co nieco o mąkach

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agadenver
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 161
Rejestracja: pn 19 maja, 2008 19:47
Lokalizacja: Ostrowiec Św.

co nieco o mąkach

Post autor: agadenver »

Znalazłam dziś na portalu www.szkolnictwo.pl artykuł pani Wiesławy Ciepłowskiej http://www.szkolnictwo.pl/index.php?id=PU6393 na temat mąki. Autorka wydaje się być osobą wykształconą w tym temacie, gdyż jest nauczycielem technologii żywienia (bodajże).
Oto fragment jej artykułu:

"(...)
Przydatność technologiczna mąki
Z punktu widzenia technologicznego najważniejszą cechą mąki jest zdolność do tworzenia ciasta , o której decyduje gluten. Podczas mieszania mąki z wodą / ok.50% wody w stosunku do masy mąki /dwa podstawowe białka mąki gliadyna i glutenina wchłaniają wodę, pęcznieją, stając się lepką, ciągliwą substancją tworzącą rodzaj siatki , w której są rozmieszczone ziarenka skrobi. Ta elastyczna kleista masa to właśnie gluten. Gluten odznacza się dużą zdolnością zatrzymywania gazów, a tym samym przyczynia się do powstania ciasta.Bez glutenu ciasto nie mogłoby się utworzyć. Zarobienie ciasta z czystej skrobi jest niemożliwe.(...) Natomiast takie mąki jak kukurydziana, jęczmienna, ryżowa, owsiana, gryczana w ogóle nie zawierają glutenu i dlatego nie nadają się do sporządzania ciast, chyba że miesza się je z mąką pszenna albo stosuje specjalne technologie. Mąki te mają natomiast zdolności rozklejające i dlatego wykorzystuje się je do sporządzania innych potraw.(...)"
Na pewno mąka jęczmienna i owsiana nie zawierają glutenu...
Z szanowną autorką nie da się w żaden sposób skontaktować. Artykułu nie ma jak skomentować, a na portalu literka.pl, gdzie również znajduje się ten artykuł aby się zalogować należy wysłać sms-a za 10 zł + VAT.

Pozdrawiam serdecznie!
dorota krypa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 227
Rejestracja: wt 04 paź, 2005 12:15

Post autor: dorota krypa »

Na pewno mąka jęczmienna i owsiana mają gluten i to jest stwierdzone od dawna.
Ta pani co to pisała nie zna się i nie ma pojęcia : co to jest dieta bezglutenowa.
Ktoś kto się nie zna , może to przyjąć, że tak ma być.
Mąki które są nie dla bezglutenowców to mąka jęczmienna, pszenna, żytnia, owsiana
i należy to zapamiętać. :)
dorota krypa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 227
Rejestracja: wt 04 paź, 2005 12:15

Post autor: dorota krypa »

Oczywiście które nie są .
martini
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 738
Rejestracja: czw 10 wrz, 2009 14:47
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: martini »

A wierszówkę pani wzięła i nawet jej się doczytać nie chciało. Koszmar.
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

Te tematy mają swój stopień skomplikowania i tak wkradają się błędy i pomyłki, nawet osobom z przygotowaniem kierunkowym.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sheep »

Pani pisała z innego punktu widzenia - jej nie chodzi o toksyczność, a o spoistość dla ciasta i tu pewnie jest dość znaczna różnica między jęczmieniem a pszenicą. W końcu puchate trujące bułeczki robi się z mąki pszennej, a jęczmienna jest kasza, słód i piwo. Poza tym, gluten to robocza nazwa na toksyczne dla nas białka: gliadynę z pszenicy, hordeinę z żyta, aweninę z owsa i nie pamiętam czwartego białka z jęczmienia, ale może być tak, że z piekarniczego punktu widzenia glutenem określa się konkretną ilość białka - np. gliadyna spełnia takie wymagania, a hordeina nie. Gdybam trochę.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

Patrzyłem tylko z jednego punktu widzenia ;)(tzn. patrzyłem z tego innego).
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
Awatar użytkownika
grawoj
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 85
Rejestracja: wt 17 lis, 2009 14:51
Lokalizacja: Łódź

Post autor: grawoj »

najgorsze w tym wszystkim jest to że osoby raczkujące w tematyce celiakii a szukające w necie informacji na temat glutenu trafią na tą stronę i korzystając z takich informacji tylko sobie zaszkodzą :(
Wojtek & Wiola
Wiola na diecie BG od 2009 roku...
syn Mateusz na diecie BG od 2009 roku...

www.zyciebezglutenu.pl - jak żyjemy bez glutenu

www.facebook.pl/zyciebezglutenu - Życie bez glutenu na Facebooku
ODPOWIEDZ