![n :/](./images/smilies/005.gif)
// moderator zlikwidował CapsLock i dodał polskie znaki.
Bardzo proszę nie pisać wielkimi literami - w internecie oznacza to krzyk. Proszę również używać polskich znaków.
Moderator: Moderatorzy
Proponuję zmienić lekarza, albo uświadomić go, że nie ma mniej i bardziej szkodliwych postaci celiakii! Jeśli masz zdiagnozowaną celiakię, to nawet bardzo mała ilość glutenu ci szkodzi . Pozwolę sobie zacytować ze strony http://www.celiakia.org.pl/index.php?la ... ie.rodzina :iwka84ch pisze:lekarz powiedział mi ,że mam te postać najmniej szkodliwą, tzn., że jak cos zjem zawierającego gluten to tak bardzo sobie nie zaszkodzę:)
"odrobina" też szkodzi! Maleńki opłatek używany w kościele podczas komunii, składający się praktycznie z samej mąki, zawiera aż 2,5 raza więcej glutenu niż dobowa dawka, uznawana za dozwoloną dla celiaków. Pomyśl, jak niewielka jest taka hostia i ile razy więcej mąki jest w jednym kawałku ciasta...
Zawsze możesz spróbować zamówić produkty bezglutenowe bezpośrednio od producenta, z dostawą do domu - więcej dowiesz się np. w wątkach:iwka84ch pisze:mieszkam w Strzegomiu - małe miasteczko na Dolnym Śląsku i jeżeli chodzi o produkty bezglutenowe w sklepach to jest ich brak, w sumie to kupuję tylko pieczywo ryżowe ,zamiast chleba, i piekę mięsa:))