Składniki, 2 porcje:
• 40 g gorzkiej czekolady
• 1 łyżka cukru
• 1 jajko
• szczypta soli
do dekoracji: wiórki czekoladowe lub owoce, do podania np. domowe ciasteczko migdałowe
Przygotowanie:
1. Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Żółto utrzeć z cukrem na biały puszysty krem, wymieszać z ostudzoną ale płynną czekoladą.
2. Białko ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę. Połączyć z masą czekoladową delikatnie mieszając łyżką. Nałożyć do szklaneczek i wstawić do lodówki na min. godzinę.
3. Można posypać wiórkami czekoladowymi lub pokrojonymi truskawkami, malinami itd.
źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/czek ... zepis.html
Mus czekoladowy
Moderator: Moderatorzy