Bioavena
Moderator: Moderatorzy
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Co ma glutaminian wspólnego z glutenem? Oprócz nazwy?
Proszę przeszukać forum przed pisaniem postów.
Proszę przeszukać forum przed pisaniem postów.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Co do glutaminianu sodu, to dietetyczka mówiła mi że absolutnie jest zakazany w diecie bezglutenowej, więc nie wnikam, tylko unikam. Czytałam gdzieś że może być z mąką pszenna, bo najtańsza, więc pewnie w Polsce tak robią.
Skład przyprawy firmy Bioavena:mielone suszone warzywa:marchew. pietruszka korzeń i nać, seler korzeń nać, cebula, lubczyk, czosnek (9%), sól morska.
Wynika z tego że jest bezpieczna.
Skład przyprawy firmy Bioavena:mielone suszone warzywa:marchew. pietruszka korzeń i nać, seler korzeń nać, cebula, lubczyk, czosnek (9%), sól morska.
Wynika z tego że jest bezpieczna.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Ze świecą w Polsce szukać dietetyka, który zna się na celiakii...
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Pewnie masz rację. Ja z celiakią mam do czynienia od 6 mies zaledwie. Spotkanie z dietetyczką miałam na początku jak u Gabrysi zdiagnozowano celiakię. Dostałam listę czego nie wolno i tam był właśnie glutaminian. Dlatego zaczęłam szerokim łukiem omijać produkty z glutaminianem. Może lepiej dmuchać na zimne. Sama nie wiem. Boję się tylko, żeby nie popaść w jakąś paranoję.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Zobacz na te posty: viewtopic.php?p=37877#37877
oraz tutaj: viewtopic.php?p=18963#18963
Paranoja jest bardzo zła, jasne.
Oczywiście nie namawiam nikogo do opychania się glutaminianem, ale nie ma co przesadzać: jego skład jest teoretycznie bezpieczny, a sama zawartość dodatku w produkcie też jest niska.
oraz tutaj: viewtopic.php?p=18963#18963
Paranoja jest bardzo zła, jasne.
Oczywiście nie namawiam nikogo do opychania się glutaminianem, ale nie ma co przesadzać: jego skład jest teoretycznie bezpieczny, a sama zawartość dodatku w produkcie też jest niska.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia