Sery niebieskie
Moderator: Moderatorzy
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Sery niebieskie
Na http://www.celiakia.pl/index.php?option ... &Itemid=41 jest napisane, że niebieskie sery pleśniowe zawierają gluten. Dziś specjalnie przejrzałem niebieskie sery w sklepie - było ich kilka - i na żadnym nie było informacji o obecności glutenu. Czy informacja o glutenowości jest pewna?
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Znalazłam już kiedyś informacje na temat serów niebieskich, link poniżej
http://www.seriouseats.com/2009/07/seri ... ealth.html
Tutaj również o badaniach zawartości glutenu w tychże serach
http://glutenfreecooking.about.com/od/s ... e-Diet.htm
W skrócie: zagrożenie zawartością glutenu w niebieskich serach wzięło się ze sposobu ich produkcji. Niegdyś szczepy pleśni pochodziły z chleba. Obecnie sposoby produkcji są różne. Natomiast co do glutenu - wg danych z drugiego linka zbadano 5 serów z pleśnią wyhodowaną na bazie produktów pochodzenia pszennego, każdy zbadano 3-krotnie, żaden nie zawierał glutenu.
Tak więc sery pleśniowe niebieskie są bezglutenowe (przynajmniej w większości*).
* http://gfdfw.blogspot.com/2008/10/is-bl ... -free.html (znalezione przed chwilą)
O dokładniejsze informacje trzeba zapytać producentów, ale wydaje mi się, że przy nowoczesnych sposobach produkcji mało kto się bawi z pleśnią z chleba.
http://www.seriouseats.com/2009/07/seri ... ealth.html
Tutaj również o badaniach zawartości glutenu w tychże serach
http://glutenfreecooking.about.com/od/s ... e-Diet.htm
W skrócie: zagrożenie zawartością glutenu w niebieskich serach wzięło się ze sposobu ich produkcji. Niegdyś szczepy pleśni pochodziły z chleba. Obecnie sposoby produkcji są różne. Natomiast co do glutenu - wg danych z drugiego linka zbadano 5 serów z pleśnią wyhodowaną na bazie produktów pochodzenia pszennego, każdy zbadano 3-krotnie, żaden nie zawierał glutenu.
Tak więc sery pleśniowe niebieskie są bezglutenowe (przynajmniej w większości*).
* http://gfdfw.blogspot.com/2008/10/is-bl ... -free.html (znalezione przed chwilą)
O dokładniejsze informacje trzeba zapytać producentów, ale wydaje mi się, że przy nowoczesnych sposobach produkcji mało kto się bawi z pleśnią z chleba.
Ostatnio zmieniony pn 12 wrz, 2011 18:16 przez sunshine, łącznie zmieniany 2 razy.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Ta wiadomość o zawartości glutenu w serach niebieskich pochodzi m.in. od dr Gregorek z laboratorium CZD. Niestety, wg prawa handlowego nie mogła powiedzieć nam, które dokładnie sery zawierają gluten, powiedziała tylko ogólnie, że badania wykazywały jego obecność. Tak więc, jak napisała @sunshine, trzeba pytać producenta. Jak zwykle...
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia