lindt
Moderator: Moderatorzy
Gerstenmalzextrakt
Durch Auswaschen von Gerstenmalz gewonnener Extrakt. Er dient zur geschmacklichen Abrundung der Schokolade. Gerstenmalzextrakt ist zwar glutenhaltig, wird unseren Rezepturen jedoch in so geringem Anteil zugesetzt, dass der Glutengehalt im Gesamtprodukt unter 20 ppm (1 ppm entspricht 1mg pro kg) liegt. Dieser Wert ist so niedrig, dass das Produkt im Sinne der Definition des Codex Alimentarius als glutenfrei gilt.
Gluten
Gluten ist nur in Produkten enthalten, bei denen in der Zutatenliste Getreidebestandteile aufgeführt sind. Sofern in der Zutatenliste nur Gerstenmalzextrakt als Getreidebestandteil angegeben ist, beträgt der Glutengehalt dieser Produkte weniger als 20 ppm, was im Sinne des Codex Alimentarius als glutenfrei definiert ist.
znalazłam to na stronie lindta, ale niemieckiej, po tym jak moja siostra mi powiedziała, że ilość słodu jęczmiennego którą używają jest dla nas bezpieczna, niestety nie znam niemieckiego więc wrzuciłam to w translator:p powiem,że można było z tego wywnioskować że produkty są ok, ale pytanie czy tylko te niemieckie i czy wogole? bo na polskiej stronie nie umiałam tego znaleźć;/
Durch Auswaschen von Gerstenmalz gewonnener Extrakt. Er dient zur geschmacklichen Abrundung der Schokolade. Gerstenmalzextrakt ist zwar glutenhaltig, wird unseren Rezepturen jedoch in so geringem Anteil zugesetzt, dass der Glutengehalt im Gesamtprodukt unter 20 ppm (1 ppm entspricht 1mg pro kg) liegt. Dieser Wert ist so niedrig, dass das Produkt im Sinne der Definition des Codex Alimentarius als glutenfrei gilt.
Gluten
Gluten ist nur in Produkten enthalten, bei denen in der Zutatenliste Getreidebestandteile aufgeführt sind. Sofern in der Zutatenliste nur Gerstenmalzextrakt als Getreidebestandteil angegeben ist, beträgt der Glutengehalt dieser Produkte weniger als 20 ppm, was im Sinne des Codex Alimentarius als glutenfrei definiert ist.
znalazłam to na stronie lindta, ale niemieckiej, po tym jak moja siostra mi powiedziała, że ilość słodu jęczmiennego którą używają jest dla nas bezpieczna, niestety nie znam niemieckiego więc wrzuciłam to w translator:p powiem,że można było z tego wywnioskować że produkty są ok, ale pytanie czy tylko te niemieckie i czy wogole? bo na polskiej stronie nie umiałam tego znaleźć;/
Ostatnio zmieniony czw 21 kwie, 2011 11:39 przez dzolka89, łącznie zmieniany 1 raz.
Szanowna Pani,
Bardzo dziękuję za przesłanie Pani maila oraz za wykazanie zainteresowania firmą Lindt.
Poniżej przesyłam nasze stanowisko w kwestii zawartości glutenu w naszych produktach:
- Gorzkie oraz białe czekolady Lindt (twarde, bez dodatków) nie zawierają glutenu.
- Mleczne czekolady Lindt są produkowane z niewielką ilością ekstraktu słodowego (z jęczmienia), co sugeruje obecność glutenu w produkcie. Jednakże obecność glutenu w tych czekoladach wynosi poniżej 20mg/kg, co oznacza, iż jest to produkt bezglutenowy wg norm Codex Alimentarius i regulacji Wspólnotowych.
- Inne produkty Lindt, których elementem składowym jest pszenica, zawierają gluten.
Prosimy jednocześnie o uważne sczytywanie listy składników swoich ulubionych czekolad Lindt i upewnienie się czy nie zawierają pszenicy.
Mamy nadzieję, iż powyższa informacja Pani pomoże oraz życzymy niepowtarzalnych doznań z produktami Lindt.
A oto co dostałam w odpowiedzi na mojego maila.
Bardzo dziękuję za przesłanie Pani maila oraz za wykazanie zainteresowania firmą Lindt.
Poniżej przesyłam nasze stanowisko w kwestii zawartości glutenu w naszych produktach:
- Gorzkie oraz białe czekolady Lindt (twarde, bez dodatków) nie zawierają glutenu.
- Mleczne czekolady Lindt są produkowane z niewielką ilością ekstraktu słodowego (z jęczmienia), co sugeruje obecność glutenu w produkcie. Jednakże obecność glutenu w tych czekoladach wynosi poniżej 20mg/kg, co oznacza, iż jest to produkt bezglutenowy wg norm Codex Alimentarius i regulacji Wspólnotowych.
- Inne produkty Lindt, których elementem składowym jest pszenica, zawierają gluten.
Prosimy jednocześnie o uważne sczytywanie listy składników swoich ulubionych czekolad Lindt i upewnienie się czy nie zawierają pszenicy.
Mamy nadzieję, iż powyższa informacja Pani pomoże oraz życzymy niepowtarzalnych doznań z produktami Lindt.
A oto co dostałam w odpowiedzi na mojego maila.
Szanowna Pani Olu,
Dziękujemy za Pani e-mail i zainteresowanie naszymi produktami.
Proszę o zapoznanie się z poniższymi faktami dotyczącymi czekolady Lindt:
- Tabliczka gorzkiej i białej czekolady nie zawiera glutenu
- Tabliczka czekolady mlecznej zawiera niewielką ilość ekstraktu słodowego, który wywodzi się z jęczmienia, źródła glutenu. Stężenie glutenu w tych czekoladach jest poniżej 20 ppm (20mg/kg). Jest to równoważne jako produkt gluten- free uznawany przez Codex Alimentarius oraz rozporządzenia żywności w UE.
