Szynka? Sery? Dżemy?
Moderator: Moderatorzy
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
Szynka? Sery? Dżemy?
Proszę powiedźcie czy szynka, ot tak kupiona w sklepie paczkowana czy na wagę zawiera gluten? Wyczytałam gdzieś, że paczkowane sery zawierają gluten. Trochę jestem tym przerażona. Czy to możliwe? Mam 4-letnią córkę na diecie. Daję jej też dżemy. Mam nadzieję, że są bezpieczne.
- GosiaM
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 866
- Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
- Lokalizacja: Wrocław
Dzięki!!!
Dzięki nelly23. Faktycznie o tych serach już sobie poczytałam, właśnie tutaj na tych stronach. Teraz będę je obkrajała. Na szczęście córka żadnych objawów zewnętrznych nie miała. Z wędlinami też będę bardziej uważała. Czasami to się zastanawiam co mam dać mojemu dziecku do jedzenia...
Jeśli chodzi o wędliny to wszystkie "Sokoliki" są bezglutenowe. Niektóre też nie zawierają laktozy-wszystko jest opisane na opakowaniu. A jeśli chodzi o wędliny na wagę u rzeźnika to cięzko będzie-większość zawiera same sztuczne składniki, a te które są nazwane "ekologiczne" są dużo droższe i chyba są bezpieczne. Kilka razy je jadłem i nic mi nie było.
wszędzie w domu, ale dobrze najlepiej!
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
...poza tym każdą wędlinę można sprawdzić płynem Lugola. My nie kupujemy Kasi wędlin drobiowych - tych takich "wielkośrednicowych" , 99% z nich czernieje pod Lugolem
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Tez mam ten plyn i sprawdzam,ale i tak Hubi nei chce jesc chleba bezglutenowego tak wiec wedlinki na nic:(Rafal_tata pisze:...poza tym każdą wędlinę można sprawdzić płynem Lugola. My nie kupujemy Kasi wędlin drobiowych - tych takich "wielkośrednicowych" , 99% z nich czernieje pod Lugolem
Nelly i synek bez diety:)
Dajesz kilka kropli na wedline i jezeli zsciemnieje to oznacza ze dodana zostala skrobia.skieri pisze:A jak bede miał już ten pły Lugola to jak sprawdzić wędliny? Jak to robić....? Czy moge tak też sprawdzać inne rzeczy np. sery.
jezeli zrobi sie tylko kilka ciemnieszych plam to znaczy ze jest ok,dodane zostaly ziola
Nelly i synek bez diety:)
Energetyk pisze:Do nelly23!
To zrób mu sama chleb, zobaczysz że jest pyszny. 100 razy lepszy niż nasz zwykły - pszenny!
buuu,robilam i tak nie chce jesc!!!!
Wogole mam dola bo pomimo diety ma znowu biegunke,i choc ja podjerzewam zabki trzonowe to oni czukaja dalej alergii:(
Nelly i synek bez diety:)
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Dokladnie. Jodyna moze byc stosowana tak samo jak plyn Lugola, gdyz na skrobie reaguja jodki, ktore wystepuja w obu plynach...aguś pisze:Witam! Gdzieś czytałam o jodynie zamiast płynu Lugola i wypróbowałam na kiełbasie. Sprawdziło się. Spróbujcie.[/list]
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
płyn Lugola jest już nieskuteczny
drodzy państwo do wielu wędlin dodawany jest czystz gluten -pod nazwą
białko roślinne te wędliny można zbadać tylko w centrum zdrowia dziecka.
białko roślinne te wędliny można zbadać tylko w centrum zdrowia dziecka.
-
- Nowicjusz
- Posty: 37
- Rejestracja: pn 26 kwie, 2004 09:51
- Lokalizacja: Częstochowa
Przy sprawdzaniu płynem lugola lub jodyną trzeba patrzeć na barwę. Granatowa lub czarna barwa mówi o zawartości glutenu, zielona o zawartości skrobi roslinnej.
Co do wędlin, to trzeba raczej znależć (na rynkach, ubój gospodarczy) wedlin produkowanych tradycyjnie.
Istnieje również firma wędliniarska w Łabiszynie, która produkuje wędliny na tradycyjnych recepturach, stosując przyprawy jednorodne (bez glutaminianu). Smaczne ale drogie. Namiary podam w poniedziałek. Niestety nie mają strony internetowej.
Co do wędlin, to trzeba raczej znależć (na rynkach, ubój gospodarczy) wedlin produkowanych tradycyjnie.
Istnieje również firma wędliniarska w Łabiszynie, która produkuje wędliny na tradycyjnych recepturach, stosując przyprawy jednorodne (bez glutaminianu). Smaczne ale drogie. Namiary podam w poniedziałek. Niestety nie mają strony internetowej.
MaciekKrzysztof
-
- Nowicjusz
- Posty: 37
- Rejestracja: pn 26 kwie, 2004 09:51
- Lokalizacja: Częstochowa
Podaję namiary na firmę posiadającą certyfikat produktu rolnictawa ekologicznrego
PHUP ROLMIĘS
Maciej Zdziarski, Wincenty Zdziarski
Łabiszyn Wieś 32 A
tel. (052) 3844581
Wyroby wędliniarskie są smaczne. Mają w asortymencie również kaszankę z kaszy gryczanej i wątrobiankę. Udzielają telefonicznie wszelkich informacji np. gdzie w pobliżu waszego miejsca znajduje się sklep z ich produktami, czy jaki jest skład produktów itp.
PHUP ROLMIĘS
Maciej Zdziarski, Wincenty Zdziarski
Łabiszyn Wieś 32 A
tel. (052) 3844581
Wyroby wędliniarskie są smaczne. Mają w asortymencie również kaszankę z kaszy gryczanej i wątrobiankę. Udzielają telefonicznie wszelkich informacji np. gdzie w pobliżu waszego miejsca znajduje się sklep z ich produktami, czy jaki jest skład produktów itp.
MaciekKrzysztof