Piekarnia Cukiernia Smolorz Bogdan

Jeżeli znalazłeś nowego producenta, dowiedzialeś się czegoś nowego o nim - podziel się tą informacją.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
meggy
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 51
Rejestracja: pn 04 wrz, 2006 10:25
Lokalizacja: Śląsk/Wrocław

Piekarnia Cukiernia Smolorz Bogdan

Post autor: meggy »

Bezglutenowe chleby do kupienia m.in na BioBazarze w Katowicach oraz w sprzedaży wysyłkowej.
Napisałam do piekarni, aby dowiedzieć się czy w składzie jest skrobia pszenna bezglutenowa. Oto odpowiedź:

Skład chleba ciemnego:
Pełnoziarnista mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, Mąka z prosa,Mąka z tapioki pełnoziarnista, Mąka z amarantusa, Mączka z guarany, naturalny ksantan 0.01, olej rzepakowy 1.5 %, sól morska 1.5%, drożdże 0.25 woda, plantago psyllium błonnik

Skład chleba jasnego:
Pełnoziarnista mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, Mąka z prosa,Mąka z prosa pełnoziarnista, Mąka z amarantusa, Mączka z guarany, naturalny ksantan 0.01, olej rzepakowy 1.5 %, sól morska 1.5%, drożdże 0.25 woda, plantago psyllium błonnik

Jako dodatek może wystąpić ziarno słonecznika , pestki dyni, amarantus preparowany
Wszystkie użyte podstawowe surowce w produkcji są produktami BIO certyfikowanymi.
Chleb jest certyfikowany : Nr PL-EKO-05-004478/14/1

Dostępne:

Waga 400g

Chleb bezglutenowy jasny bez dodatków
Chleb bezglutenowy jasny amarantusem zewnątrz i wewnątrz
Chleb bezglutenowy jasny z ziarnem słonecznika zewnątrz i wewnątrz
Chleb bezglutenowy jasny z pestkami dyni zewnątrz i wewnątrz

Chleb bezglutenowy ciemny bez dodatków
Chleb bezglutenowy ciemny amarantusem zewnątrz i wewnątrz
Chleb bezglutenowy ciemny z ziarnem słonecznika zewnątrz i wewnątrz
Chleb bezglutenowy ciemny z pestkami dyni zewnątrz i wewnątrz

W składzie chleba bezglutenowego nie ma skrobi pszennej, proszku do pieczenia, sody, amoniaku.

Więcej informacji:
https://www.facebook.com/PiekarniaSmolorz
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 800&type=1
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 800&type=1
"Świat pełen jest osób pilnujących własnych przywilejów i cudzych obowiązków"
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 520
Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Re: Piekarnia Cukiernia Smolorz Bogdan

Post autor: Justyna1982 »

Zaglądnęłam z ciekawości na ich facebook i oni chyba pieką też normalne chleby glutenowe co z zaniczyszczeniami? Chleby bg mają osobne miejsce do mieszania, wypiekania, składowania itp. Bo jakoś podejżanie mi to wygląda albo ja przewrażliwiona jestem?
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Piekarnia Cukiernia Smolorz Bogdan

Post autor: Anula80 »

Faktycznie, tam jest głównie gluten. Bez badań bym nie zaryzykowała
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8222
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Piekarnia Cukiernia Smolorz Bogdan

Post autor: Leeloo »

niestety, większość uważa, że jak skład jest bez glutenu, to problem rozwiązany. A to dopiero początek naszej drogi :D
Awatar użytkownika
meggy
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 51
Rejestracja: pn 04 wrz, 2006 10:25
Lokalizacja: Śląsk/Wrocław

Re: Piekarnia Cukiernia Smolorz Bogdan

Post autor: meggy »

A ktoś z Was zajrzał na tą stronę?
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 800&type=1
Są zdjęcia "nowej pracowni bezglutenowej"
"Tak jak wcześniej wspominałem, wyroby bezglutenowe będą robione w specjalnie do tego celu przygotowanej pracowni poza piekarnią z produkcją konwencjonalną. Jest to w innej miejscowości, w innym budynku. Nie ma tutaj możliwości zanieczyszczenia produktu glutenem. Już od przyszłego tygodnia będę robił wyroby bezglutenowe samodzielnie , poza piekarnią."
"Świat pełen jest osób pilnujących własnych przywilejów i cudzych obowiązków"
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 364
Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Re: Piekarnia Cukiernia Smolorz Bogdan

Post autor: AndziaMamusia »

Ja zaglądałam, dopytywałam się i w przyszłym tygodniu chuba zamówie ;)
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 520
Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Re: Piekarnia Cukiernia Smolorz Bogdan

Post autor: Justyna1982 »

Mam pytanie czy Wy tam kupujecie te super bezglutenowe chleby??? Pan Smolorz jest wielce nieodpowiedzialny mami obietnicami o osobnym pomieszczeniu do wyrobu chlebów bg już od kwietnia. Pomieszczenie nadal nie działa na dodatek chleby jako "chleb bezlgutenowy" sprzedaje. To jest jakaś kpina i czysta nieopdpowiedzialność. Zgłosiłam sprawę do stowarzyszenia oby to jakoś załatwili jak nie sama zgłoszę sprawę do sanepidu oraz do rzecznika praw konsumenta. Jako konsument jestem oszukana. Najpierw dostałam na mail super ofertę chleba bg a po dłuższej korespondencji i mojej dociekliwości dostaję takie odpowiedzi:
Nie ma oznakowania "przekreślony kłos" a to świadczy o tym że może zawierać śladowe ilości. Takie są przepisy prawa. I tak jest zawsze jeśli nie ma "przekreślonego kłosa" Ja bym się nie odważył osobie chorej na celiakię podać chleba bez wspomnianej certyfikacji. Dopiero certyfikacja daje gwarancję bezglutenowości. My pieczemy dla osób na diecie bezglutenowej , nie dla chorych na celiakię . Przykro mi. Wszystkie surowce użyte są w naszym chlebie są z certyfikacją przekreślonego kłosa i certyfikacją bio, ale proces produkcji może zanieczyścić śladowo wyrób gotowy, i każdy kto pyta dostaje taką informację a kto nie pyta jest po prostu nie rozważny.
Pan uważa iż brak znaczka jest najważniejszy a to , że pisze iż jest to chleb bezglutenowy to co ???? Dla mnie to jakaś parodia. Mogę całą korespondencję jeszcze wkleić ale ta cytowana wyżej chyba wszystko mówi aaa Pan wspominał o cudnej nowej piekarni która ma powstać :)))
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Piekarnia Cukiernia Smolorz Bogdan

Post autor: Anula80 »

Justyna1982 pisze:i każdy kto pyta dostaje taką informację a kto nie pyta jest po prostu nie rozważny.

:????: :galy:

Ja bym to od razu zgłosiła do sanepidu :!:
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Justyna1982
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 520
Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
Lokalizacja: Rydułtowy

Re: Piekarnia Cukiernia Smolorz Bogdan

Post autor: Justyna1982 »

Zgłosił am do stowarzyszenia mail do sanepifu puszcze wieczorem jak dzieci dadzą się skupić co by głupot nie napisać
Dwa bezglutki - mama i syn :) Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
ODPOWIEDZ