Firma Cukiernicza "Solidarność"
Moderator: Moderatorzy
Firma Cukiernicza "Solidarność"
Oto lista produktów bezglutenowych, którą otrzeymałem:
Wykaz wyrobów Firmy Cukierniczej „Solidarność-rok założenia 1952” Sp. z o. o nie zawierających glutenu.
Almondo – czekoladka mleczna z kawałkami migdałów w kremie migdałowym,
Pistachio – czekoladka mleczna kawałkami pistacji w kremie pistacjowym,
Koko-Coco – czekoladka z kremem kokosowym,
Cappuccino – czekoladka z alkoholizowanym nadzieniem capuuccino,
Złoty Adwokat – czekoladka z alkoholizowanym nadzieniem adwokatowym,
Delfina P. – czekoladka z alkoholizowanym nadzieniem adwokatowym.
Wiśnie w likierze – czekoladki,
LIQUERS & VODKA – czekoladki z likierami: kawowym, wiśniowym i o smaku wódki, brandy i adwokatowym.
Mieszanka S:
A&S – czekoladka mleczna z kremem z orzechów arachidowych,
K&S – czekoladka mleczna z kremem kokosowym,
P&S – czekoladka mleczna z kremem z orzechów pistacjowych,
W&S – czekoladka mleczna z kremem z orzechów włoskich,
L&S – czekoladka mleczna z kremem z orzechów laskowych,
Krówka mleczna,
Toffino czekoladowe i malinowe – mleczne toffi z kremem czekoladowym lub malinowym
Mleczko Mix:
Mleczko cytrynowe – pianko-galaretka agarowa o smaku cytrynowym w czekoladzie,
Mleczko czekoladowe – pianko-galaretka agarowa o smaku czekoladowym w czekoladzie,
Mleczko waniliowe – pianko – galaretka agarowa o smaku waniliowym w czekoladzie,
Mister Ron – czekoladka z kremem truskawkowym i śmietankowym,
Klawa Truskawa – baton, kremowe nadzienie truskawkowo - śmietankowe w mlecznej czekoladzie,
Pełne informacje na temat składu surowcowego oraz wartości odżywczych tych wyrobów znajdują się na ich opakowaniach.
Prezes Zarządu
Dariusz Marek
Wykaz wyrobów Firmy Cukierniczej „Solidarność-rok założenia 1952” Sp. z o. o nie zawierających glutenu.
Almondo – czekoladka mleczna z kawałkami migdałów w kremie migdałowym,
Pistachio – czekoladka mleczna kawałkami pistacji w kremie pistacjowym,
Koko-Coco – czekoladka z kremem kokosowym,
Cappuccino – czekoladka z alkoholizowanym nadzieniem capuuccino,
Złoty Adwokat – czekoladka z alkoholizowanym nadzieniem adwokatowym,
Delfina P. – czekoladka z alkoholizowanym nadzieniem adwokatowym.
Wiśnie w likierze – czekoladki,
LIQUERS & VODKA – czekoladki z likierami: kawowym, wiśniowym i o smaku wódki, brandy i adwokatowym.
Mieszanka S:
A&S – czekoladka mleczna z kremem z orzechów arachidowych,
K&S – czekoladka mleczna z kremem kokosowym,
P&S – czekoladka mleczna z kremem z orzechów pistacjowych,
W&S – czekoladka mleczna z kremem z orzechów włoskich,
L&S – czekoladka mleczna z kremem z orzechów laskowych,
Krówka mleczna,
Toffino czekoladowe i malinowe – mleczne toffi z kremem czekoladowym lub malinowym
Mleczko Mix:
Mleczko cytrynowe – pianko-galaretka agarowa o smaku cytrynowym w czekoladzie,
Mleczko czekoladowe – pianko-galaretka agarowa o smaku czekoladowym w czekoladzie,
Mleczko waniliowe – pianko – galaretka agarowa o smaku waniliowym w czekoladzie,
Mister Ron – czekoladka z kremem truskawkowym i śmietankowym,
Klawa Truskawa – baton, kremowe nadzienie truskawkowo - śmietankowe w mlecznej czekoladzie,
Pełne informacje na temat składu surowcowego oraz wartości odżywczych tych wyrobów znajdują się na ich opakowaniach.
