Serek wiejski
Moderator: Moderatorzy
Serek wiejski
Serek wiejski, 0,5 kg opakowanie, skład: twarożek, śmietanka, sól. Mam wątpliwości. Czy jest tu gluten?
Ten serek: http://www.piatnica.com.pl/prod_sw_rodzinny.htm
Ten serek: http://www.piatnica.com.pl/prod_sw_rodzinny.htm
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości dzwoń do działu jakości tej firmy, poproś z technologiem produkcji i zapytaj.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Serek wiejski
Co za nieufnośćpredator pisze:Serek wiejski, 0,5 kg opakowanie, skład: twarożek, śmietanka, sól. Mam wątpliwości. Czy jest tu gluten?

Ala tak na poważnie - dlaczego masz wątpliwości ? Ja jem ten serek od lat i zawsze uważałam go za naturalnie bezglutenowy.
Ten skład nie wzbudza. Ale są takie serki, które w składzie mają skrobię modyfikowaną, nieokreślonego pochodzenia, którą w zasadzie nie wiadomo jak w naszej polskiej rzeczywistości traktować.idka_7 pisze:skład zdaje się nie wzbudza wątpliwości... Nie widziałam glutenowego twarożku...
Ostatnio zmieniony pn 07 lip, 2008 10:03 przez Ola*, łącznie zmieniany 1 raz.
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Na diecie od stycznia 2006
Na diecie od stycznia 2006
Napisalam wczoraj do labo 
Oto odpowiedz:
Sz.Pani!
Bardzo dziękujemy za zainteresowanie naszym serkiem.
Zapewniamy, że do produkcji serka wiejskiego nie używamy glutenu.
Chcemy równiez dodać, że żaden z naszych produktów nie zawiera glutenu.
z poważaniem kier.lab. Danuta
Kulawczyk

Oto odpowiedz:
Sz.Pani!
Bardzo dziękujemy za zainteresowanie naszym serkiem.
Zapewniamy, że do produkcji serka wiejskiego nie używamy glutenu.
Chcemy równiez dodać, że żaden z naszych produktów nie zawiera glutenu.
z poważaniem kier.lab. Danuta
Kulawczyk
Ostatnio zmieniony wt 08 lip, 2008 19:33 przez renata85, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Posty: 29
- Rejestracja: ndz 23 maja, 2010 00:28
- Lokalizacja: Rybnik / Warszawa
Dobry artykuł o serkach wiejskich:
http://www.pro-test.pl/tests_article/46 ... ntami.html
http://www.pro-test.pl/tests_article/46 ... ntami.html
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Masz babo placek!
Ceniłem Mlekovitę za to, że jej wyroby są bez środków konserwujących tam, gdzie inni te środki dodają. A teraz okazuje się, że nie wiadomo
. Szkoda, że w artykule nie podali ważnej informacji co za konserwant wykryli; można najwyżej odczytywać między linijkami, że chodzi o kwas sorbowy.
Ceniłem Mlekovitę za to, że jej wyroby są bez środków konserwujących tam, gdzie inni te środki dodają. A teraz okazuje się, że nie wiadomo

[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 58
- Rejestracja: wt 22 lis, 2011 19:56
- Lokalizacja: Wrocław
No właśnie - nie wszystkie i słusznie robisz czytając zawsze etykiety. Im mniej składników, tym lepiej (ogólnie dla zdrowia), na szczęście sporo twarogów i twarożków naturalnych jest bezpieczna. Bardziej trzeba uważać na smakowe - ja chyba nie znalazłam całkiem bezpiecznych (ale ja też unikam syropu glukozowo-fruktozowego, który choć jest bezglutenowy, to jednak zrobiony z pszenicy szkodzi mi okrutnie. A niestety producenci nie mają w zwyczaju pisać, z czego zrobiony jest ich syrop).red_asia pisze:A czy twarożki jakie możemy kupić w sklepach są bezpieczne?
Można też znaleźć serki, które zawierają tylko ser, ew. śmietanę i sól - te lubię najbardziej.
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
© Jan Tomaszewski
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 58
- Rejestracja: wt 22 lis, 2011 19:56
- Lokalizacja: Wrocław
Ola_la - bardzo dziękuję za odpowiedź. Jeżeli chodzi o serki to ja tylko i wyłącznie naturalne, śmietankowe.
Firmy Piątnica podobno są BG, chociaż oznakowania nie widzę
Jeśli mowa o Piątnicy to myślici, że te produkty są BG?
- Twój Smak Puszysty
- Twój Smak Naturalny
- Serek Wiejski
Ciekawa byłam jak jest z innymi np. serkiem do naleśników (nie myślę tuta o homogenizowanych, bo te podobno zawierają gluten), ale o takich twarogach np. Ser Twarogowy Półtłusty - Zielona Łąka.
Firmy Piątnica podobno są BG, chociaż oznakowania nie widzę

- Twój Smak Puszysty
- Twój Smak Naturalny
- Serek Wiejski
Ciekawa byłam jak jest z innymi np. serkiem do naleśników (nie myślę tuta o homogenizowanych, bo te podobno zawierają gluten), ale o takich twarogach np. Ser Twarogowy Półtłusty - Zielona Łąka.
Ostatnio zmieniony wt 26 cze, 2012 22:33 przez red_asia, łącznie zmieniany 1 raz.