Witam,
Jestem nowym użytkownikiem tego forum.
Zobaczyłem na stornie coś takiego:
http://celiakia.pl/index.php?option=com ... Itemid=151
I dzięki temu wiem. np. że mogę jeść Snikersa
Czytałem również kilkanaście storn tematu o piwie. Z tego co wywnioskowałem (w miarę) bezpiecznine jest pić Heinekena i Carlsberga.
Dlaczego jeśli jest takie 'parcie' na piwo, nie można wykonać badania kilku popularnych marek (żywiec, tyskie) tak jak wykonano badania np. snikersa czy nawet odżywek dla sportowców?
Zdecydowana większość ludzi chce wiedzieć jakie piwo ze znanych może wypić, a nie jaką odżywkę zastosować
Zostały wykonane badania dla innych alkoholi:
Wódka żołądkowa, Advocat, żubrówka
http://celiakia.pl/index.php?option=com ... Itemid=151
Bardzo proszę więc osobę, która wykonuje /zleca te testy nad zastanowieniem się o możliwości dodania do testów 2 piwek )
Widzę, że Pani Małgorzata jest chyba odpowiedzialna za te badania.
Może jeśli jakiś moderator, albo jakaś inna osoba zna Panią Małgorzatę, to bardzo proszę o podsunięcie pomysłu, za którym pewnie większość osób na tym forum jest, aby zbadać kilka piwek i raz na zawsze zamknąć temat o piwach.
Zaczyna mnie to po prostu dziwić... dlaczego jeśli naprawdę duża ilość osób chce aby zostały wykonane ta badania one nadal nie są wykonane..
Badania
Moderator: Moderatorzy
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Producent deklaruje, że w piwie jest słód jęczmienny. Więc i gluten. Chciałbym znać wytłumaczenie obecności słodu jęczmiennego w piwie bezglutenowym. Czy rzeczywiście jest go tak mało?
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Zwykłe piwa zawierają słód jęczmienny i są zabronione w diecie bezglutenowej.
Koniec kropka. Nie ma co dywagować czy są czy nie są w miarę bezpieczne bo nie są.
Szkoda pieniędzy na ich badania. Przypominam, że nie mamy żadnych państwowych dotacji na tego typu badania tylko jest to finansowane z wpłat 1% i są to bardzo drogie badania. Dlatego oglądamy każdą złotówkę i badamy tylko produkty, które są lub mogą być bezglutenowe.
Piwa bezglutenowe uzyskuje się dwoma metodami. Albo poprzez korzystanie z surowców bezglutenowych (np. piwo z miodu) albo poprzez usunięcie glutenu w czasie warzenia. To drugie powoduje, że są znacznie droższe od tych zwykłych piw
Koniec kropka. Nie ma co dywagować czy są czy nie są w miarę bezpieczne bo nie są.
Szkoda pieniędzy na ich badania. Przypominam, że nie mamy żadnych państwowych dotacji na tego typu badania tylko jest to finansowane z wpłat 1% i są to bardzo drogie badania. Dlatego oglądamy każdą złotówkę i badamy tylko produkty, które są lub mogą być bezglutenowe.
Piwa bezglutenowe uzyskuje się dwoma metodami. Albo poprzez korzystanie z surowców bezglutenowych (np. piwo z miodu) albo poprzez usunięcie glutenu w czasie warzenia. To drugie powoduje, że są znacznie droższe od tych zwykłych piw