polskie bezglutenowe chrupki zawierają gluten!@

Tutaj rozmawiamy o konkretnych produktach bezglutenowych i tych innych ;)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
qjake
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 76
Rejestracja: ndz 18 sty, 2009 17:29
Lokalizacja: Wejcherowo

polskie bezglutenowe chrupki zawierają gluten!@

Post autor: qjake »

Nie wiem jak to mozliwe, ale czesi wykryli w polskich bezglutenowych chrupkach gluten, dla zainteresowanych: http://www.wykop.pl/ramka/1123167/inspektorzy-znalezli-gluten-w-bezglutenowych-polskich-chrupkach/


Nie dosc, ze nasza zywnosc jest taka droga to jeszcze robia z nas durni. W tym kraju strach juz cokolwiek jeść :(
Awatar użytkownika
titrant
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 2152
Rejestracja: ndz 26 paź, 2008 18:51
Lokalizacja: Kraków

Post autor: titrant »

Zostają jak najmniej przetworzone, naturalnie bezglutenowe pokarmy.
[tutaj to tylko moja opinia: na tym forum wydaje się, że głównie ja uważam, że gluten to śmiertelna trucizna i jej rzucenie powinno nastąpić choćby na podstawie lepszego samopoczucia]
Awatar użytkownika
Kasinka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 288
Rejestracja: wt 21 sie, 2007 22:36
Lokalizacja: Piaseczno

Post autor: Kasinka »

do tego prowadzi dzika polityka umieszczania znaków....
bez badań, licencji.... wg uznania :///
Obrazek
Awatar użytkownika
adukan
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 62
Rejestracja: pt 20 kwie, 2012 01:57
Lokalizacja: Lublin

Post autor: adukan »

to juz jest naprawde przesada...
chrupki kukurydziane, w ktorych z zasady jest tylko kukurydza
nie mozna zatem ufac nikomo, nawet kupujac zdawaloby sie pewna zywnosc :/
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1579
Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Małgorzata »

Z naszych doświadczeń wynika, ze wyroby kukurydziane są najbardziej ryzykowne wśród wszystkich produktów, które powinny być naturalnie bezglutenowe.

Kukurydza jest czasem po prostu przetwarzana w tych samych młynach co pszenica i producenci często tego nie kontrolują.

Dlatego trzeba ich namawiać na badania i licencjonowany znak przekreślonego kłosa!
Pamiętajcie o tych, które już mają naszą licencję, te są badane:
http://www.przekreslonyklos.pl/produkty-licencjonowane/
Obrazek
qjake
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 76
Rejestracja: ndz 18 sty, 2009 17:29
Lokalizacja: Wejcherowo

Post autor: qjake »

Małgorzata pisze:Z naszych doświadczeń wynika, ze wyroby kukurydziane są najbardziej ryzykowne wśród wszystkich produktów, które powinny być naturalnie bezglutenowe.

Kukurydza jest czasem po prostu przetwarzana w tych samych młynach co pszenica i producenci często tego nie kontrolują.

Dlatego trzeba ich namawiać na badania i licencjonowany znak przekreślonego kłosa!
Pamiętajcie o tych, które już mają naszą licencję, te są badane:
http://www.przekreslonyklos.pl/produkty-licencjonowane/
Tylko po pierwsze ten produkt jest sprzedawany przez producenta jako bezglutenowy, a mimo to ma gluten. I co to ma wspólnego z byciem ryzykownym? albo producent daje gwarancje, że jest bezglutenowy albo nie. W tym wypadku dał taką gwarancje, a mimo to okłamał klienta. Tacy bezczelni kłamcy i złodzieje, którzy narażają ludzkie życie powinni spędzić resztę życia w kamieniołomach. Z resztą daremna moja mowa bo w tym kraju nic się nigdy już nie zmieni.
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1579
Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Małgorzata »

Ten producent nie miał licencji. Kupujcie produkty tych co ją mają. Nie jakiś tam napis czy dowolny znaczek, bo jak widać to nie zawsze jest zgodne z prawdą, ale znak licencjonowany (ten zielony u góry strony). Jego posiadanie oznacza, że produkty są regularnie badane, a zakład produkcyjny audytowany pod kątem glutenu.
Obrazek
ODPOWIEDZ