacji nt. preparatów z niestereoidowym środkiem przeciwzapalnym? Sprawdź artykuł bazujący na ulotce: https://xmedica.pl/nimesil/#ulotka w którym opisane są zasady działania, przeciwwskazania, dawkowanie, cena itd.
ODPOWIEDZ