Odżywki, Białka, Kreatyna
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 8
- Rejestracja: wt 29 wrz, 2009 22:33
- Lokalizacja: Polska
Odżywki, Białka, Kreatyna
Witam, mam pytanie czy podczas naszej diety można brać : Kreatynę, Białko i Węglowodany ??
Chciałbym powiedzieć, że interesuje mnie kreatyna monohydrat np: "TREC CREATINE NORMAL PLUS 300g KREATYNA MONOHYDRAT "
Jeśli możecie napiszcie mi tutaj jakie można zażywać podczas diety Węglowodany(odżywki) i proszę też o napisanie jakie białko oraz jaką kreatynę wolno nam spożywać.
Proszę o dokładne nazwy i z góry dziękuję
//edit: literówka w tytule
Chciałbym powiedzieć, że interesuje mnie kreatyna monohydrat np: "TREC CREATINE NORMAL PLUS 300g KREATYNA MONOHYDRAT "
Jeśli możecie napiszcie mi tutaj jakie można zażywać podczas diety Węglowodany(odżywki) i proszę też o napisanie jakie białko oraz jaką kreatynę wolno nam spożywać.
Proszę o dokładne nazwy i z góry dziękuję
//edit: literówka w tytule
Ostatnio zmieniony czw 01 paź, 2009 16:16 przez eloelo320xd, łącznie zmieniany 1 raz.
Kreatyna glutenu nie zawiera, więc można bez problemu. Ta którą podałeś może być.
Suplementy białkowe można jeść, ale nie takie w których znajduje się białko pszeniczne i z innych niewskazanych zbóż. Możesz stosować białko zwierzęce (np. koncentrat/izolat/hydrolizat białka serwatki, białko jajeczne) oraz sojowe. Nie powinny mieć glutenu aczkolwiek firmy robią wałki i nie ma w środku deklarowanych na opakowaniu ilości białka a znajdziemy np. węglowodany (jeśli ze zboża to gluten będzie) albo po prostu zamiast droższego białka zwierzęcego będzie tańsze białko pszeniczne z glutenem.
Podobnie suplementy węglowodanowo-białkowe (raczej te gorsze - zawierają np. białko pszeniczne - z glutenem, ale to też zależy od uczciwości producenta czy poda prawdę).
Suplementy węglowodanowe - największe ryzyko, niby w większości maltodekstryna ze skrobi ziemniaczanej ale pszeniczna też istnieje na rynku, a dokładnego opisu z czego ta maltodekstryna jest to tego na opakowaniu już nie pisze.
Suplementy białkowe można jeść, ale nie takie w których znajduje się białko pszeniczne i z innych niewskazanych zbóż. Możesz stosować białko zwierzęce (np. koncentrat/izolat/hydrolizat białka serwatki, białko jajeczne) oraz sojowe. Nie powinny mieć glutenu aczkolwiek firmy robią wałki i nie ma w środku deklarowanych na opakowaniu ilości białka a znajdziemy np. węglowodany (jeśli ze zboża to gluten będzie) albo po prostu zamiast droższego białka zwierzęcego będzie tańsze białko pszeniczne z glutenem.
Podobnie suplementy węglowodanowo-białkowe (raczej te gorsze - zawierają np. białko pszeniczne - z glutenem, ale to też zależy od uczciwości producenta czy poda prawdę).
Suplementy węglowodanowe - największe ryzyko, niby w większości maltodekstryna ze skrobi ziemniaczanej ale pszeniczna też istnieje na rynku, a dokładnego opisu z czego ta maltodekstryna jest to tego na opakowaniu już nie pisze.
Ostatnio zmieniony wt 29 wrz, 2009 23:26 przez Luka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Maltodekstryna uważana jest za BG
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
Ta z pszenicy też ? Ja wiem że maltodekstryna powstaje przez hydrolize i częściowo jest ta skrobia rozbita, tylko czy w takim stopniu który powoduje, że białko nie będzie już uczulać ?
Jeśli tak to w sumie otwiera to dla mnie nowe możliwości, gdyby tylko odżywki węglowodanowo-białkowe nie smakowały tak ohydnie z wodą (mleka nie moge pić ).
Jeśli tak to w sumie otwiera to dla mnie nowe możliwości, gdyby tylko odżywki węglowodanowo-białkowe nie smakowały tak ohydnie z wodą (mleka nie moge pić ).
Ostatnio zmieniony czw 01 paź, 2009 17:17 przez Luka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Posty: 8
- Rejestracja: wt 29 wrz, 2009 22:33
- Lokalizacja: Polska
-
- Nowicjusz
- Posty: 8
- Rejestracja: wt 29 wrz, 2009 22:33
- Lokalizacja: Polska
Maltodekstryna to mówiąc ogólnie mieszanina węglowodanów. Dzięki swoim właściwościom znalazła zastosowanie m.in. w suplementach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.
Co do polecanych suplementów białkowych to tak jak napisałem wyżej - te które zawierają białko zwierzęce (białko serwatkowe w formie koncentratu, izolatu, hydrolizatu, kazeina, białko jajeczne) oraz białko sojowe, aczkolwiek mężczyznom nie jest polecane.
Nie chce rzucać nazwami konkretnych produktów, ale popatrz na przykład: Olimp System Protein 80 http://www.kulturystyka.sklep.pl/produc ... folia.html Zawiera koncentrat białka serwatki i białko jajeczne. No i ok, ale zauważ, że dla białka o smaku kawowym i cappucino użyto kawy zbożowej.
