Placki ziemniaczane z cukinia.
Moderator: Moderatorzy
Placki ziemniaczane z cukinia.
- kg ziemniakow surowych ,2 ziemniaki ogotowane.1 cebula.1 srednia cukinia,2jajka,2lub 3 lyzki bulki tartej bezglutenowej,olej do smazenia,sol.pieprz do smaku. Ziemniaki surowe zetrzec na tarce,dodac rozgniecione na miazge ziemniaki ugotowane,podsmazyc na patelni drobno pokrojana cebule,lekko zrumienic,dodac do miazgi ziemniaczanej,obrac cukinie,potrzec na tarce,dodac do ziemniakow,(srodkowa czesc cukini wyrzucic)dodac 2 zoltka,sol,pieprz.z dwoch bialek ubic piane,dodac do masy ziemniaczanej,wymieszac.Jezeli ciasto jest za rzadkie,dodac bulke tarta,wymieszac.Piec na oleju,na zloty kolor.Placki sa dosc pracochlonne,ale zapewniam,ze smakuja wysmienicie.Robilam je kilka razy,polecam na zimowe wieczory. :P
- helenae1
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 53
- Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
- Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław
Re: Placki ziemniaczane z cukinia.
To ja się dołączę z przepisem "pokrewnym"
Wszystko surowe - tarte ziemniaki, tarta cukinia, tarta dynia - mieszamy w dowolnych proporcjach,
o ile 1/2 stanowią ziemniaki
Tarta cebula - 1 niewielka.
Jajka - na średnią miskę tartych warzyw dodaję 3, na większą 5.
Sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy.
Mąka ziemniaczana - najwyżej 3-4 czubate łyżki.
Wszystko mieszamy i można smażyć
Wszystko surowe - tarte ziemniaki, tarta cukinia, tarta dynia - mieszamy w dowolnych proporcjach,
o ile 1/2 stanowią ziemniaki
Tarta cebula - 1 niewielka.
Jajka - na średnią miskę tartych warzyw dodaję 3, na większą 5.
Sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy.
Mąka ziemniaczana - najwyżej 3-4 czubate łyżki.
Wszystko mieszamy i można smażyć
- helenae1
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 53
- Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
- Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław
Re: Placki ziemniaczane z cukinia.
Hehe, dobry pomysł :-).
Ale można też użyć elektrycznej tarki (np. w robocie kuchennym),
nie będzie wtedy takiej "miazgi" tylko trochę grubsze kawałki warzyw.
Ale można też użyć elektrycznej tarki (np. w robocie kuchennym),
nie będzie wtedy takiej "miazgi" tylko trochę grubsze kawałki warzyw.
- uniaczek
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 507
- Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
- Lokalizacja: Gniezno
Re: Placki ziemniaczane z cukinia.
Ja ścieram malakserem ziemniaki na miazgę, natomiast cukinię ucieram na nożu z dużymi otworami. Wtedy cukinia nie daje tyle soku, po połączeniu razem obydwu warzyw placki mają fajną strukturę.
Cebuli nie daję, bo placki ziemniaczano-cukiniowe jemy na słodko ze śmietaną, powidłami bądź z dżemem
Cebuli nie daję, bo placki ziemniaczano-cukiniowe jemy na słodko ze śmietaną, powidłami bądź z dżemem
- helenae1
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 53
- Rejestracja: pn 26 sty, 2015 11:34
- Lokalizacja: Bolesławiec / Wrocław
Re: Placki ziemniaczane z cukinia.
Acha, i nie powinnam zapomnieć o wersji z dynią - ten sam przepis, tylko tarta dynia zamiast cukini :-)
ten pomarańczowy kolor powala :-P
ten pomarańczowy kolor powala :-P
Re: Placki ziemniaczane z cukinia.
Może być niezłe, tym bardziej, że zima coraz bliżej, a ziemniak jest jednak sycący:)
Re: Placki ziemniaczane z cukinia.
W domu uwielbiamy placki ziemniaczane jak i również placki z cukinii