soki Paola

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

milia6
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: pn 26 lis, 2007 15:50
Lokalizacja: opolskie

soki Paola

Post autor: milia6 »

Proszę o informacje czy soki Paola zawierają gluten?
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Jeśli podasz nam skład tego soku postaramy się odpowiedzieć. Jeśli któryś ze składników będzie wątpliwy pozostaje tylko kontakt z producentem, tak, jak robi to wielu z nas.
milia6
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: pn 26 lis, 2007 15:50
Lokalizacja: opolskie

soki Paola

Post autor: milia6 »

  • Dziękuje za odpowiedź.Etykieta zawiera tylko taką informacje:Soki Domowe Paola, oparte są wyłącznie na naturalnych składnikach. Sekretem ich wyjątkowego smaku jest domowa receptura - oddająca smak prawdziwych babcinych soków. Naturalne owocowe soki są cennym źródłem witamin, a zwłaszcza podnoszącej odporność organizmu witaminy C. Zawierają liczne mikroelementy, przez co mają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. W chwili obecnej, linię Soków Domowych udoskonalono o unikalne zamknięcie - korek niekapek. Takie zamknięcie pozwala na precyzyjne nalewanie soku a butelka zawsze pozostaje czysta.
    W internecie znalazłam też, że te soki zawierają syrop fruktozowo-glukozowy a z nim nigdy nic nie wiadomo.
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Ale skład musi być podany, gdyż nie jest to produkt jednoskładnikowy :)
Awatar użytkownika
Ola*
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 441
Rejestracja: śr 15 lut, 2006 10:41
Lokalizacja: Katowice

Post autor: Ola* »

W domu z mężem średnio wypijamy litr soku malinowego paola tygodniowo ;)
Służę składem:
Sok mainowyy wysokosłodzony. Extrakt min 65%. Wyprodukowano z soku zagęszczonego. Pasteryzowany. Słodzony. Skład: cukier(C) i/lub syrop glukozowo-fruktozowy(S), woda, sok malinowy (odtworzony z soku zagęszczonego) 40%, aromat.
mila6 pisze: W internecie znalazłam też, że te soki zawierają syrop fruktozowo-glukozowy a z nim nigdy nic nie wiadomo.
Wiadomo. Zgodnie z jakąś tam dyrektywą Unii (poszukaj, jest na forum) syrop glukozowo-fruktozowy nie wywołuje niepożądanych reakcji u osób z nietolerancją glutenu. Jestem przekonania, że w UE wprowadzenie tego typu przepisów poparte jest konkretnymi badaniami.
BuenaDzidzia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 86
Rejestracja: czw 12 lip, 2007 22:49
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: BuenaDzidzia »

Ola* pisze:Służę składem:
Sok mainowyy wysokosłodzony. Extrakt min 65%. Wyprodukowano z soku zagęszczonego. Pasteryzowany. Słodzony. Skład: cukier(C) i/lub syrop glukozowo-fruktozowy(S), woda, sok malinowy (odtworzony z soku zagęszczonego) 40%, aromat.
-
wygląda na to,że glutenu brak :D . Za wikipedia podaję,że glukoza i fruktoza to cukry pochodzące z owoców i miodu tak wiec dla celiaków bezpieczne. Jedynie na co można ewentualnie uważać to zbyt duże spożycie fruktozy (wolniej ją organizm przyswaja), która w dużych ilościach powoduje biegunkę i bóle jelitowo-żoładkowe. Zatem-smacznego :)
Miłośnicy kuchni i przyrody łączcie się
Awatar użytkownika
Ola*
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 441
Rejestracja: śr 15 lut, 2006 10:41
Lokalizacja: Katowice

Post autor: Ola* »

Dzidzu - syrop glukozowo fruktozowy może być robiony z pszenicy.
Na dowód polecam ten wątek : topics3/syrop-glukozowo-fruktozowy-vt827.htm

Chodzi mi o informacje od producentów, że syrop g-f może być robiony z pszenicy. Bo jeśli chodzi o to czy zawiera gluten to od jakiegoś czasu obowiązuje rozporządzenie UE, z którego wynika że soki g-k nam nie szkodzą :D :D

