soki Paola
Moderator: Moderatorzy
soki Paola
Proszę o informacje czy soki Paola zawierają gluten?
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Jeśli podasz nam skład tego soku postaramy się odpowiedzieć. Jeśli któryś ze składników będzie wątpliwy pozostaje tylko kontakt z producentem, tak, jak robi to wielu z nas.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
soki Paola
- Dziękuje za odpowiedź.Etykieta zawiera tylko taką informacje:Soki Domowe Paola, oparte są wyłącznie na naturalnych składnikach. Sekretem ich wyjątkowego smaku jest domowa receptura - oddająca smak prawdziwych babcinych soków. Naturalne owocowe soki są cennym źródłem witamin, a zwłaszcza podnoszącej odporność organizmu witaminy C. Zawierają liczne mikroelementy, przez co mają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. W chwili obecnej, linię Soków Domowych udoskonalono o unikalne zamknięcie - korek niekapek. Takie zamknięcie pozwala na precyzyjne nalewanie soku a butelka zawsze pozostaje czysta.
W internecie znalazłam też, że te soki zawierają syrop fruktozowo-glukozowy a z nim nigdy nic nie wiadomo.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Ale skład musi być podany, gdyż nie jest to produkt jednoskładnikowy ![n :)](./images/smilies/001.gif)
![n :)](./images/smilies/001.gif)
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
W domu z mężem średnio wypijamy litr soku malinowego paola tygodniowo
Służę składem:
Sok mainowyy wysokosłodzony. Extrakt min 65%. Wyprodukowano z soku zagęszczonego. Pasteryzowany. Słodzony. Skład: cukier(C) i/lub syrop glukozowo-fruktozowy(S), woda, sok malinowy (odtworzony z soku zagęszczonego) 40%, aromat.
![n ;)](./images/smilies/004.gif)
Służę składem:
Sok mainowyy wysokosłodzony. Extrakt min 65%. Wyprodukowano z soku zagęszczonego. Pasteryzowany. Słodzony. Skład: cukier(C) i/lub syrop glukozowo-fruktozowy(S), woda, sok malinowy (odtworzony z soku zagęszczonego) 40%, aromat.
Wiadomo. Zgodnie z jakąś tam dyrektywą Unii (poszukaj, jest na forum) syrop glukozowo-fruktozowy nie wywołuje niepożądanych reakcji u osób z nietolerancją glutenu. Jestem przekonania, że w UE wprowadzenie tego typu przepisów poparte jest konkretnymi badaniami.mila6 pisze: W internecie znalazłam też, że te soki zawierają syrop fruktozowo-glukozowy a z nim nigdy nic nie wiadomo.
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Na diecie od stycznia 2006
Na diecie od stycznia 2006
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 86
- Rejestracja: czw 12 lip, 2007 22:49
- Lokalizacja: Warszawa
-Ola* pisze:Służę składem:
Sok mainowyy wysokosłodzony. Extrakt min 65%. Wyprodukowano z soku zagęszczonego. Pasteryzowany. Słodzony. Skład: cukier(C) i/lub syrop glukozowo-fruktozowy(S), woda, sok malinowy (odtworzony z soku zagęszczonego) 40%, aromat.
wygląda na to,że glutenu brak
![n :D](./images/smilies/002.gif)
![n :)](./images/smilies/001.gif)
Miłośnicy kuchni i przyrody łączcie się
Dzidzu - syrop glukozowo fruktozowy może być robiony z pszenicy.
Na dowód polecam ten wątek : topics3/syrop-glukozowo-fruktozowy-vt827.htm
Chodzi mi o informacje od producentów, że syrop g-f może być robiony z pszenicy. Bo jeśli chodzi o to czy zawiera gluten to od jakiegoś czasu obowiązuje rozporządzenie UE, z którego wynika że soki g-k nam nie szkodzą
![n :D](./images/smilies/002.gif)
A propos Wikipedi - dziewczyno, to nie jest źródło wiedzy! Może być źródłem pierwszej informacji, jeśli potem chcesz ją pogłębić korzystając z wiarygodnych. A już na pewno nie źródłem wiedzy o celiakii, z którą często lekarze mają problemy. Pamiętaj, że Wikipedia jest tworzona przez zwykłych ludzi i nikt nie weryfikuje treści artykułów.
Na dowód polecam ten wątek : topics3/syrop-glukozowo-fruktozowy-vt827.htm
Chodzi mi o informacje od producentów, że syrop g-f może być robiony z pszenicy. Bo jeśli chodzi o to czy zawiera gluten to od jakiegoś czasu obowiązuje rozporządzenie UE, z którego wynika że soki g-k nam nie szkodzą
![n :D](./images/smilies/002.gif)
![n :D](./images/smilies/002.gif)
A propos Wikipedi - dziewczyno, to nie jest źródło wiedzy! Może być źródłem pierwszej informacji, jeśli potem chcesz ją pogłębić korzystając z wiarygodnych. A już na pewno nie źródłem wiedzy o celiakii, z którą często lekarze mają problemy. Pamiętaj, że Wikipedia jest tworzona przez zwykłych ludzi i nikt nie weryfikuje treści artykułów.
