MASTERFOODS - Milky Way, Mars, Snickers...

Dane o produktach otrzymane bezpośrednio od ich producentów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

MASTERFOODS - Milky Way, Mars, Snickers...

Post autor: Rafal_tata »

Dostałem listę słodkich produktów bez glutenu od firmy MasterFoods

Witam Pana!
Oto lista naszych produktów, które nie zawierają w swoim składzie glutenu:

Milky way magiczne gwiazdki
Dove karmel
Dove crispy
Dove fruit & nut
Dove hazelnut

M&Męs z migdałami
M&Męs czekoladowe
M&Męs mini
M&Męs orzechowe

Batony:
Mars z migdałami
Mars classic
Mars ciemno-jasny
Milky way classic
Milky way truskawkowy
No Name
Snickers classic
Snickers cruncher
Topic classic
Bounty

Figurki czekoladowe
Jaja Wielkanocne (bez dodatków)

Kremy do smarowania pieczywa:
- Milky way
- Snickers

Produkty M&M`s zawierają skrobię, a właściwie dekstrynę tapioki, która nie
zawiera glutenu.
Niestety Twix jest ciasteczkiem pokrytym czekoladą i zawiera mąkę pszenną
(gluten).

W przypadku dodatkowych pytań proszę o kontakt.

Pozdrawiam,

Malgorzata Braulinska-Wojciuk
Food Safety Specialist
Masterfoods Polska

//moderowane przez Rafal_tata - scalanie + zmiana tytułu
Ostatnio zmieniony wt 18 wrz, 2007 10:53 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
anakon
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 609
Rejestracja: czw 08 sty, 2004 12:27
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: anakon »

Tylko dlaczego w skladzie marsów np. jest slód...czyżby producent jednak o czymś zapomniał...alebo nie odróznia tego, że brak zawartości ciasteczka w batoniku nie oznacza braku glutenu...niestety.
Basia
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 22
Rejestracja: czw 22 sty, 2004 14:04
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Basia »

He he, ja na początku się ucieszyłam że mogę jeść Snickersy ale jak zobaczyłam na liście Bounty... TAM W SKŁADZIE JEST MĄKA PSZENNA!!! Co oczywiście jest wystarczającą przyczyną, aby nie wierzyć w "bezglutenowość" pozostałych produktów na wykazie.
Awatar użytkownika
anakon
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 609
Rejestracja: czw 08 sty, 2004 12:27
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: anakon »

No wlasnie, dlaczego ktos w takim duzym koncernie tak lekcewazy potrzeby klientow, ze nie wie nawet co to znaczy "bezglutenowy", bo pisanie takich rzeczy wprowadza w blad i mnozy niejasnosci, a przeciez tego typu zapytania pisze sie by cos wyjasnic...(podejrzewam, ze ktos kto odpowiadal na ten post wiedzial tyle, ze bezglutenowy znaczy-bez wafelka...no i tu sie grubo mylil)
agastaga
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 126
Rejestracja: sob 29 maja, 2004 22:27
Lokalizacja: Kaczanowo

Post autor: agastaga »

Są też tacy, którzy sądzą, że bezglutenowy to znaczy bez cukru!
Agnieszka, mama Roberta z crohnem i nietolerancją glutenu
Awatar użytkownika
Jolka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 144
Rejestracja: ndz 04 sty, 2004 12:45
Lokalizacja: Katowice

Post autor: Jolka »

Czytałam dziś w sklepie skład Bounty i nie było tam mąki pszennej może z czymś innym ci się pomylilo
Awatar użytkownika
ma-ski
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: wt 13 lip, 2004 20:25
Lokalizacja: niemcy

Post autor: ma-ski »

ja uwazam ze jak firma nie jest sobie pewna czy gluten jest w skladzie to niech to napisza na opakowaniu! no nie?
Awatar użytkownika
Nastka
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 638
Rejestracja: czw 29 sty, 2004 01:12
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: Nastka »

Mam wątpliwości co do wiarygodności MasterFoods. Sensacje po M&M`s jak w zegarku...Chciałabym jeszcze wiedzieć, czy odpowiedź pani z MasterFoods o bezglutenowości wyżej wymienionych produktów jest poparta jakimiś badaniami... A co z linią produkcyjną? To że nie zawierają "w swoim składzie glutenu" nie znaczy że wogóle go nie zawierają. Niestety..
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Niestety, nikogo nie można złapać za rękę... to tak jak z tym syropem skrobiowym: oficjalnie z ziemniaków, lecz jeżeli są trudności z dostawcami producenci stosują zbożowy... i co im można zrobić ?
Dominika
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: czw 19 lut, 2004 22:35
Lokalizacja: Wrocław/Dzierżoniów

