Poznań
Moderator: Moderatorzy
- marta_kostencka
- Nowicjusz
- Posty: 6
- Rejestracja: pt 09 mar, 2007 20:21
- Lokalizacja: P-ń
Ekologiczna kawiarnia
Najlepiej zaopatrzony jest sklep ze zdrową żywnością koło Kupca. Panie zamawiają wszystko czego sobie zażyczysz z katalogu. Poza tym w Plazie też jest super wybór. Byłam w Carrefure w Panoramie i wybór nieciekawy.
Ale chciałam poruszyć inny temat. Niedawno koło kina Apollo - pasaż między Piekarami a Ratjczaka otwarto EKOKAWIARNIE. Byłam tam porozmawiać z właścicielką, bo rzuciło mi się w oczy "bezglutenowe". Co się okazuje, Pani jest przeurocza, sama prawdopodobnie uczulona na pszenice, ma zupy bezglutenowe, ciasta,chleb, sałatki. Zamierza też rozszerzać menu wraz z zainteresowaniem.A ponieważ wszystko ma być ekologiczne jest 100%pewność,że nie będzie w tym nic glutenu, bo Pani sama mieli grykę a inne składniki kupuje w ekologicznym młynie. Ma osobne stanowiska i sprzęty do bezglutenowych produktów Miałam gdzieś wizytówkę,ale zapodziałam.
Załączam artykuł z Wyborczej http://miasta.gazeta.pl/poznan/1,88336, ... _Cafe.html
Jest tam też numer telefonu. Pani prosiła,żeby uprzedzać jeśli zamierzają zjawić się jakieś większe grupy bezglutenowców,żeby mogła się przygotować
Może spotkanie poznańskich celiaków zorganizujemy tam właśnie co?
Ale chciałam poruszyć inny temat. Niedawno koło kina Apollo - pasaż między Piekarami a Ratjczaka otwarto EKOKAWIARNIE. Byłam tam porozmawiać z właścicielką, bo rzuciło mi się w oczy "bezglutenowe". Co się okazuje, Pani jest przeurocza, sama prawdopodobnie uczulona na pszenice, ma zupy bezglutenowe, ciasta,chleb, sałatki. Zamierza też rozszerzać menu wraz z zainteresowaniem.A ponieważ wszystko ma być ekologiczne jest 100%pewność,że nie będzie w tym nic glutenu, bo Pani sama mieli grykę a inne składniki kupuje w ekologicznym młynie. Ma osobne stanowiska i sprzęty do bezglutenowych produktów Miałam gdzieś wizytówkę,ale zapodziałam.
Załączam artykuł z Wyborczej http://miasta.gazeta.pl/poznan/1,88336, ... _Cafe.html
Jest tam też numer telefonu. Pani prosiła,żeby uprzedzać jeśli zamierzają zjawić się jakieś większe grupy bezglutenowców,żeby mogła się przygotować
Może spotkanie poznańskich celiaków zorganizujemy tam właśnie co?
Ostatnio zmieniony śr 28 sty, 2009 21:15 przez marta_kostencka, łącznie zmieniany 2 razy.
Tam gdzie żywność ekologiczna ale w różnych miejscach tego działu, ciastka tam gdzie ciastka, makarony tam gdzie makarony, przy czym nie leżą wszystkie obok siebie tylko różnie.Candy pisze:Agniesiu, a w jakim dziale szukać tych produktów?
Tam gdzie żywność ekologiczna i dietetyczna czy wśród mąki i makaronu dla wszystkożernych?
Jakiej firmy? Tak jak na Promienistej 3 PAULA?Candy pisze:W PiP w Galerii Malta jest regał z jedzonkiem BG - mąką, ciasteczka, makarony itp
Ostatnio zmieniony sob 28 mar, 2009 17:50 przez Agniesia, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli chodzi o wędliny, to można kilka rodzajów "mięska" kupić w Starym Kredensie, Poznań
oś. Batorego 79 ( trzeba dojechać aż na pętlę Pestki, na Dworzec Sobieskiego)
godziny otwarcia: pn-pt od 9:00 do 18:00 so od 8:00 do 13:00.
Mają m.in. szynkę (jadłam, pyszna, polecam), parówki, białą kiełbasę.
Surowiec do produkcji wyrobów pochodzi w całości z hodowli w Gospodarstwie Jaworowo, nadzorowanej przez Poznański Uniwersytet Przyrodniczy. Surowiec stanowi mięso wieprzowe, pochodzące ze świń rasy złotnicka pstra. Wyroby pochodzą z Masarni Bieganowo. Więcej można sobie przeczytać na stronie www.agro-serwis.com.
A ceny nawet przystępne
oś. Batorego 79 ( trzeba dojechać aż na pętlę Pestki, na Dworzec Sobieskiego)
godziny otwarcia: pn-pt od 9:00 do 18:00 so od 8:00 do 13:00.
Mają m.in. szynkę (jadłam, pyszna, polecam), parówki, białą kiełbasę.
Surowiec do produkcji wyrobów pochodzi w całości z hodowli w Gospodarstwie Jaworowo, nadzorowanej przez Poznański Uniwersytet Przyrodniczy. Surowiec stanowi mięso wieprzowe, pochodzące ze świń rasy złotnicka pstra. Wyroby pochodzą z Masarni Bieganowo. Więcej można sobie przeczytać na stronie www.agro-serwis.com.
A ceny nawet przystępne
Ostatnio zmieniony ndz 29 lis, 2009 12:34 przez Fredzia, łącznie zmieniany 2 razy.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
A mają badania?
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Nie prosiłam sprzedawczyni o żadne zaświadczenie, ale sama mówiła, że np. kabanosy jeszcze nie są przebadane, więc oficjalnie nie polecają ich jako bezpieczne. Ale w tym tygodniu się dowiem, jeśli nie bezpośrednio w sklepie, to napiszę do masarni.
Aha, jeśli ktoś zaufa producentowi i będzie chciał sobie zrobić zakupy na święta, to można u nich zamawiać już w tym tygodniu.
Aha, jeśli ktoś zaufa producentowi i będzie chciał sobie zrobić zakupy na święta, to można u nich zamawiać już w tym tygodniu.
W masarni powinni okazać sie zaświadczeniem lub wynikami badań swoich produktów, że są bezglutenowe. Jeśli masz taką możliwość podjechać bezpośrednio do masarni, to byłoby super. Najlepiej umówić się z technologiem, który będzie wiedział o co chodzi. I zapytać się o wyroby bezglutenowe - na jakiej podstawie są one za takie uznane.
Ja je podjadam, nie ukrywam, że ze smakiem i nic mi po nich nie jest, więc zakładam, że mówią prawdę. Ale jakby poświadczyli to na piśmie, nikt by już nie miał wątpliwości A przy okazji zrobiliby sobie niezłą reklamę
Ja je podjadam, nie ukrywam, że ze smakiem i nic mi po nich nie jest, więc zakładam, że mówią prawdę. Ale jakby poświadczyli to na piśmie, nikt by już nie miał wątpliwości A przy okazji zrobiliby sobie niezłą reklamę
Odwiedziłam dziś masarnię w Bieganowie. Tak pokrótce: głównej kierowniczki produkcji dziś nie było, mam się skontaktować z zakładem na początku przyszłego tygodnia, umówić spotkanie. Dostanę też wtedy do wglądu certyfikaty na poszczególne produkty.
Generalnie z rozmowy z technologiem obecnym w zakładzie wynika, że docelowym założeniem jest uzyskanie certyfikatu na cały asortyment. Jednak ze względu na krótki staż zakładu no i koszty uzyskiwania certyfikatów występują o nie sukcesywnie.
Poza tym z rozmowy wynikało, że pani kierowniczka "z doświadczenia wie co znaczy żywność bezglutenowa" - możliwe więc że należy do naszego-waszego, czyli bezglutkowego grona
Zrobiłam sobie od razu zakupy w sklepiku przyzakładowym i powiem wam, że choć nie jestem bezglutenowcem, to chyba się przerzucę na ich wyroby. Zwłaszcza, że mam blisko a ceny są wg mnie bardziej niż przyzwoite Parówek nie dowiozłam do domu Tak pachniały, że połowę zjadłam w samochodzie przed sklepem. Wyglądem i smakiem bardziej podchodzą pod śląską niż pod parówki
Dostałam katalog produktów i poniżej zamieszczam spis wyrobów, przy których jest adnotacja: produkt gotowy do spożycia będący żywnością specjalnego przeznaczenia - produkt bezglutenowy
- parówki złotnickie cieńkie (pycha)
- parówki złotnickie grube
- biała złotnicka parzona
- kiełbasa złotnicka ze świniobicia (kupiłam na spróbowanie)
- polska złotnicka surowa
- długodojrzewająca złotnicka
- polędwica złotnicka parzona
- szynka złotnicka gotowana
- pasztet złotnicki wędzony
- salceson złotnicki
- słoikowa złotnicka
Obiecuję sprawę doprowadzić do końca
Generalnie z rozmowy z technologiem obecnym w zakładzie wynika, że docelowym założeniem jest uzyskanie certyfikatu na cały asortyment. Jednak ze względu na krótki staż zakładu no i koszty uzyskiwania certyfikatów występują o nie sukcesywnie.
Poza tym z rozmowy wynikało, że pani kierowniczka "z doświadczenia wie co znaczy żywność bezglutenowa" - możliwe więc że należy do naszego-waszego, czyli bezglutkowego grona
Zrobiłam sobie od razu zakupy w sklepiku przyzakładowym i powiem wam, że choć nie jestem bezglutenowcem, to chyba się przerzucę na ich wyroby. Zwłaszcza, że mam blisko a ceny są wg mnie bardziej niż przyzwoite Parówek nie dowiozłam do domu Tak pachniały, że połowę zjadłam w samochodzie przed sklepem. Wyglądem i smakiem bardziej podchodzą pod śląską niż pod parówki
Dostałam katalog produktów i poniżej zamieszczam spis wyrobów, przy których jest adnotacja: produkt gotowy do spożycia będący żywnością specjalnego przeznaczenia - produkt bezglutenowy
- parówki złotnickie cieńkie (pycha)
- parówki złotnickie grube
- biała złotnicka parzona
- kiełbasa złotnicka ze świniobicia (kupiłam na spróbowanie)
- polska złotnicka surowa
- długodojrzewająca złotnicka
- polędwica złotnicka parzona
- szynka złotnicka gotowana
- pasztet złotnicki wędzony
- salceson złotnicki
- słoikowa złotnicka
Obiecuję sprawę doprowadzić do końca
Agnieszka, mama Roberta z crohnem i nietolerancją glutenu