Kanapkowa krówka/ (słoiczek):
70 g cukru
2 łyżki wody
200 ml śmietanki kremówki
50 ml mleka
100 g białej czekolady
1/2 łyżeczki soli (można dać 3/4)
kilka łyżek płatków kukurydzianych
Przygotowanie:
W rondlu podgrzewamy śmietankę kremówkę z połamaną białą czekoladą i solą.
Od czasu do czasu mieszamy, aby nie powstały grudki.
Letni płyn zestawiamy na blat.
Do dużego garnka wsypujemy cukier, dodajemy 2 łyżki wody i podgrzewamy, aż cukier się skarmelizuje i nabierze brązowego koloru. W tym czasie nie mieszamy cukru, ewentualnie potrząsamy garnkiem.
Garnek z karmelem zestawiamy z ognia, wlewamy połowę kremówki i mieszamy, pilnując, aby nie wykipiało. Stawiamy na ogniu, wlewamy pozostałą część kremówki, od czasu do czasu mieszamy i gotujemy karmel na małym ogniu przez 10 minut.
Gęstniejący krem przelewamy do słoiczka i studzimy.
źródło:
http://www.burczymiwbrzuchu.pl/2015/03/ ... wkowy.html
Następnie wkładamy na noc do lodówki.
Kanapkowa Krówka
Moderator: Moderatorzy
Re: Kanapkowa Krówka
Że niby nie mogę od razu zjeść?Leeloo pisze:Następnie wkładamy na noc do lodówki.
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3797
- Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
- Lokalizacja: Polska
Re: Kanapkowa Krówka
Jakbyś się uparła to na pewno krówka nie będzie się sprzeciwiać
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Re: Kanapkowa Krówka
Od dawna, bezskutecznie szukam w sieci informacji, czy ksylitol się karmelizuje. Próbowałam karmelizować, ale się nie udało. Z tym, ze nie wiem jak długo trwa karmelizowanie się np. zwykłego cukru? Może za krótko czekałam.... . Nigdzie nie znalazłam karmelu na bazie czegoś innego niż cukier. Zrobiłam jakiś sos zastępujący karmel, ale nie smakował nikomu .
Wiecie coś o karmelizowaniu ksylitolu?
Wiecie coś o karmelizowaniu ksylitolu?
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Re: Kanapkowa Krówka
generalnie z ksylitolu karmelu się nie uzyska.
ale można osiągnąć coś podobnego poprzez rozpuszczenie kilku łyżeczek na patelni. jest to masa bardziej do wymieszania z czymś, np. przy robieniu batonów/sezamków itd.
"karmel daktylowo -pomarańczowy":
daktyle 200g
woda 140g
skórki pomarańczowe (do smaku)
Daktyle i skórki pomarańczowe zmiksuj z wodą na gładko lub, jeśli nie posiadasz urządzenia wysokoobrotowego, zagotuj i potem zmiksuj na miękką masę.
ale można osiągnąć coś podobnego poprzez rozpuszczenie kilku łyżeczek na patelni. jest to masa bardziej do wymieszania z czymś, np. przy robieniu batonów/sezamków itd.
"karmel daktylowo -pomarańczowy":
daktyle 200g
woda 140g
skórki pomarańczowe (do smaku)
Daktyle i skórki pomarańczowe zmiksuj z wodą na gładko lub, jeśli nie posiadasz urządzenia wysokoobrotowego, zagotuj i potem zmiksuj na miękką masę.
Re: Kanapkowa Krówka
A dlaczego do wymieszania? Jest za rzadki? A na patelni suchej? To się chyba upraży szybciej ?Leeloo pisze: ale można osiągnąć coś podobnego poprzez rozpuszczenie kilku łyżeczek na patelni. jest to masa bardziej do wymieszania z czymś, np. przy robieniu batonów/sezamków itd.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.