Naleśniki gryczane

Wszystko co dla osłody i ochłody - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 7657
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Naleśniki gryczane

Post autor: Leeloo »

ciasto:
250g mąki gryczanej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
dodatkowo: olej do smażenia

nadzienie:
6-8 jabłek
1 łyżeczka cynamonu
opcjonalnie: syrop z agawy lub cukier

Przygotowanie:
Składniki na ciasto miksujemy. W razie potrzeby można dodać więcej wody czy mąki, jeśli ciasto było zbyt gęste lub za rzadkie.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju.
Smażymy na nim naleśniki na złoty kolor.
Jabłka obieramy, kroimy drobniutko.
Przekładamy do rondelka, dodając odrobinę wody na dno.
Owoce dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż się rozpadną.
Doprawiamy je cynamonem.
Jeśli jabłka będą zbyt kwaśne możemy je dosłodzić syropem itd.


źródło:
http://zmiksowani.pl/przepis/629711
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Awatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 501
Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: Naleśniki gryczane

Post autor: uniaczek »

U nas na stałe goszczą naleśniki gryczane z mąką naleśnikową i taka wersja smakuje nam najbardziej. Mąki łączę w stosunku 1:1
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 285
Rejestracja: pt 10 paź, 2014 21:28

Re: Naleśniki gryczane

Post autor: violla »

Ja do gryczanej dodaje mąki migdałowej i robię tez z samej wody. Mozna eksperymentować jeszcze z amarantusową+gryczaną+jakaś inna dozwoloną :) .
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
April
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 102
Rejestracja: pn 17 lut, 2014 17:40

Re: Naleśniki gryczane

Post autor: April »

Mam problem z naleśnikami, otóż zawsze mam grudki w cieście. Robiłam z różnych przepisów, mąk, miksowałam nawet pół godziny a grudki nadal są, w czym może być problem?
Obrazek
gronkowiec
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 169
Rejestracja: pn 06 mar, 2006 21:20
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Naleśniki gryczane

Post autor: gronkowiec »

Grudki w cieście naleśnikowym to raczej nie problem, tzn nie wpływają one na smak i jakość naleśnika, przynajmniej u mnie. Ja do ciasta dodaję najpierw płynne składniki, dokładnie mieszam jajka z płynem i na koniec dodaję mąkę (ryżową i odrobinę tapioki albo mieszankę domową). Ale ja robię naleśniki z "łagodnych" w smaku mąk.
wicherek1989
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 147
Rejestracja: sob 25 paź, 2014 20:38

Re: Naleśniki gryczane

Post autor: wicherek1989 »

Ja nie używam miksera do łączenia składników, bo wtedy zawsze mi się grudzi wszystko. Daję najpierw składniki płynne: 1 szklanka wody, 2 jajka, daję szczyptę soli, łyżkę oleju, cukier jak kto chce, potem szklanka mąki gryczanej stopniowo i ubijam tradycyjną trzepaczką smażę cieniutkie i wychodzą przepyszne i na słodko i wytrawnie :)
Awatar użytkownika
Kania78
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 86
Rejestracja: śr 08 paź, 2014 11:32
Lokalizacja: Południowy wschód

Re: Naleśniki gryczane

Post autor: Kania78 »

Witam, wczoraj udało mi się usmażyć gryczane naleśniki wieczorem, wyszły super, dziś będą z nadzieniem szpinakowo-serowym, z dużą ilością czosnku, pieprzu :-) Podaję przepis:

1 szklanka mąki gryczanej
0,33 ml kefiru lub maślanki,
2 jajka
woda na oko (najlepsza do naleśników gazowana)
sól, cukier jak kto woli.

Smacznego i pozdrawiam.
"...zbudujmy enklawę przed codziennym stresem, i jak dzieci cieszmy się każdym sukcesem..."
novabezglutenowa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 14
Rejestracja: ndz 14 lut, 2021 13:27

Re: Naleśniki gryczane

Post autor: novabezglutenowa »

https://www.youtube.com/watch?v=Vv4KZfcBK24&t=152s
TU mój super przepis na naleśniki

g:)
ODPOWIEDZ