Prezes Zarządu
Dariusz Marek
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Ważne jest jeszcze czy technologicznie nie występuje mąka w czasie produkcji czekoladek. W "Wawelu" powiedziano mi, że każda ich czekoldaka "foremkowa" czyli taka np. z galaretką w środku ma w czasie produkcji formę obsypaną mąką tzw. formerską. Trochę "masło maślane", ale tego nie ma na opakowaniu w składzie :frown:
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Jola-Gabrysia
- Forumowicz
- Posty: 133
- Rejestracja: czw 08 sty, 2004 07:13
- Lokalizacja: LUBLIN
Solidarność Lublin-odpowiedz
Dziękuję za informację dotyczącą zamieszczenia listy wyrobów bezglutenowych Firmy Cukierniczej Solidarność na stronie internetowej www.celiakia.pl.
Informuję, że wyroby Śliwka Nałęczowska, Wiosenne i Złoty Orzech mogą zawierać śladowe ilości białka pszenicy glutenu.
Pragnę wyjaśnić, że za produkty bezglutenowe – zgodnie ze standardami FAO i WHO – uznaje się wyroby otrzymywane z surowców naturalnie bezglutenowych (np. ryżu, kukurydzy, prosa, sorgo, gryki, soi, soczewicy, fasoli, tapioki, amarantusa) lub ze skrobi pszennej zawierającej mniej niż 1 mg glutenu w 100 g (należy pamiętać, że skrobia bez certyfikatu może zawierać kilkadziesiąt razy większą ilość glutenu). Produkty bezglutenowe powinny być wyróżnione znakiem przekreślonego kłosa i zaopatrzone w napis „produkt bezglutenowy
Informuję, że wyroby Śliwka Nałęczowska, Wiosenne i Złoty Orzech mogą zawierać śladowe ilości białka pszenicy glutenu.
Pragnę wyjaśnić, że za produkty bezglutenowe – zgodnie ze standardami FAO i WHO – uznaje się wyroby otrzymywane z surowców naturalnie bezglutenowych (np. ryżu, kukurydzy, prosa, sorgo, gryki, soi, soczewicy, fasoli, tapioki, amarantusa) lub ze skrobi pszennej zawierającej mniej niż 1 mg glutenu w 100 g (należy pamiętać, że skrobia bez certyfikatu może zawierać kilkadziesiąt razy większą ilość glutenu). Produkty bezglutenowe powinny być wyróżnione znakiem przekreślonego kłosa i zaopatrzone w napis „produkt bezglutenowy
a ja się najbardziej cieszę z ich krówek!!! sa the best!!!! też do nich pisałam ale jeszcze bez odpowiedzi. ale za taką informację - ich grzechy uważam za odkupione!!!!
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
kochaniutkie fanki ciągutek - vixi i Agniesia w szczególności!!!!! gooooood news!! krówki solidarnosci są ciąąąąąąąąąągutki!!! jak długo nie leżą oczywiście (ale kto by im pozowlił długo leżeć;-)) ja tez tylko takie uwielbiam! i z tego co wiem - dostępne w całej Polsce. bo te, które Ty Agniesiu zajadasz - to chyba bardzo lokalny produkt. u mnie - w ostrołęce - nie uświadczysz, niestety.
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
- vixi
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 831
- Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
no też mi się wydawało że lokalny bo nigdy nigdzie nie widziałam a z solidarności widziałam więc spróbuję - dzięki serdeczne - my ciągutkożercy musimy się trzymać razem i informować o ciągutkowych nowinkach
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Widzę, że temat słoduchów "Solidarności" nie był już dawno poruszany ale to chyba tu jest właściwe miejsce, żeby podzielić się informacją, jaką otrzymałam od firmy "Solidarność" po zapytaniu dlaczego skład Śliwki Nałęczowskiej podany na pudełku różni się od tego na papierku. Chodziło o pszenicę (bo to na nią mam alergię). Na pudełku było, że pszenicy nie ma, a na papierku, że jest.
Taką odpowiedź otrzymałam:
" W odpowiedzi na Pani pismo w sprawie rozbieżności w informacjach o prawdopodobieństwie wystąpienia śladowej zawartości białek pszenicy umieszczonych za składem surowcowym czekoladek ŚLIWKA NAŁECZOWSKA na opakowaniu konfekcyjnym i etykiecie ozdobnej zapewniam, że:
ŚLIWKA NAŁĘCZOWSKA nie zawiera śladowych ilości glutenu, gdyż:
- w obszarze produkcyjnym tego wyrobu nie występują surowce, półprodukty ani wyroby gotowe zawierające ten alergen.
- żadne z urządzeń produkcyjnych niezbędnych do realizacji Śliwki Nałęczowskiej nie jest wykorzystywane do produkcji innych półproduktów czy wyrobów gotowych
- możliwość zakażenia krzyżowego została wyeliminowana po przeniesieniu produkcji tego wyrobu do innego zakładu produkcyjnego ze specjalnie wydzieloną halą produkcyjną.
Różnica informacji o ewentualnej śladowej zawartości białek pszenicy podanych na opakowaniu jest wynikiem okresu przejściowego po zmianie miejsca produkcji Śliwki Nałęczowskiej, w którym zostały wydrukowane zaktualizowane opakowania konfekcyjne będące częściej wznawiane, nie została skierowana do druku skorygowana etykieta ozdobna.
W związku z powyższym przepraszam za występującą nieścisłość.
Pragnę podkreślić, że troska o zadowolenie, w tym zdrowie klienta jest naszym priorytetowym zadaniem. W tym celu wprowadziliśmy międzynarodowe systemy jakościowe zgodne z normami ISO 9001:2008 z włączeniem systemu bezpiecznej produkcji żywności HACCP wg normy ISO 22000:2005. Każdy etap procesu produkcyjnego prowadzony jest w kontrolowanych warunkach, a zapisy powstałe w trakcie produkcji oraz uwagi zgłaszane przez konsumentów poddawane są wnikliwej analizie w celu ciągłego doskonalenia.
Zachęcam do spróbowania innych produktów Firmy Cukierniczej „Solidarność” nie zawierających glutenu jak Krówka Mleczna lub Toffino malinowe i Toffino czekoladowe.
Prezes Zarządu "
Taką odpowiedź otrzymałam:
" W odpowiedzi na Pani pismo w sprawie rozbieżności w informacjach o prawdopodobieństwie wystąpienia śladowej zawartości białek pszenicy umieszczonych za składem surowcowym czekoladek ŚLIWKA NAŁECZOWSKA na opakowaniu konfekcyjnym i etykiecie ozdobnej zapewniam, że:
ŚLIWKA NAŁĘCZOWSKA nie zawiera śladowych ilości glutenu, gdyż:
- w obszarze produkcyjnym tego wyrobu nie występują surowce, półprodukty ani wyroby gotowe zawierające ten alergen.
- żadne z urządzeń produkcyjnych niezbędnych do realizacji Śliwki Nałęczowskiej nie jest wykorzystywane do produkcji innych półproduktów czy wyrobów gotowych
- możliwość zakażenia krzyżowego została wyeliminowana po przeniesieniu produkcji tego wyrobu do innego zakładu produkcyjnego ze specjalnie wydzieloną halą produkcyjną.
Różnica informacji o ewentualnej śladowej zawartości białek pszenicy podanych na opakowaniu jest wynikiem okresu przejściowego po zmianie miejsca produkcji Śliwki Nałęczowskiej, w którym zostały wydrukowane zaktualizowane opakowania konfekcyjne będące częściej wznawiane, nie została skierowana do druku skorygowana etykieta ozdobna.
W związku z powyższym przepraszam za występującą nieścisłość.
Pragnę podkreślić, że troska o zadowolenie, w tym zdrowie klienta jest naszym priorytetowym zadaniem. W tym celu wprowadziliśmy międzynarodowe systemy jakościowe zgodne z normami ISO 9001:2008 z włączeniem systemu bezpiecznej produkcji żywności HACCP wg normy ISO 22000:2005. Każdy etap procesu produkcyjnego prowadzony jest w kontrolowanych warunkach, a zapisy powstałe w trakcie produkcji oraz uwagi zgłaszane przez konsumentów poddawane są wnikliwej analizie w celu ciągłego doskonalenia.
Zachęcam do spróbowania innych produktów Firmy Cukierniczej „Solidarność” nie zawierających glutenu jak Krówka Mleczna lub Toffino malinowe i Toffino czekoladowe.
Prezes Zarządu "