Składniki:
boczek wędzony - 200g
cebule - 2 szt
jajka/siemie lniane (zamiennie) - 3 szt lub 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
ziemniaki - 1,5 kg
majeranek lub zioła prowansalskie
inne przyprawy jak sól, pieprz, papryka słodka, gałka wg upodobania.
Cebule i boczek pokroić w kostke i podsmażyć na patelni trochę doprawione przyprawami. Odstawić do ostygnięcia. Jak ktoś zamiast jajek dodaje siemię to zmielić i zalać ciepłą wodą najlepiej, bo lepiej w ciepłej się łączy.
W tym czasie ziemniaki zetrzeć drobno i odsączyć. Dodać mąkę, jajka/siemię, przestudzoną zawartość patelni, zioła i przyprawy i mieszać. Jak za rzadkie to dodać mąki. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem i piec 170-180C przez ok 1,5h.
Ja boczku daję min 500g i cebuli sporo 6-7, ale i ziemniaków min 3kg (robiłem już z pięciu). Po odciśnięciu ziemniaków to w pojemniku z tym sokiem dodaję to co jest na dnie zamiast mąki ziemniaczanej. Smakuje coś jak placek ziemniaczany
Baba ziemniaczana
Moderator: Moderatorzy