Składniki:
Przepis na ok. 20 sztuk:
1 szklanka daktyli
1 szklanka orzechów włoskich
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki kakao
3-4 łyżki gorącej wody
zmielone orzechy włoskie do obtaczania kuleczek
Przygotowanie:
1. Daktyle pokrój w kosteczkę
2. Daktyle, kakao, orzechy, siemię lniane wymieszaj i zmiksuj.
3. Do masy dodaj wody. Na początek mniej, aby ciasto na kulki nie było za rzadkie. Musi być dosy zwarte, tak aby można było z niego lepić kulki.
4. Masę nabieraj łyżeczką i formuj kuleczki. Każdą z nich obtocz w zmielonych orzechach,
5. Gotowe kulki schłodź w lodówce.
***Smak kulek można porównać do gorzkiej czekolady z orzechami. Jeśli wolicie bardziej słodkie dodajcie do masy dojrzałego banana lub troszkę miodu.
źródło:
http://goodmorning-tarczyca.blogspot.co ... ykasy.html
Szybkie kule daktylowe
Moderator: Moderatorzy