Produkty ze znakiem PRZEKREŚLONEGO KŁOSA
Moderator: Moderatorzy
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
Produkty ze znakiem PRZEKREŚLONEGO KŁOSA
Aktualna lista firm, które posiadają licencję na używanie międzynarodowego znaku przekreślonego kłosa, TEGO dokładnie:
Lista produktów z licencją na przekreślony kłos
Zachęcamy do kupowania tych produktów - ich producentom zależy na nas jako konsumentach! Popierajmy ich i zachęcajmy kolejnych.
Lista produktów z licencją na przekreślony kłos
Zachęcamy do kupowania tych produktów - ich producentom zależy na nas jako konsumentach! Popierajmy ich i zachęcajmy kolejnych.
- Katarzyna35
- Aktywny Forumowicz
- Posty: 297
- Rejestracja: ndz 10 maja, 2009 18:06
- Lokalizacja: Łomianki k.Warszawy
- Małgorzata
- -#Moderator
- Posty: 1579
- Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
- Lokalizacja: Warszawa
- Rafal_tata
- -#Moderator
- Posty: 2660
- Rejestracja: śr 14 sty, 2004 13:31
- Lokalizacja: Kraków
Fragment tekstu o zasadach licencjonowania oryginalnego znaku AOECS:
"Aby uzyskać możliwość oznakowania swoich produktów symbolem przekreślonego kłosa producent powinien spełnić następujące warunki:
* wydzielić specjalną linię produkcyjna przeznaczoną wyłącznie do produkcji wyrobów bezglutenowych lub tak zorganizować produkcję, aby uniemożliwić zanieczyszczenie produktów glutenem
* zadbać o to, aby cały system (od surowców i półproduktów, przez produkcję, pakowanie i dystrybucję) zapewniał bezpieczeństwo uniknięcia zanieczyszczenia produktów glutenem
* wykonać badania produktów przeznaczonych do oznakowania na zawartość glutenu metodą ELISA R5 i uzyskać certyfikaty „bezglutenowości”. Wg standardu Codex Alimentarius i WHO produkt uznaje się za bezglutenowy jeśli zawiera poniżej 20 ppm glutenu (20 mg na kg)."
"obecność tego dokładnie znaku na produkcie daje pewność konsumentom, że produkt taki jest regularnie badany pod kątem zawartości glutenu i że jako Stowarzyszenie prowadzimy nad nim nadzór konsumencki."
W sytuacji, kiedy na opakowaniu pojawia się tylko opis "produkt bezglutenowy" lub inny znak od zamieszczonego w pierwszym poście, musimy zawierzyć producentowi, że wie, co robi. Kontrola bezglutenowości pozostaje wtedy tylko w rękach producenta. Jak widać na przykładzie firmy Chaber, różnie z tym bywa.
Natomiast jeśli firma nie ma podpisanej umowy licencyjnej, a znaku używa, robi to jak najbardziej nielegalnie.
"Symbol przekreślonego kłosa [AOECS - przyp. mój] jest zastrzeżonym na terenie całej Wspólnoty znakiem towarowym i jego użycie bez licencji jest zabronione."
"Aby uzyskać możliwość oznakowania swoich produktów symbolem przekreślonego kłosa producent powinien spełnić następujące warunki:
* wydzielić specjalną linię produkcyjna przeznaczoną wyłącznie do produkcji wyrobów bezglutenowych lub tak zorganizować produkcję, aby uniemożliwić zanieczyszczenie produktów glutenem
* zadbać o to, aby cały system (od surowców i półproduktów, przez produkcję, pakowanie i dystrybucję) zapewniał bezpieczeństwo uniknięcia zanieczyszczenia produktów glutenem
* wykonać badania produktów przeznaczonych do oznakowania na zawartość glutenu metodą ELISA R5 i uzyskać certyfikaty „bezglutenowości”. Wg standardu Codex Alimentarius i WHO produkt uznaje się za bezglutenowy jeśli zawiera poniżej 20 ppm glutenu (20 mg na kg)."
"obecność tego dokładnie znaku na produkcie daje pewność konsumentom, że produkt taki jest regularnie badany pod kątem zawartości glutenu i że jako Stowarzyszenie prowadzimy nad nim nadzór konsumencki."
W sytuacji, kiedy na opakowaniu pojawia się tylko opis "produkt bezglutenowy" lub inny znak od zamieszczonego w pierwszym poście, musimy zawierzyć producentowi, że wie, co robi. Kontrola bezglutenowości pozostaje wtedy tylko w rękach producenta. Jak widać na przykładzie firmy Chaber, różnie z tym bywa.
Natomiast jeśli firma nie ma podpisanej umowy licencyjnej, a znaku używa, robi to jak najbardziej nielegalnie.
"Symbol przekreślonego kłosa [AOECS - przyp. mój] jest zastrzeżonym na terenie całej Wspólnoty znakiem towarowym i jego użycie bez licencji jest zabronione."
Ostatnio zmieniony czw 27 sty, 2011 15:39 przez Rafal_tata, łącznie zmieniany 1 raz.
● Celiakia - FAQ ● Poczytaj, zanim zadasz pytanie ● SkoND kLiKaSH??? czyli jak pisać po polsku ● Wszędzie są jakieś zasady ● Wszystko o chorobie i Stowarzyszeniu
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
● Tata Kasi zdiagnozowanej w 2003 r.
● http://1procent.celiakia.pl/
● http://www.facebook.com/celiakia
- Magdalaena
- -#Moderator
- Posty: 1366
- Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Forumowicz
- Posty: 187
- Rejestracja: pt 13 lis, 2009 12:19
- Lokalizacja: łódź