Ostatnio zauważyłem, ze produkty firmy Lestello (np. soczewica, kasza) dostępne np. w Biedronce mają napis "może zawierać śladowe ilości glutenu". Wydaje mi się, że wcześniej tego nie było, szkoda...
Czy sądzicie, że np. soczewica ze śladowymi ilościami po wypłukaniu może nadawać się do spożycia, a może jednak uznać opakowanie za zupełnie zainfekowane i umieścić w koszu?
Lestello
Moderator: Moderatorzy
- pleomorfa
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3797
- Rejestracja: wt 29 paź, 2013 06:56
- Lokalizacja: Polska
Re: Lestello
Wypłukać zimną wodą i powinno być ok.
Najgorzej jest z ziarnami, które są w jakiś sposób nie równe. Wtedy płukanie byłoby dosyć mało skuteczne.
Najgorzej jest z ziarnami, które są w jakiś sposób nie równe. Wtedy płukanie byłoby dosyć mało skuteczne.
Jeśli tracisz pieniądze, nic nie tracisz. Jeśli tracisz zdrowie, coś tracisz. Jeśli tracisz spokój, tracisz wszystko. - Bruce Lee
Re: Lestello
Dzięki, zatem spróbuję. Następnym razem poszukam jednak bez napisu.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Lestello
Tylko bez napisu wcale nie oznacza, że są bezpieczne, mogą zwyczajnie nie być wcale oznaczone.
Najlepiej oczywiście znaleźć z napisem bez glutenu albo z przekreślonym kłoskiem, ale jeszcze takich nie widziałam. To wtedy lepiej takie, gdzie występują alergeny, ale nie ma wśród nich glutenu
Najlepiej oczywiście znaleźć z napisem bez glutenu albo z przekreślonym kłoskiem, ale jeszcze takich nie widziałam. To wtedy lepiej takie, gdzie występują alergeny, ale nie ma wśród nich glutenu
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.