Wow! Jaka szybka odpowiedź
Dziękuję!
Test żywności płynem Lugola - wykrywa skrobię, nie gluten!
Moderator: Moderatorzy
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Reakcja która przebiega to reakcja jodu ze skrobią. Nie pamiętam dokładnie, a nie mam przy sobie literatury, ale podejrzewam, że chodzi o tworzenie kompleksu jodu z resztami glukozowymi, którego barwa jest w jakiś sposób determinowana sposobem usieciowania tych reszt.
Skąd weźmiesz jod nie ma znaczenia. Byle był to swobodny jod cząsteczkowy. Roztworem substancji, której używa się do jodowania soli kuchennej również pewnie mogłabyś otrzymać granatowe czy czarne zabarwienie. Chociaż są reakcje, w których wolny jod cząsteczkowy zostaje związany z jakimś innym reagentem i przez to nie daje zabarwienia skrobi bądź to zabarwienie znika. Taki jest pewnie mechanizm znikania czarnych plam z wędlin drobiowych .
Przykładem takiej reakcji jest reakcja z KOH. Jeśli sól kuchenną joduje się KI, mogłabyś nie otrzymać zabarwienia.
Skąd weźmiesz jod nie ma znaczenia. Byle był to swobodny jod cząsteczkowy. Roztworem substancji, której używa się do jodowania soli kuchennej również pewnie mogłabyś otrzymać granatowe czy czarne zabarwienie. Chociaż są reakcje, w których wolny jod cząsteczkowy zostaje związany z jakimś innym reagentem i przez to nie daje zabarwienia skrobi bądź to zabarwienie znika. Taki jest pewnie mechanizm znikania czarnych plam z wędlin drobiowych .
Przykładem takiej reakcji jest reakcja z KOH. Jeśli sól kuchenną joduje się KI, mogłabyś nie otrzymać zabarwienia.
Ostatnio zmieniony ndz 05 gru, 2010 15:55 przez titrant, łącznie zmieniany 2 razy.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]