Nordis - lody
Moderator: Moderatorzy
Nordis - lody
Wysłałam zapytanie do firmy NORDIS o ich lody, a oto odpowiedź:
Pani Agnieszka,
Lody produkowane przez firmę NORDIS Chłodnie Polskie Sp. z o.o.mogą być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej za wyjątkiem lodów w waflach ( rożki, sandwich ).
pozdrawiam serdecznie
Ewa Drezler
technolog
Pani Agnieszka,
Lody produkowane przez firmę NORDIS Chłodnie Polskie Sp. z o.o.mogą być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej za wyjątkiem lodów w waflach ( rożki, sandwich ).
pozdrawiam serdecznie
Ewa Drezler
technolog
- little-angel
- Forumowicz
- Posty: 130
- Rejestracja: pn 26 gru, 2005 22:35
- Lokalizacja: Szczecin
-
- Nowicjusz
- Posty: 16
- Rejestracja: pn 11 gru, 2006 19:47
- Lokalizacja: Wrocław
- mr.kwiatek
- Forumowicz
- Posty: 142
- Rejestracja: czw 18 sty, 2007 23:54
- Lokalizacja: Opole/Wrocław
Widzę tu jakąś niekonsekwencje - w większości przypadków jeśli tylko pojawia się taka szczątkowa wypowiedź od producenta - typu "tak można je jeść ale np. bez wafli" każdy podnosi głos a gdzie badania, certyfikaty itp. a tutaj - wszyscy się ucieszyli, że pani tak powiedziała to jemy. A co z tymi waflami? Nie mają kontaktu z taśmą produkcyjną? :027: A może w lodach jest syrop :027:
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Dobra uwaga
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
-
- Nowicjusz
- Posty: 3
- Rejestracja: czw 10 maja, 2007 07:44
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Smerfetko - ty niepoprawna optymistko !smerfetka pisze:ja jem wszystkie lody oprócz tych z wafelkiem , lekarz gastrolog powiedział ze nie zaszkodza mi te lody ..
Może to był ten sam lekarz, który przekonywał Cię o nieszkodliwości takiej malutkiej hostii, co to wcale nie ma w sobie glutenu ?
A lody o smaku tiramisu z biszkopatmi w składzie też jesz ?
Ja stosuję jasną politykę do produktów:
po pierwsze wierzę raczej w skład na opakowaniu niż w opowiesći pani z obsługi klienta
po drugie nie jem produktów ze śladowymi ilosćiami glutenu
po trzecie wierzę, że jak piszą syrop skrobiowy to mają na myśli syrop kukurydziany.
Magdalena,
Przeciez syrop skrobiowy moze byc ze skrobii pszennej (takiej nie oczyszczonej). Jest najtansza i najbardziej dostepna. Skrobia kukurydz. czy ziemniaczana jest jednak rzadziej stosowana. To juz chyba pewniejsze sa produkty ze sladowa iloscia glutenu.
Lekarze czesto nie wiedza gdzie jest ukryty gluten. Pediatra, ktory skierowal nas na badania przeciwcial, dziwil sie , ze gluten moze byc w syropie glukozowym. Mowil, ze przeciez w glukozie nie ma glutenu.
Przeciez syrop skrobiowy moze byc ze skrobii pszennej (takiej nie oczyszczonej). Jest najtansza i najbardziej dostepna. Skrobia kukurydz. czy ziemniaczana jest jednak rzadziej stosowana. To juz chyba pewniejsze sa produkty ze sladowa iloscia glutenu.
Lekarze czesto nie wiedza gdzie jest ukryty gluten. Pediatra, ktory skierowal nas na badania przeciwcial, dziwil sie , ze gluten moze byc w syropie glukozowym. Mowil, ze przeciez w glukozie nie ma glutenu.
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
Magdalaeno, czemu tak myślisz? Chyba też jesteś, jak to określiłaś SmerfetkęMagdalaena pisze:po trzecie wierzę, że jak piszą syrop skrobiowy to mają na myśli syrop kukurydziany.
gdy widzę, że gdzieś w składzie jest syrop skrobiowy to dopóki nie sprawdzę jego pochodzenia nigdy nie myślę, że jest on kukurydziany, bo częściej okazuje się, że jest pszenny tak jak napisała thh-polka.Magdalaena pisze:niepoprawna optymistko !
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Opieram się na przepisach dotyczących podawania składu produktów (już je kiedyś cytowałam). Wynika z nich, że należy oznaczać potencjalnie szkodliwe czy uczulajace składniki. Jeśli w składzie występuje sama skrobia to wiem, że nie jest to uczulająca skrobia pszenna ergo mamy do czynienia bezpieczną skrobię kukurydzianą.GosiaM pisze:gdy widzę, że gdzieś w składzie jest syrop skrobiowy to dopóki nie sprawdzę jego pochodzenia nigdy nie myślę, że jest on kukurydziany, bo częściej okazuje się, że jest pszenny tak jak napisała thh-polka.
Gdybym nie wierzyła temu co piszą na opakowaniu, musiałabym przestać jeść cokolwiek, bo skąd miałabym wiedzieć, że nie ominęli jakiejś mąki pszennej ?
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Smerfetko - na ile mogę stwierdzić, jesteś na tym forum osobą z najbardziej niefrasobliwym stosunkiem do diety, więc mam powody przyspuszczać, że Twoja ocena bezglutenowości produktów nie jest wiarygodna. A napisałaś wprost, żesmerfetka pisze:Magda ja nie jem żadnych lodów z wafelkami , biszkoptami itp. Własciwie to zawsze kupuje tylko big milki i w skladzie nie zauwazyłam nic podejrzanego. W Twoich słowach w stosunku do mnie zauważalna jest ironia. Najlepiej to ja przestane się wypowiadać na tym forum .
ja jem wszystkie lody oprócz tych z wafelkiem , lekarz gastrolog powiedział ze nie zaszkodza mi te lody .., co brzmiało niepokojąco.