Post autor: Dominika »

To może ktoś się jeszcze raz skontaktuje z tą panią Malgorzatą Braulinska-Wojciuk (albo Rafal_tata podaj namiary np.telefon)i wyjaśni nasze wątpliwości. Bo my tu gadu-gadu, tylko się denerwujemy a dalej nic nie wiemy:(.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Już dzwoniłem, ale jest "na produkcji", jak mnie poinformowano :)
Ostatnio zmieniony śr 17 sie, 2011 23:06 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Mam odpowiedź

Post autor: Rafal_tata »

Mam odpowiedź na pytania postawione na forum, poniżej wklejam tekst maila z MasterFoods:

"Panie Rafale,
oto moje odpowiedzi (wytłuszczone) na pana pytania:

Czy te produkty, które są wg listy bezpieczne są produkowane na tych samych liniach produkcyjnych, co produkty zawierające mąkę, zboża itp ?
- technologicznie nie jest to możliwe, aby były produkowane na tej samej linii,

1. Słód - jest w składzie np. Marsów - jaki jest używany w Waszych produktach? czy nie zawiera glutenu?
- ekstrakt słodowy jest produkowany przez trawienie enzymatyczne węglowodanów i białek, jeżeli pozostaje tam jeszcze trochę niestrawionego białka, to są to małe ilości, a sam ekstrakt jest dodawany do Marsa w ilości mniejszej niż 1% całej masy.

2. Czy w składzie Bounty na pewno nie ma mąki? Podobno kiedyś była....
- nie ma mąki w składzie Bounty

3. Czy istnieje taka możliwość, że używacie Państwo starych opakowań, z wydrukowanymi glutenowymi składnikami?
- nie ma takiej możliwości, każda zmiana receptury wymusza zmianę opakowania

4. Czy wg polskich przepisów na opakowaniu nie muszą pojawić się wszystkie składniki produktu?
- na pewno nasze opakowania są zgodne z przepisami, nie jestem znawcą prawa żywnościowego, ale mogę sprawdzić i podać panu przepisy regulujące te aspekty, potrzebne jest mi więcej czasu.

5. Jeden z uczestników forum skarży się na dolegliwości żołądkowe, po spożyciu M&Msów mimo, iż są one umieszczone na liście bezpiecznych produktów. Stąd pytanie jakimi badaniami jest poparta ta lista?
- lista jest poparta znajomością składu recepturowego, a do M&M`s nie dodajemy glutenu, być może uczestnik forum jest uczulony na jakiś inny składnik

Kwestia "znajomości składu recepturowego" sugeruje CHYBA, że badań oficjalnych nie posiadają. Nie wiem, jak mam się odnieść do takiej informacji...
Muszę przyznać, że Pani Malgorzata Braulinska-Wojciuk jest uprzejmą osobą, nie sprawiała wrażenia, że robi mi jakąś łaskę, sama proponowała, że może oddzwonić, dowiedzieć się czegoś, generalnie OK. W takim razie napiszę jeszcze o te przepisy prawa żywnościowego...
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

nie można wierzyć producentom a jedyną możliwością sprawdzenia czy możemy coś jeść jest uzyskanie całego 100%-owego składu produktów a i to jest nie pewne bo nie wiemy czy powiedzieli prawdę, i wtedy sami możemy sprawdzić i dociekać czy możemy czy nie - a batony to szemrana sprawa np. przez pewnien okres niby niczego nie było w snicersach potem znowu było i tak na zmainę i bądź tu człowieku mądry
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 448
Rejestracja: sob 09 kwie, 2005 14:45
Lokalizacja: Nakło nad Notecią

Post autor: krystna »

Chciałabym poinformować, że zauważyłam zmianę w składnikach batonu "Milky Way". Pojawił się ekstrat słodowy jęczmienny. :evil: :evil:

Ponieważ na rynku mogą jeszcze być batony ze starej produkcji, radzę przed kupnem sprawdzić dokładnie jego składniki. :!:
Awatar użytkownika
Asia S.
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 313
Rejestracja: ndz 20 mar, 2005 21:57
Lokalizacja: Radom

Post autor: Asia S. »

Również w batonach Snickers Crunchy stoi jak byk w składzie słód jęczmienny. Ładnie nami kręcą!!!
Obrazek
ODPOWIEDZ