A propos Wikipedi - dziewczyno, to nie jest źródło wiedzy! Może być źródłem pierwszej informacji, jeśli potem chcesz ją pogłębić korzystając z wiarygodnych. A już na pewno nie źródłem wiedzy o celiakii, z którą często lekarze mają problemy. Pamiętaj, że Wikipedia jest tworzona przez zwykłych ludzi i nikt nie weryfikuje treści artykułów.
milia6
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: pn 26 lis, 2007 15:50
Lokalizacja: opolskie

soko Paola

Post autor: milia6 »

Bardzo Wszystkim dziękuje za odpowedzi :)
BuenaDzidzia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 86
Rejestracja: czw 12 lip, 2007 22:49
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: BuenaDzidzia »

Ola*, , bardzo dziękuję za odesłanie do wskazanego wątku=-bardzo interesujący. Jednakowoż nie rozwiazuje problemu milia6. Dlatego z powyższym zamierzam napisać do Paoli z prośbą o wyjasnienie tego co nas celiaków interesuje. Jak tylko otrzymam info podzielę się z Wami nią na forum. Pozdr.
Apropos-sama napewno nieraz korzystasz z Wikipedii- a jesli kogoś temat interesuje baaardzo mocno to zapewne podrązy gdzie tylko sie da. Mój błąd,że nie dotarłam wcześniej do wątku do któergo mnie odesłałaś.Może nie byłoby tej rugi:
Ola* pisze:A propos Wikipedi - dziewczyno, to nie jest źródło wiedzy! Może być źródłem pierwszej informacji, jeśli potem chcesz ją pogłębić korzystając z wiarygodnych. A już na pewno nie źródłem wiedzy o celiakii, z którą często lekarze mają problemy. Pamiętaj, że Wikipedia jest tworzona przez zwykłych ludzi i nikt nie weryfikuje treści artykułów.
Dzięki.
Miłośnicy kuchni i przyrody łączcie się
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Dzidziu, ale to Ty napisałaś, że glutenu brak, bo
BuenaDzidzia pisze:glukoza i fruktoza to cukry pochodzące z owoców i miodu tak wiec dla celiaków bezpieczne.
. Glukoza i fuktoza to jedno, a syrop glukozowo-fruktozowy to drugie, więc nie wprowadzaj zamieszania.
milia6
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: pn 26 lis, 2007 15:50
Lokalizacja: opolskie

soki Paola

Post autor: milia6 »

W pewnym momencie wydawało mi się, że już wiem czy te soki mogę podawać mojej córeczce czy nie. Ale teraz zrobiło się takie zamieszanie,że już sama nie wiem... Za każdym razem gdy chcę wprowadzić do jadłospisu mojej Emilki jakąś nowość przekopuje neta i nie ma większego problemu,zawsze jest tylko problem z tym syropem glukozowo-fruktozowym z którym nigdy nic nie wiadomo.Nie chciałam narobić takiego zamieszania,ale będę wdzięczna BuenaDzidzia za informację którą mam nadzieje dostanie od producenta soków Paola.Jeszcze raz Wszystkim dziękuję:)
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

Zadzwoniłem, żeby nie było, że tylko krytykuję :036:
Dodzwoniłem się do oddziału firmy HOOP w Bielsku, która jest producentem soku Paola. Pani główny technolog poinformowała mnie, że ani w soku, ani w syropie nie występują żadne białka. Wszystkie składniki i półprodukty muszą być wolne od białek, gdyż w przeciwnym razie uniemożliwiłoby to produkcję soku. Tak więc glutenu też nie ma.
milia6
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: pn 26 lis, 2007 15:50
Lokalizacja: opolskie

soki Paila

Post autor: milia6 »

100krotne dziękuje <roza>
Awatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 866
Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: GosiaM »

Rafal_tata pisze:Zadzwoniłem, żeby nie było, że tylko krytykuję
:D :D a tak na marginesie to każdy przecież mógł to zrobić ;)
Rafal_tata pisze:Tak więc glutenu też nie ma
dziś lecę kupić soczek malinowy :)
Awatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 2660
Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Rafal_tata »

GosiaM pisze:Rafal_tata napisał/a:
Zadzwoniłem, żeby nie było, że tylko krytykuję
:D :D a tak na marginesie to każdy przecież mógł to zrobić ;)
No właśnie :) Więcej inicjatywy, ludziska.
ODPOWIEDZ