Szarłat

Jeżeli znalazłeś nowego producenta, dowiedzialeś się czegoś nowego o nim - podziel się tą informacją.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Możesz poprosić producenta, żeby wysłał Ci skan wyniku badania na zawartość glutenu, innej opcji chyba nie ma.
Brawurka81
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 15
Rejestracja: wt 28 cze, 2011 05:40
Lokalizacja: 3-miasto

Post autor: Brawurka81 »

mam pytanie, czy może już ktoś pytał producenta i uzyskał odpowiedz, czy maka gryczana jest także bezglutenowa tak jak płatki gryczane tej firmy?
herbiness
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: pt 02 lis, 2012 20:07
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Post autor: herbiness »

Robię z amarantusa takie deserowe danie : budyń amarantusowy. Danie polega na tym, że najpierw gotuję amarantus, następnie dosypuję płatki owsiane, kaszę kukurydzianą, opcjonalnie budyń z torebki, przyprawy, owoce suszone, ziarna (np.sezam, słonecznik) . Do tego słodka polewa.

Warto zaprzyjaźnić się z amarantusem, bo to świetne źródło substancji odżywczych. Ziarno jest uprawiane w Polsce, można tanio kupić od plantatora.

więcej o budyniu amarantusowym http://www.herbiness.com/szarlat-czyli-amarantus/

smacznego
Inez

taki budyń może być też fajną masą do przekładania wafli (wafle jeszcze nie opracowane)
Awatar użytkownika
Anja
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 287
Rejestracja: czw 17 kwie, 2014 12:45
Lokalizacja: Szczecin

Re: Szarłat

Post autor: Anja »

A jak przechowujecie ziarno amarantusa aby się nie psuło?
ODPOWIEDZ