Kaszka gryczana

Wszystko to co nie ma swojej kategorii w dziale Kuchnia - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Eleanor
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: wt 23 lut, 2016 21:30

Kaszka gryczana

Post autor: Eleanor »

Czy ktoś próbował robić jakieś potrawy z kaszki gryczanej? Myślałam o czymś na śniadanie np. z mlekiem ryżowym ale nie wiem czy to wypali (jeszcze nie wiem jak taką kaszkę przyrządzić ) :-)
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Kaszka gryczana

Post autor: Anja »

naleśniki z kaszy gryczanej wcześniej moczonej całą noc
http://smakoterapia.blogspot.com/2014/0 ... gryki.html
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Kaszka gryczana

Post autor: Anula80 »

Robiłaś? Smakowały Ci? Trochę się obawiam, czy z samej greki nie są "za ostre"
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Kaszka gryczana

Post autor: Anja »

Szału nie ma, ale doprawione nadają się do dań na słono lub tortilla. Oczywiście u nas na mleku sojowym :(
Awatar użytkownika
salsamichal
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 352
Rejestracja: śr 04 cze, 2014 17:17
Lokalizacja: Kraków

Re: Kaszka gryczana

Post autor: salsamichal »

Jaką kaszę gryczana uzywacie????
vita mancipio nulli datur, omnibus usu
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Kaszka gryczana

Post autor: Anja »

Niepalona cezar z allegro. Płuczę i jest ok.
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 360
Rejestracja: śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

Re: Kaszka gryczana

Post autor: michal_mg »

ostatni nasz hit to.... chleb z kaszy gryczanej - ale wersja dla cierpliwych.
Pokazuję i objaśniam.

składniki:
- 0,5 kg kaszy gryczanej niepalonej
- 0,7l wody
- 2-3 łyżeczki soli kamiennej
- cierpliwość :D

jak zrobić:
kasze zalać wodą i odstawić na minimum 8 godzin. Ona zwiększy swoją objętość, wiec trzeba wziąć poprawke na odpowiednie duże naczynie, aby kasza w nocy "nie wyszła" z naczynia. Są tacy, co trzymają ją do skiełkowania, ale ja aż tak cierpliwy nie jestem.... 12h też już raz stała. Uzupełniać wode w razie potrzeby.
Po tym czasie wodę z ponad kaszy odlewamy, dodajemy sól i miksujemy na półgładko - nie pytajcie tylko co to oznacza, bo nie wiem :) Do foremki keksówki wyłożonej papierem wylewamy zmiksowaną masę i wkładamy do piekarnika i tam również ma stać kolejne 8 godzin. Jeśli temperatura jest odpowiednia to wyrośnie, jak nie, to my odpalamy piekarnik (po 8 godzinach) na ok 40-50C i po pół godzinie jest już ok.
Jak keksówka już wyrośnięta to odpalamy piekarnik na 200C i odmierzamy 50 min od czasu włączenia, a nie od nagrzania. Po tym czasie jest już zazwyczaj upieczony i wygląda tak...

Obrazek

Smakuje ok, najbardziej podobny jest do razowca dość mocno wilgotny. Ja jutro piekę z dodatkiem oliwek. Zioła też się sprawdzają jak i posypka sezamowa.
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Kaszka gryczana

Post autor: Anja »

Właśnie wyciągnęłam z pieca. A z jaglanej można?
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 360
Rejestracja: śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

Re: Kaszka gryczana

Post autor: michal_mg »

nie wiem, ale jak spróbujesz to daj znać jak wyszło :D
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 277
Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kaszka gryczana

Post autor: monisiak81 »

na zdjęciu wygląda bosko :)
spróbuję zrobić,
i chętnie poproszę o więcej tak naturalnych przepisów :)
pozdrawiam,MK
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 277
Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kaszka gryczana

Post autor: monisiak81 »

zrobiłam :(
wszystko zgodnie z przepisem itd.
ale nawet po tej półgodzinnej sielance w ciepłym piekarniku nie chciał urosnąć,
a po upieczeniu - niestety całkowicie Zakalec :(
nie wiem co mogłam zrobić źle .... ale mi osobiście niestety nie wyszedł ten chlebek.
będę próbowała jeszcze raz,... zobaczymy.
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 360
Rejestracja: śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

Re: Kaszka gryczana

Post autor: michal_mg »

monisiak81 pierwotny przepis jest tutaj http://www.natchniona.pl/chleb-doskonal ... i-drozdzy/
Robiłaś tak jak w przepisie?
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 277
Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kaszka gryczana

Post autor: monisiak81 »

robiłam z Twojego przepisu, co do ziarenka, ale coś nie wyszło.
zwykły zakalec,
spróbuję go powtórzyć, może dodam mniej soli bo wyszedł "prze" solony,
czekał tak i czekał, nawet zabroniłam zaglądać do niego, no ale nic,...
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 360
Rejestracja: śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

Re: Kaszka gryczana

Post autor: michal_mg »

no tej soli to jest chyba za dużo...
A może za "mocno" zblendowałaś, bo w przepisie jest na półgładko.... :p
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 277
Rejestracja: wt 05 kwie, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: Kaszka gryczana

Post autor: monisiak81 »

delikatne grudki były, ale robiłam to zwykłym blenderem, może to ... tym całym termomixem trzeba?
nie wiem, ludzie tam w opiniach piszą że jak zakalec to za dużo wody, ja tam może ciut więcej niż szklankę dałam więc teoretycznie zgodnie z przepisem, nie wiem, będę jeszcze próbować.
ODPOWIEDZ