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Na diecie od stycznia 2006
Na diecie od stycznia 2006
soko Paola
Bardzo Wszystkim dziękuje za odpowedzi ![n :)](./images/smilies/001.gif)
![n :)](./images/smilies/001.gif)
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 86
- Rejestracja: czw 12 lip, 2007 22:49
- Lokalizacja: Warszawa
Ola*, , bardzo dziękuję za odesłanie do wskazanego wątku=-bardzo interesujący. Jednakowoż nie rozwiazuje problemu milia6. Dlatego z powyższym zamierzam napisać do Paoli z prośbą o wyjasnienie tego co nas celiaków interesuje. Jak tylko otrzymam info podzielę się z Wami nią na forum. Pozdr.
Apropos-sama napewno nieraz korzystasz z Wikipedii- a jesli kogoś temat interesuje baaardzo mocno to zapewne podrązy gdzie tylko sie da. Mój błąd,że nie dotarłam wcześniej do wątku do któergo mnie odesłałaś.Może nie byłoby tej rugi:
Apropos-sama napewno nieraz korzystasz z Wikipedii- a jesli kogoś temat interesuje baaardzo mocno to zapewne podrązy gdzie tylko sie da. Mój błąd,że nie dotarłam wcześniej do wątku do któergo mnie odesłałaś.Może nie byłoby tej rugi:
Dzięki.Ola* pisze:A propos Wikipedi - dziewczyno, to nie jest źródło wiedzy! Może być źródłem pierwszej informacji, jeśli potem chcesz ją pogłębić korzystając z wiarygodnych. A już na pewno nie źródłem wiedzy o celiakii, z którą często lekarze mają problemy. Pamiętaj, że Wikipedia jest tworzona przez zwykłych ludzi i nikt nie weryfikuje treści artykułów.
Miłośnicy kuchni i przyrody łączcie się
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Dzidziu, ale to Ty napisałaś, że glutenu brak, bo
. Glukoza i fuktoza to jedno, a syrop glukozowo-fruktozowy to drugie, więc nie wprowadzaj zamieszania.BuenaDzidzia pisze:glukoza i fruktoza to cukry pochodzące z owoców i miodu tak wiec dla celiaków bezpieczne.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
soki Paola
W pewnym momencie wydawało mi się, że już wiem czy te soki mogę podawać mojej córeczce czy nie. Ale teraz zrobiło się takie zamieszanie,że już sama nie wiem... Za każdym razem gdy chcę wprowadzić do jadłospisu mojej Emilki jakąś nowość przekopuje neta i nie ma większego problemu,zawsze jest tylko problem z tym syropem glukozowo-fruktozowym z którym nigdy nic nie wiadomo.Nie chciałam narobić takiego zamieszania,ale będę wdzięczna BuenaDzidzia za informację którą mam nadzieje dostanie od producenta soków Paola.Jeszcze raz Wszystkim dziękuję:)
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Zadzwoniłem, żeby nie było, że tylko krytykuję
Dodzwoniłem się do oddziału firmy HOOP w Bielsku, która jest producentem soku Paola. Pani główny technolog poinformowała mnie, że ani w soku, ani w syropie nie występują żadne białka. Wszystkie składniki i półprodukty muszą być wolne od białek, gdyż w przeciwnym razie uniemożliwiłoby to produkcję soku. Tak więc glutenu też nie ma.
![n :036:](./images/smilies/036.gif)
Dodzwoniłem się do oddziału firmy HOOP w Bielsku, która jest producentem soku Paola. Pani główny technolog poinformowała mnie, że ani w soku, ani w syropie nie występują żadne białka. Wszystkie składniki i półprodukty muszą być wolne od białek, gdyż w przeciwnym razie uniemożliwiłoby to produkcję soku. Tak więc glutenu też nie ma.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
soki Paila
100krotne dziękuje ![<roza>](./images/smilies/roza.gif)
![<roza>](./images/smilies/roza.gif)
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
Rafal_tata pisze:Zadzwoniłem, żeby nie było, że tylko krytykuję
![n :D](./images/smilies/002.gif)
![n :D](./images/smilies/002.gif)
![n ;)](./images/smilies/004.gif)
dziś lecę kupić soczek malinowyRafal_tata pisze:Tak więc glutenu też nie ma
![n :)](./images/smilies/001.gif)
- Moja córcia już 15! lat na diecie...
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
No właśnieGosiaM pisze:Rafal_tata napisał/a:
Zadzwoniłem, żeby nie było, że tylko krytykuję
![]()
a tak na marginesie to każdy przecież mógł to zrobić
![]()
![n :)](./images/smilies/001.gif)
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia