Rolmięs Łabiszyn

Jeżeli znalazłeś nowego producenta, dowiedzialeś się czegoś nowego o nim - podziel się tą informacją.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 394
Rejestracja: ndz 22 sty, 2006 11:08
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: asiar »

Certyfikaty na wybrane wyroby posiadają firmy konspol i peklimar
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

wypróbowane firmy i dobre. Oby było więcej tych dobrych. Ja oststnio zaczęłam kupować troszkę droższe wyroby i są na prawdę lepsze więc chyba cena = jakość
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Awatar użytkownika
Ainer
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 85
Rejestracja: pt 26 maja, 2006 15:21
Lokalizacja: Słupsk

Post autor: Ainer »

Mój dietetyk twierdził, że najlepiej spożywać wyroby wykonane samemu :lol: np: pieczone mięso, zasada jedna wędliny w jednym kawałku jak to określił : szynka, polędwica. Niestety to trochę kosztuję . Powiedział żebym unikała wędlin mielonych.My bezglutenowcy mamy szczęście wszystko z najwyższych półek :wink:
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

Ainer pisze:My bezglutenowcy mamy szczęście wszystko z najwyższych półek
jeśli tylko komuś portfel dopisuje a to w tych czasach mało spotykane.
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Awatar użytkownika
Ainer
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 85
Rejestracja: pt 26 maja, 2006 15:21
Lokalizacja: Słupsk

Post autor: Ainer »

Masz racje. ja po wizycie u dietetyka wyszłam załamana, bo stwierdziłam, że pracuję tylko na moją dietkę, a gdzie reszta?
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

dokładnie tak jak mówisz a tu trzeba jeszcze o wiele więcej niż jeść.
"...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi - bo nie jesteś sam. Niech dobry Bóg zawsze cię za rękę trzyma..."
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

Wiecie co? Może ja jakaś dziwna jestem, ale się zwyczajnie odzwyczaiłam od jedzenia wędlin kupowanych w sklepie. Sama sobie piekę, duszę, albo robię w inny sposób... I już mnie nawet nie ciągnie, wcale mi tego nie brakuje. Inna sprawa, że ja nigdy np. kiełbas nie lubiłam, więc mi ich nie żal. Ale dobrze przyrządzone mięso bije na głowę każdą wędlinę "kupną". Wszystko jest kwestią przyzwyczajenia. I jest to jednak spora oszczędność...
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 428
Rejestracja: pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Post autor: -ania- »

mi też kiełbas nie żal :D moja mama jest mistrzynią w pieczeniu indyka! mniam. wszystko inne też zresztą robi pyszne :D taką pierś z indyka to mozna przeciez i na ciepło i na kanapkę.
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Joanna P.
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 166
Rejestracja: pt 09 gru, 2005 10:25
Lokalizacja: Słupsk

Post autor: Joanna P. »

Prawda, że temat Rolmięs okazał się bardzo pojemny?
A ja tu trochę przynudzę, bo porozmawiałam dzisiaj z panią z Rolmięsu i dowiedziałam się że ich produkty są już po badaniach i otrzymały pozytywną opinię Instytutu.
Przebadane zostały wędliny "konwencjonalne", natomiast nie badano wędlinEkologicznych, gdyż producent uznał że z racji użytych do produkcji składników (żadnych "uszlachetniaczy", wypełniaczy, soi itp.) nie potrzebują potwierdzania ich bezglutenowości. Zaś co do tych konwencjonalnych, to badania wykazały, że przy normie zawartości glutenu do 20 ppm, ich wędliny zasługują na status bezglutenowych i zawierają:
Szynka - 3 ppm
Szynkowa - 3,9 ppm
Kaszanka - 3,6 ppm
Parówki grube i cienkie - po 3 ppm
kiełbasa złotnicka - 3 ppm

Pozostaje kwestia, ile tych ppm można zjeść np. rocznie, żeby uważać dietę za bezglutenową?
Ale to też już poza sprawą Rolmięsu.
Awatar użytkownika
tyqua
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 104
Rejestracja: wt 30 maja, 2006 13:24
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: tyqua »

Dziś pani w sklepie ze zdrową żywnością proponowała mi jakieś nowe wędliny Rolmięsu, ponoć bezglutenowe, ale nie ekologiczne. Nie przyjrzałam się im bliżej, a teraz żałuję, bo na stronie producenta nie znalazłam żadnej informacji.
Awatar użytkownika
miszczPZ
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 175
Rejestracja: śr 07 sty, 2004 16:27
Lokalizacja: Poznań

Post autor: miszczPZ »

Joanna P. pisze: Kaszanka - 3,6 ppm
Kaszanka? to kaszanki się nie robi z kaszy (bodajże jęczmiennej) ?
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
Joanna P.
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 166
Rejestracja: pt 09 gru, 2005 10:25
Lokalizacja: Słupsk

Post autor: Joanna P. »

Istnieje wersja z kaszą gryczaną, więc chyba o taką chodzi. Inaczej by nie wyszło 3,6 ppm - to jest wynik na granicy wykrywalności...
krystna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 448
Rejestracja: sob 09 kwie, 2005 14:45
Lokalizacja: Nakło nad Notecią

Post autor: krystna »

Firma Rolmięs ma certyfikaty bezglutenowości na następujące produkty:
szynka
parówki cienkie i grube
kaszanka z kaszą gryczaną
kiełbasa złotnicka
Parówki są pycha.
Obrazek

Gazeta Internetowa "Małpia Gazeta" - Serwujemy bardzo dobre wiadomości!
idka_7
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 197
Rejestracja: śr 30 kwie, 2008 13:02
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Post autor: idka_7 »

a czy one są również ekologiczne?
pawelecb
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: śr 16 lip, 2008 13:08
Lokalizacja: Byggoszcz

Post autor: pawelecb »

Produkt ekologiczny to taki, który posiada certyfikat.
Z informacji, które posiadam: Rolmięs produkuje wędliny tradycyjne(to takie "domowe" kiełbasy bez ulepszaczy i sztucznych wypełniaczy a wśród nich kilka kiełbas "bezglutenowych") i ekologiczne (do wyrobu których wykorzystuje surowce ekologiczne tj.
mięso z gospodarstw ekologicznych, naturalne przyprawy ale co najważniejsze, przy produkcji wędlin nie stosuje sztucznych konserwantów i nie "pompuje" wędlin wodą )
Wniosek: wędliny są smaczne i "treściwe",więcej mięsa w mięsie :), a jeżeli nie są sztucznie ulepszane to na pewno nie zaszkodzą. Więcej informacji na temat ekologii znajdziesz na:www.rolnictwoekologiczne.org.pl; a o produktach Rolmięsu na: www.rolmies.pl/sklep
Pozdr.
ODPOWIEDZ