A np. białko Megabol Quattro Pro http://suple.net/megabol-quattro-500gr-p-293.html już bezpośrednio zawiera białko pszeniczne. Po prostu czytaj skład zanim kupisz.
Co do polecanych suplementów białkowych to tak jak napisałem wyżej - te które zawierają białko zwierzęce (białko serwatkowe w formie koncentratu, izolatu, hydrolizatu, kazeina, białko jajeczne) oraz białko sojowe, aczkolwiek mężczyznom nie jest polecane.
Nie chce rzucać nazwami konkretnych produktów, ale popatrz na przykład: Olimp System Protein 80 http://www.kulturystyka.sklep.pl/produc ... folia.html Zawiera koncentrat białka serwatki i białko jajeczne. No i ok, ale zauważ, że dla białka o smaku kawowym i cappucino użyto kawy zbożowej.
A np. białko Megabol Quattro Pro http://suple.net/megabol-quattro-500gr-p-293.html już bezpośrednio zawiera białko pszeniczne. Po prostu czytaj skład zanim kupisz.
Ostatnio zmieniony czw 01 paź, 2009 17:56 przez Luka, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Nowicjusz
- Posty: 8
- Rejestracja: wt 29 wrz, 2009 22:33
- Lokalizacja: Polska
-
- Nowicjusz
- Posty: 8
- Rejestracja: wt 29 wrz, 2009 22:33
- Lokalizacja: Polska
Sorry, zamotałem się, myślałem o skrobi a napisałem o białku (tutaj akurat pszenicznym).al pisze:Skrobia to skrobia (węglowodany), a białko to białko. Oficjalnie w maltodekstrynach powstałych ze skrobi są tylko maltodekstryny ze skrobi Czy znajdują się tam zanieczyszczenia białkowe to wiedzą tylko producenci.Luka pisze:Ja wiem że maltodekstryna powstaje przez hydrolize i częściowo jest ta skrobia rozbita, tylko czy w takim stopniu który powoduje, że białko nie będzie już uczulać ?
OLIMP 100% Natural WPC [folia] 750g [naturalne] jest białkiem zwierzęcym (koncentrat białka serwatki) nie zawierającym dodatków więc nie będzie tam glutenu.
Ostatnio zmieniony czw 01 paź, 2009 23:08 przez Luka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Posty: 8
- Rejestracja: wt 29 wrz, 2009 22:33
- Lokalizacja: Polska
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Albo i tego nie wiedzą, jeśli nie przeprowadzają stosownych testów. Maltodekstryna ze skrobi innej niż pszenna (żytnia, jęczmienna...) powinna być bezpieczna, jeśli nie zaszło skażenie krzyżowe. Tyle, że jeśli w składzie jest napisane "maltodekstryna", to jakby nie wiadomo z czego jest. Trudno mi uwierzyć, żeby niededykowany proces oczyszczania skrobi pszennej był tak efektywny, żeby oddzielić skrobię od glutenu do wymaganego bezglutenowością poziomu. A samo rozbijanie skrobi nie musi w żaden sposób dotykać resztek białka, którym producent się nie interesuje.Luka pisze:al pisze:Skrobia to skrobia (węglowodany), a białko to białko. Oficjalnie w maltodekstrynach powstałych ze skrobi są tylko maltodekstryny ze skrobi Czy znajdują się tam zanieczyszczenia białkowe to wiedzą tylko producenci.Luka pisze:Ja wiem że maltodekstryna powstaje przez hydrolize i częściowo jest ta skrobia rozbita, tylko czy w takim stopniu który powoduje, że białko nie będzie już uczulać ?
Ostatnio zmieniony pt 02 paź, 2009 15:40 przez titrant, łącznie zmieniany 3 razy.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
- titrant
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 2152
- Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
- Lokalizacja: Kraków
Bo roślina, z którego została pozyskana (np. ziemniaki), nie zawierają glutenu, więc w skrobi nie ma skąd się wziąć resztkowy gluten, który miałby w niej szkodzić. Poza skażeniem krzyżowym oczywiście. Bezpieczna, jeśli chodzi o zawartość glutenu.al pisze:Czemu? Nie rozumiem...titrant pisze:Maltodekstryna ze skrobi innej niż pszenna (żytnia, jęczmienna...) powinna być bezpieczna
Ostatnio zmieniony sob 03 paź, 2009 11:24 przez titrant, łącznie zmieniany 1 raz.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
-zał. nr.2 Wykaz składników i substancji, które nie muszą być znakowane z wyraźnym odniesieniem do nazwy składnika alergennego, tj:
* syropy glukozowe na bazie pszenicy w tym glukoza (dekstroza) oraz produkty z nich wytworzone, jeżeli stopień , w jakim zostały przetworzone, nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dla produktu, z którego się wywodzą.
*maltodekstryna na bazie pszenicy oraz produkty z nich wytworzone, jeżeli stopień, w jakim zostały przetworzone, nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez EFSA dla produktu, z którego się wywodzą.
*syropy glukozowe na bazie jęczmienia
*zboża wykorzystywane w destylatach do napojów spirytusowych
* syropy glukozowe na bazie pszenicy w tym glukoza (dekstroza) oraz produkty z nich wytworzone, jeżeli stopień , w jakim zostały przetworzone, nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dla produktu, z którego się wywodzą.
*maltodekstryna na bazie pszenicy oraz produkty z nich wytworzone, jeżeli stopień, w jakim zostały przetworzone, nie może zwiększyć poziomu alergenności oszacowanej przez EFSA dla produktu, z którego się wywodzą.
*syropy glukozowe na bazie jęczmienia
*zboża wykorzystywane w destylatach do napojów spirytusowych
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia