Placki ziemniaczane po amerykańsku

Wszystko co można wyczarować z ziemniaka - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Placki ziemniaczane po amerykańsku

Post autor: Agniesia »

PLACKI ZIEMNIACZANE PO AMERYKAŃSKU
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
-1 l mleka
- 20 dag mąki
- 1 łyżka masła
- 35 dag obranych ziemniaków
- zielenina
- olej do smażenia
Wbić na miskę żółtka jajek, wymieszać z mlekiem, dodawać po trochu mąkę , następnie rozpuszczone masło, dokładnie wymieszać. Ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć płyn. Ubić pianę z białek, dodać do masy ziemniaczanej, ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką. Rozgrzać na średniej patelni trochę oliwy, nakładać przygotowaną masę. Smażyć każdy placek przez około 3 min. Z każdej strony.
Obrazek
Awatar użytkownika
Anna Frączek
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 104
Rejestracja: sob 01 kwie, 2006 22:25
Lokalizacja: Kielce

Post autor: Anna Frączek »

Jaką mąkę najlepiej dodawać do placków ziemniaczanych? Bo ja robię takie tradycyjne i po dodaniu jajek,cebuli,soli i pieprzu dzielę na dwie części i dopiero dodaję mąki. Tylko narazie eksperymentowałam z różnymi mąkami, ale może ktoś z was wypróbował, z którą najsmaczniejsze? Może jakiś mix?
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 824
Rejestracja: czw 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: kfiatek »

Ja zawsze dodaję po prostu ziemniaczanej :) A w dzielenie ciasta na 2 wersje zupełnie nie chce mi się bawić...
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
Awatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 394
Rejestracja: ndz 22 sty, 2006 11:08
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: asiar »

ja dodaję mixu, byle nie za dużo, bo mogą być twarde
Awatar użytkownika
Asia S.
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 313
Rejestracja: ndz 20 mar, 2005 21:57
Lokalizacja: Radom

Post autor: Asia S. »

ja dodaję mixu pierogowo-naleśnikowego z Bezglutenu,zawsze wychodzą pyszne placki, również np. z jabłkami.
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

Ja też dodaję mąkę ziemniaczaną.
Obrazek
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 527
Rejestracja: ndz 28 lis, 2004 17:31
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Patka »

ja robię tylko z tartych grubo ziemniaków i kilku łyżek mąki ziemniaczanej wychodza boskie :D
Awatar użytkownika
Jola-Gabrysia
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 133
Rejestracja: czw 08 sty, 2004 07:13
Lokalizacja: LUBLIN

Post autor: Jola-Gabrysia »

Bardzo są smaczne z mąką gryczaną / ja mielę kaszę gryczaną w młynku do kawy/. Spróbujcie są smaczne .
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

hmmm ja najczęściej z mąki ziemniaczanej lub mixów - w sumie co mi się nawinie bezglutenowego to sypię - uwiebiam placuszki z mięsnym gulaszem, przecierem, papryką i cebulką - pychoootka - taka wariacja placków po Bytomsku lub znanego w polsce jako po węgiersku.
paweł39
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: ndz 26 lis, 2006 19:19
Lokalizacja: Szczecin

bez mąkki najlepsze

Post autor: paweł39 »

Tylko tarte ziemniaki (można lekko zlac wode jeśli za duzo) sól, pieprz, jajko i smażymy. Takie najlepsze bo naturalne. Z jaką kolwiek mąką zmieniają smak.
Dodajcie ociupinkę cynamonu :=D>: ale delikatnie wypróbujcie coraz wiecej za kazdym razem zeby nie przesadzic. Nabieraja specyficznego smaku a nie są "zmączone".
Ssmacznego :lol:
ODPOWIEDZ