Mamy nadzieję, iż te informacje Pani pomogą.
Życzymy więcej wspaniałych chwil z naszymi czekoladami Lindt.
W razie jakichkolwiek dodatkowych pytan proszę o kontakt.
Z poważaniem,
Anna Hornick
Consumer Service
Dziękujemy za Pani e-mail i zainteresowanie naszymi produktami.
Proszę o zapoznanie się z poniższymi faktami dotyczącymi czekolady Lindt:
- Tabliczka gorzkiej i białej czekolady nie zawiera glutenu
- Tabliczka czekolady mlecznej zawiera niewielką ilość ekstraktu słodowego, który wywodzi się z jęczmienia, źródła glutenu. Stężenie glutenu w tych czekoladach jest poniżej 20 ppm (20mg/kg). Jest to równoważne jako produkt gluten- free uznawany przez Codex Alimentarius oraz rozporządzenia żywności w UE.
Mamy nadzieję, iż te informacje Pani pomogą.
Życzymy więcej wspaniałych chwil z naszymi czekoladami Lindt.
W razie jakichkolwiek dodatkowych pytan proszę o kontakt.
Z poważaniem,
Anna Hornick
Consumer Service
hmm.... to bardzo ciekawe, co odpisali, bo wczoraj sprawdzałam w wyszukiwarce "lindt gluten free" i znalazłam kilka anglojęzycznych stron, gdzie było napisane dokładnie to samo, co powyżej, ALE Z INFORMACJĄ, że wprawdzie wymienione czekolady nie mają w składzie glutenu, jednak WSZYSTKIE CZEKOLADY LINDT SĄ ROBIONE NA TYCH SAMYCH LINIACH PRODUKCYJNYCH, więc nie mogą wykluczyć zanieczyszczeń krzyżowych.
a zainteresowałam się Lindtem, bo dostałam czekoladę z solą morską i ze zdumieniem zauważyłam, że nie ma ani słodu jęczmiennego, ani glutenu wymienionego w możliwych śladowych ilościach. ale ucieszyłam się przedwcześnie.
nie będę kupować Lindta, nawet w prezencie, bo to niepoważne i nierzetelne podejście do sprawy. po renomowanej firmie (za jaką Lindt chce uchodzić) spodziewałabym się więcej odpowiedzialności.
a zainteresowałam się Lindtem, bo dostałam czekoladę z solą morską i ze zdumieniem zauważyłam, że nie ma ani słodu jęczmiennego, ani glutenu wymienionego w możliwych śladowych ilościach. ale ucieszyłam się przedwcześnie.
nie będę kupować Lindta, nawet w prezencie, bo to niepoważne i nierzetelne podejście do sprawy. po renomowanej firmie (za jaką Lindt chce uchodzić) spodziewałabym się więcej odpowiedzialności.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
Poniżej stanowisko Lindt w kwestii zawartości glutenu w naszych produktach, jakie otrzymałam kilka dni temu Pokrywa się z tym, co zamieszczono wyżej (w 2011).
- Ciemne i białe czekolady Lindt (twarde i bez dodatków) nie zawierają glutenu;
- Mleczne czekolady Lindt są produkowane z niewielką ilością ekstraktu słodowego (z jęczmienia), co sugeruje zawartość glutenu w produkcie. Jednakże zawartość glutenu w tych czekoladach wynosi poniżej 20ppm (20mg/kg), co oznacza, że są to produkty bezglutenowe wg norm Codex Alimentarius i regulacji Wspólnotowych;
- Produkty Lindt, których elementem składowym jest pszenica, zawierają gluten. Prosimy o sprawdzanie w recepturze naszych produktów czy w ich skład nie wchodzi pszenica.
- Ciemne i białe czekolady Lindt (twarde i bez dodatków) nie zawierają glutenu;
- Mleczne czekolady Lindt są produkowane z niewielką ilością ekstraktu słodowego (z jęczmienia), co sugeruje zawartość glutenu w produkcie. Jednakże zawartość glutenu w tych czekoladach wynosi poniżej 20ppm (20mg/kg), co oznacza, że są to produkty bezglutenowe wg norm Codex Alimentarius i regulacji Wspólnotowych;
- Produkty Lindt, których elementem składowym jest pszenica, zawierają gluten. Prosimy o sprawdzanie w recepturze naszych produktów czy w ich skład nie wchodzi pszenica.
Dzisiaj uzyskałam identyczną odpowiedź jak noodle, więc widać, że w polityce firmy niewiele się zmieniło. Może warto byłoby przebadać najpopularniejsze z ich produktów, skoro zapewniają, że nawet słód jęczmienny, który dodają ma nieszkodliwe stężenie glutenu.
Ostatnio zmieniony wt 17 wrz, 2013 11:47 przez dismiss, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Posty: 30
- Rejestracja: wt 10 cze, 2014 09:01
Re: lindt
O tym, że Goplana jest bezglutenowa doskonale wiemy. Czasem jednak kusi o inna czekoladę, bądź innej w sklepie nie ma. Co wtedy? Czy możemy sięgnąć po produkty firmy np. Lindt? Oto odpowiedź:
Poniżej przesyłam stanowisko Lindt w kwestii zawartości glutenu w naszych produktach:
http://pichcisz.pl/3076/czekolady-lindt ... en-mozemy/
Poniżej przesyłam stanowisko Lindt w kwestii zawartości glutenu w naszych produktach:
http://pichcisz.pl/3076/czekolady-lindt ... en-mozemy/